Drucker – Er is niets zo nutteloos als dat efficiënt te doen wat eigenlijk niet gedaan zou moeten worden

Om het denken van bedrijfskundige goeroes goed te doorgronden is het ook belangrijk hun belangrijkste citaten te kennen. Daarom bespreken we op de DNHS Campus – overzichtelijk in de Campus Bibliotheek – citaten van bedrijfskundige grootheden en krijg je een bedrijfskundige uitleg bij het citaat. De onderstaande beschrijving komt uit de Campus Bibliotheek.

Er is niets zo nutteloos als dat efficiënt te doen wat eigenlijk niet gedaan zou moeten worden.

Deze prachtige quote van managementgoeroe Peter Drucker moet eigenlijk de lijfspreuk zijn van elke bedrijfskundige. Deze quote beschrijft namelijk de prioritering tussen efficiency en effectiviteit. Twee begrippen die bekend zijn, maar die we in de dagelijkse praktijk van organisaties nog wel eens door elkaar halen.

Efficiency gaat over de inzet van mensen en middelen die nodig zijn om in een bepaalde tijd een bepaalde hoeveelheid output te maken. Maak je dezelfde hoeveelheid output in minder tijd, dan realiseer je efficiency winst. Ook als je dit kunt met minder inzet van mensen en middelen. We zeggen dat efficiency gaat om de dingen binnen de organisatie zo goed mogelijk te doen. Zo goed mogelijk is dan zo min mogelijk kosten per eenheid geproduceerde producten of diensten.

Effectiviteit gaat daarentegen om het zekerstellen dat je die dingen doet die er ook toe doen. Dus waar efficiency gaat om de dingen goed doen, gaat effectiviteit om de goede dingen doen. Keuzes maken: dit doen we wel en dat doen we niet. En bedrijfskundig is de enige toetssteen voor die keuze wat het doel is wat je wilt bereiken. Effectiviteit kun je dan ook wel vertalen als die dingen doen die je zo snel mogelijk bij je doel brengen.

De praktijk in veel organisaties is dat er harder aan efficiency wordt gewerkt – bijvoorbeeld door de opdracht van meer omzet met dezelfde hoeveelheid mensen, of elk jaar een bepaald percentage kosten besparen – dan aan effectiviteit. Drucker’s stelling is daarom: het is zonde om tijd en energie te steken in bepaalde dingen beter te gaan doen (streven naar efficiency) terwijl je – als je naar de doelen kijkt – eigenlijk die dingen helemaal niet meer  moet doen (effectiviteit).

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?