Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van succes en het ‘succesmomentum’. Een korte samenvatting:
Ian Robertson (Neuropsycholoog, medeoprichter van het Trinity College Institute of Neuroscience in Dublin en auteur van het boek ‘Het winnaar effect’):
Winnen is verslavend en heeft hetzelfde effect op ons als bijvoorbeeld cocaïne. Winnen brengt het testosteron-niveau in ons lichaam omhoog, waardoor er een verandering in de hersenen op gang komt. We gaan meer dopamine aanmaken en ons goed voelen. Succes hebben werkt dus op het dopamine-systeem, ons beloningssysteem. En dat is verslavend. Als we het eenmaal hebben gehad (de kick van winnen), willen we meer. En nu heb je een fysieke motivatie om opnieuw succes te halen.
Fogg (Stanfort Universitieit):
De hersenen zien geen verschil tussen een beloning voor een grote of een kleine prestatie. Jezelf prijzen voor een super simpele uitdaging is net zo effectief als wachten tot er een groot succes is behaald. Door een resultaat te belonen voel je jezelf goed en zorg je dat je gemotiveerd blijft. Je hebt een ‘succes momentum’ waardoor je gemotiveerd wordt om meer successen te behalen.
Spiegelneuronen:
Een spiegelneuron of spiegelcel is een neuron die niet alleen actief is als je zelf succes hebt, maar ook als je ziet dat een ander succes heeft. Het neuron spiegelt als het ware het gedrag van de ander en werkt dan op dezelfde manier alsof het succes zelf veroorzaakt heeft.
Succes leidt tot succes
Als we de belangrijkste brokstukken bij elkaar zetten zien we het volgende:
- een deel van ons zelfbeeld ontlenen we aan de groep;
- is de groep succesvol, dan ben jij het ook;
- succesvol zijn is verslavend;
- ben je succesvol dan wil je succesvol blijven;
- je zit dan in een ‘succesmomentum’;
- het maakt daarvoor niet uit of je successen over grote of kleine dingen gaat;
- en, door je spiegelneuronen voelt het succes van een ander als het succes van jezelf.
Je zou dus gerust kunnen zeggen dat succes leidt tot nieuw succes!