Drie maanden regel

Psycholoog Jeremy Dean heeft onderzoek gedaan naar gedragsverandering. En dan met name naar hoeveel tijd het kost om een gedragverandering door te voeren. In zijn boek “making habits, breaking habits’ beschrijft hij toonaangevend onderzoek waarin 96 mensen gevolgd worden bij het veranderen van een gewoonte. Hieruit blijkt dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. En dus dat het gedrag routine is geworden.

Maar… zo geeft Dean aan, hoe lang je er precies over doet is afhankelijk van de complexiteit van het nieuwe gedrag dat je aan wilt leren. En complexiteit wordt bepaald naar hoe ingrijpend het noieuwe gedrag is ten opzichte van het oude gedrag. Zo kost de gewoonte om een glas water te drinken na het ontbijt gemiddeld 20 dagen. Maar de gewoonte om na de lunch 10 minuten te lopen 50 dagen.

Onderzoeker Charles Duhigg heeft aangetoond dat je snelheid waarmee je nieuwe gewoonten aanleert ook samenhangt met de beloning die je voor die gedragdvrandering krijgt. Het gata dus om het effect van d egedragsverandering en de bevrediging die je daar uit haalt.

De drie maanden regel

Omdat veranderingen in je werk over het algemeen complex zijn, en je ze niet echt elke dag kunt inzetten (maar soms wel meer dan 1 keer per dag), hanteren we de rekenregel dat een gedragsverandering in je werk gemiddeld 3 maanden tijd neemt. Dat hebben we in ons eigen werk en werk binnen organisatie gemerkt, en we merken deze termijn ook bij de organisaties en professionals en managers die we begeleiden.

Dus: een gedragsverandering in je werk, in je team of binnen de organisatie vraagt gemiddeld drie maanden om tot een routine te vormen. Een gewoonte waar jij of jouw teamleden niet meer over na hoeven te denken.

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?