Dat Einstein een groot denker was, daar zijn we het waarschijnlijk snel over eens. En ook dat hij een visionaire manier van denken had. Tenslotte wist hij in een tijd van verandering echt nieuwe denkwijzen uit te werken. Denkwijzen waar we nu nog een groot deel van onze technologische vooruitgang en ontwikkelingen op baseren.
Toch had Einstein ondanks zijn eigen drukke werk ook oog voor het proces waarop hij tot deze grote inzichten kwam. En daar gaat deze quote over: ‘Failure is success in progress’. Falen is de totstandkoming van succes, zou je in het Nederlands kunnen zeggen.
Het mooie van deze quote zit in verschillende dingen:
- Het besef dat je nieuwe dingen alleen ontdekt of je eigen maakt als je ook daadwerkelijk nieuwe dingen uitprobeert. We komen hier op het terrein van de comfortzone en de stelling dat je alleen leert als je uit je comfortzone komt. Collega Karin Biegel zegt altijd: ‘als het niet oncomfortabel voelt en je niet af en toe een fout maakt, dan ben je niet voldoende aan het leren.’
- Komen tot een succes is een proces, iets wat zich in de tijd ontwikkelt. De vraag is dan ook hoe je jouw succes definieert… als elke handeling goed afronden het doel is, zult je nooit nieuwe dingen leren en ontdekken. Als het doel is om nieuwe dingen te leren en ontdekken is, dan zul je alleen slagen als je ook fouten kunt en durft te maken.
- Vaak brengen fouten nieuwe verrassende inzichten met zich mee, zaken waar je niet naar op zoek was maar die toch ontstonden. Denk bijvoorbeeld aan de in elk kantoor en mening huishouden aanwezige ‘geeltjes’ of Post-it blokjes in alle kleuren van de regenboog -een foutje dat een eigen business opleverde. Door te strak te sturen op succes richting het doel wat je bedacht hebt loop je het risico om dit soort ‘ontdekkingen’ mis te lopen.
- Er is eigenlijk geen einde aan het proces van proberen, reflecteren en leren. Je zou ook kunnen zeggen dat elk succes eigenlijk niet meer is dan een tussenstap naar weer een volgend succes. En deze doorgaande beweging maakt dat we als mensen en als organisatie vooruit blijven gaan.
Dit principe van blijven ontwikkelen staat ook centraal in de DNHS opleidingen, zoals de Fast Track MBA. Ons leersysteem is gericht op steeds stappen vooruit maken in integraal, strategisch kijken en denken. Daar mag je tijdens de opleiding steeds ‘fouten’ in maken omdat onze docenten altijd meekijken en 1-op-1 feedback geven, altijd gericht op jouw leren en je voor de volgende keer op een hoger niveau van bedrijfskundig kijken en denken brengen. En vanuit daar weer verder.
Het mag duidelijk zijn dat leren bij DNHS Business School gericht is op deze cycli van ontwikkelen, een continue proces van vooruitkomen. Zowel voor jezelf als voor de organisatie. Nieuwsgierig? Doe dan eens mee aan het introductiecollege voor de Fast Track MBA en kom ervaren hoe studeren bij DNHS Business School in de praktijk is.