Vaak denken we dat een operationeel leidinggevende een senior in zijn werk is – een meewerkende voorman. Maar een goede operationeel leidinggevende doet meer dan inhoudelijk meewerken en een inhoudscoach zijn voor de mensen in het team. Operationeel management gaat ook over het vertalen van doelstellingen naar concrete opdrachten voor het werk, het tijdig doorzien wanneer het proces niet goed loopt en de consequenties daarvan aangeven. Maar ook vooruitkijken naar de bijdrage van het team aan het grotere geheel van de organisatie en het aangeven van mogelijke kansen en risico’s voor de rest van de organisatie. Met andere woorden: operationeel leidinggeven gaat niet alleen over het dagelijkse proces goed laten lopen, maar ook over richting geven aan het team.

Met andere woorden: operationeel management doe je niet zomaar!

Om de rol en verantwoordelijkheid van de laag operationeel management de goede invulling te geven – een belangrijke rol en verantwoordelijkheid als het gaat om het behalen van organisatie doelen – bied DNHS Business School de praktische Opleiding Operationeel Management aan. In vier praktijk dagen – en een dag waarin leren, oefenen en toetsen van het begrip en de toepassing van Operationeel Management praktijken samen gaan – behandelen we de belangrijkste begrippen, methoden en vaardigheden die jou als operationeel leidinggevende tot een waardevolle Operationeel Manager maken.

De praktijk van jouw werk – jouw team en opdracht binnen jouw organisatie – neem je in de opleiding mee als de case waarmee je aan het werk gaat. Zo kun je wat je leert de dag erna meteen in de praktijk toepassen. Ook leer je van de situaties en voorbeelden van andere deelnemers, zodat tijdens de dagen een veelheid aan operationeel management vraagstukken voorbij komen en je ook op toekomstige situaties in je werk voorbereid bent.

Op de Slotdag gaan we met een nieuwe situatie bij een bestaande organisatie in. Je gaat het geleerde toepassen met een team deelnemers om tot een voorstel en aanpak te komen. Zo breng je in de praktijk wat je geleerd hebt en kunnen wij toetsen of je de principes van operationeel management ook kunt gebruiken. We zien deze Slotdag dan zelf ook als een extra mogelijkheid om samen aan het werk te gaan en tot het laatste moment te leren.

Onderwerpen en dagen:

In de Opleiding Operationeel Management komen de volgende onderwerpen tijdens de praktijkdagen aan bod:
 • Huidige situatie en werkwijze binnen de organisatie en team
 • Verantwoordelijkheid versus loyaliteit
 • Gemeenschappelijke keuzes en positiebepaling
 • Ontwerpen gewenste situatie en implementatie
 • Slotdag: case, eindpresentatie en beoordeling

De opleiding wordt ondersteund door vier online modules met achtergrondinformatie die je via de DNHS Campus kunt gebruiken:

 1. Achtergronden bij het bedrijfskundig raamwerk Operationeel Management
 2. Achtergronden bij verantwoordelijkheid en loyaliteit
 3. Achtergronden bij gemeenschappelijk keuzes en positionering
 4. Achtergronden bij ontwerpen gewenste situatie en implementatie


Werkwijze en materialen

De Opleiding Operationeel Management is een blended learning opleiding, waarbij de nadruk ligt op de praktijk-lesdagen. Je krijgt vooraf gaand aan de praktijk-lesdagen een opdracht die je in je eigen werk doet. De uitkomsten van deze opdracht neem je mee naar de praktijk-lesdagen en dit vormt het oefenmateriaal waarmee we aan het werk gaan. Zo weet je zeker dat elke dag van deze opleiding je nieuwe inzichten gaat brengen die je echt meteen kunt gebruiken in de organisatie.

Aan het einde van de opleiding heb je een duidelijk beeld van de rol en verantwoordelijkheid van jouw rol als operationeel manager – inclusief de verbeterpunten waar je meteen mee aan het werk kunt.

De stof uit de dagen wordt als achtergrond ook behandeld in de online modules bij deze opleiding.Het gaat hier niet om ‘leer’stof aangezien je de modules altijd kunt raadplegen. Reproduceren van kennis die je na kunt lezen past niet bij de visie en filosofie van ontwikkelen van DNHS Business School.

Voor wie?

 • Operationeel leidinggevenden met ervaring op MBO+ niveau
 • Startend operationeel leidinggevenden op HBO niveau
 • Verhoging van persoonlijke en professionele effectiviteit
 • Met minder inspanning naar meer resultaten

Opleidingsinformatie

Prijs: 4.900 euro (vrijgesteld van BTW)
Take-away:

 • Je leert het grotere geheel van de organisatie zien
 • Je ontdekt wat de bijdrage van jouw team – en dus jouw bijdrage – daaraan is
 • Je gaat van reactief schakelen op vragen en deadlines, naar proactief in control zijn, sturend zijn in werkzaamheden en realisatie van doelstellingen
 • Professionele invulling van operationeel management
 • Het overal effect is dat je een overgang gaat ervaren van hard werken en achter de zaken aan moet lopen, naar weten dat je in control bent en je je persoonlijke en organisatie doelstellingen gaat realiseren.
 • Je sluit de opleiding af met een diploma ‘Operationeel Management’

Indicatie tijdsinvestering: 5 dagen (inclusief slotdag) en gemiddeld 40 uur voorbereiding en studie
Diploma: Ja

Boeken

Alle studiematerialen zijn inclusief

Meer weten?

Download dan nu meteen de leaflet van de DNHS Opleiding Operationeel Management

Vragen?

Heb je vragen over deze opleiding? Of wil je deze opleiding als incompany in de organisatie inzetten? Mail dan naar info@dnhs.nl

Wil jij je verder ontwikkelen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt blogs en tips
die je gelijk toe kunt passen!
Ja, schrijf me in!