Lummelen

Lummelen is even de tijd nemen om niets te doen. Ook in een heel druk schema, gewoon even niets doen. Of om je brein ‘leeg’ te laten worden, of om na te denken (eerst denken dan doen) of om de prioriteiten scherp te krijgen.

Toelichting:

In ons huidige werkklimaat is druk zijn vaak de norm. Als je maar druk bent, ben je goed bezig. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat iedereen ook ziet dat je druk bent. J

Maar de vraag is of je wordt betaalt voor druk zijn. Waarschijnlijk niet. Je wordt betaalt voor het leveren van toegevoegde waarde, voor het leveren van kennis, ervaring en vaardigheid (die unieke combinatie die alleen jij in huis hebt) om de organisatie verder te helpen.

Als het alleen ging om zoveel mogelijk mails te beantwoorden, of zoveel mogelijk output te leveren, was jouw functie vast al lang geautomatiseerd….

Lummelen gaat over de momenten die je in jouw programma bouwt om over het bovenstaande na te denken:

  • waar lever jij nu eigenlijk toegevoegde waarde mee? En doe je dat dan ook op dit moment?
  • Waar help je de organisatie, jouw leidinggevende, het project, je eigen werkzaamheden en doelen nu eigenlijk het meeste mee?
  • Wat ligt er op jouw bureau dat JIJ ook echt moet doen?

Andere gerelateerde modellen en begrippen:

  • Toegevoegde waarde
  • Sterke punten
  • Doelen stellen
  • Succesvol zijn

 

Professioneel lummelen

Ik weet niet eens of het een algemeen gebruikte term is, maar lummelen werd in mijn jeugd gebruikt om aan te geven dat je maar wat rond hing en schijnbaar niets nuttigs aan het doen was. Zo kon ik lummelen voordat ik aan iets moest beginnen (omdat ik geen zin had), en ook lummelen terwijl ik met iets bezig was (omdat ik nog steeds geen zin had), of lummelen terwijl ik iets had moeten doen (ook wel ‘dagdromen’ genoemd).

 

Het woord ’lummelen’ kreeg een negatieve lading, iets dat ik eigenlijk niet mocht doen.

 

Tegenwoordig weet ik beter!!

 

Op het moment dat je een bepaalde plek en rol binnen een organisatie hebt wordt je beter in je werk als je regelmatig professioneel lummelt. Door even niets te doen en je brein van het dagelijkse gedoe weg te halen, ontstaat er weer ruimte voor overzicht. Dat zijn de momenten waarin je inzichten krijgt die de organisatie echt verder kunnen helpen!

Bijvoorbeeld over wat vragen zijn die een ander zelf op kan lossen, en wat de vraagstukken zijn waar JIJ je mee bezig moet houden.

Ik zit niet te niksen! Ik zit over mijn volgende briljante zet na te denken!!

Vaak denken wij professionals dat we heel goed bezig zijn als we heel hard werken, elke seconde van de tijd die we aan het werk zijn efficiënt aan het werk zijn. Dus hebben we het druk…. Want druk zijn word in deze manier van denken een doel op zich. Op die manier komen we niet tot echte toegevoegde waarde!

Professionals en managers moeten natuurlijk ook gewoon inhoudelijk werk verrichten en werk opleveren (bedrijfskundig gesproken in het rode perspectief werken) maar jouw taak en waarde gaat veel verder: je wordt geacht de organisatie gefocust op haar doelen te houden (het bedrijfskundige groene perspectief) en signalen af te geven die het bestaansrecht van de organisatie raken (het bedrijfskundige blauwe perspectief). Dat kan alleen als je tijd neemt om te reflecteren en over zaken na te denken.

Dit is professioneel ‘lummelen’. Een bezigheid waar de meeste van ons gewoon te weinig tijd voor inruimen!

Advies: meer lummelen!!

  1. En het werk wordt er ook nog eens heel veel leuker van 🙂

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?