Schaarste val

Een schaarste val is een situatie waarbij een persoon of een organisatie denkt dat de mogelijkheden en beschikbare resources schaars zijn, waardoor er ook schaarste ontstaat. De schaarste val is een mentaal proces dat zichzelf tot waarheid maakt omdat keuzes bepaald worden door schaarste denken.

 

Toelichting:

Beperkte middelen in het rode perspectief maken dat je dagelijks moet schaken met beschikbare capaciteit, budget en mensen om je doelen te behalen. Daardoor lijkt het alsof de middelen schaars zijn, en dat je voor elke nieuwe klus een ‘oorlog’ moet voeren om de middelen en tijd te krijgen.

Daardoor ontstaat een gevoel van schaarste in de organisatie.

En dat heeft grote gevolgen:

  • Creativiteit wordt toegepast op het inzetten van middelen, niet op wat er moet gebeuren;
  • Samenwerking tussen afdelingen en team is mogelijk zolang er geen budgetten en mensen bij ingezet hoeven te worden, want die zijn er niet!
  • Een ander meehelpen een doel te bereiken, hoe verstandig dat oom voor de organisatie als totaal is, betekent dat ik mijn eigen doel niet meer haal. En dat is in het kader van targets en beoordeling niet handig…
  • Enzenz

Het gekke is dat deze schaarste er alleen is in het rode perspectief. Zodra je schakelt naar het groene perspectief (wat moet de organisatie doen om haar doelen te halen) of blauw perspectief (wat moet de organisatie doen om bestaansrecht te hebben en houden), is de schaarste voorbij en ontstaan er mogelijkheden.

Meer weten over de bedrijfskundige perspectieven van kijken? Kom dan een naar een Business Update of schrijf je in voor de Fast Track MBA. Dan snap je dit soort processen helemaal en kun je zelf eenvoudig schakelen tussen dit soort principes.

Ook dat is toegepaste bedrijfskunde volgens DNHS!

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?