Spelregels zijn de regels waar je je aan moet houden om in een spel mee te doen en succesvol te kunnen zijn. Bij spelen die je koopt, of een spel zoals sport zijn de spelregels bekend en worden ze beschreven. Om in een organisatie onderdeel te kunnen zijn van de samenwerking, moet je je ook houden aan spelregels. Deze spelregels kun je ontdekken door je in de bedrijfskunde te bekwamen.
Toelichting:
Om IMPACT te hebben moet je snappen hoe de organisatie werkt. Vergelijk het maar met voetballen: als je niet weet wat de spelregels zijn of wat de functie van alle mensen op het veld zijn, is het verdraait moeilijk een doelpunt te maken of een wedstrijd te winnen!
Het gekke is dat we vaak in de praktijk, met vallen en opstaan, moeten uitvinden hoe organisaties nu precies werken en welke spelregels jou als professional en manager helpen om dit ‘spelletje’ te kunnen spelen. Dat leer je niet op school of aan de universiteit, en de kennis is vaak bij ervaren managers te impliciet om het jou te kunnen vertellen.
Als je van een opleiding komt, weet je hoe je jouw gekozen inhoudelijke vak uitgevoerd moet worden. In de praktijk van het werk leer je hoe je dat dan in de werkelijkheid van de organisatie kunt doen. Theorie en praktijk vermengen zich en je wordt beter en efficiënter in je vak.
Maar als je meer ervaring krijgt krijg je ook meer verantwoordelijkheden. Je gaat meedraaien in steeds grotere en belangrijker projecten, krijgt meer senior verantwoordelijkheden en krijgt misschien een afdeling aan te sturen. En opeens ben je in een nieuw ‘spel’ terecht gekomen. Een spel waarvan je de spelregels niet op school of in een opleiding leert.
Gek eigenlijk, dat we de regels van het spel niet kennen waar we als professional en manager dagelijks in werken. Want, als je de regels van het spel kent kun je ook actief meedoen, punten halen en doelen bereiken.
Dit is een van de redenen waarom je op gegeven moment niet meer om de bedrijfskunde heen kunt!
Dat is toegepaste bedrijfskunde volgens DNHS!