Zomertijd is reflectietijd oftewel “reculer pour mieux sauter”!

Reculer pour mieux sauter.

Deze prachtige franse uitspraak geeft wat ons betreft exact aan waar de zomerperiode voor bedoeld is. De letterlijke vertaling van deze uitspraak luidt: Uitrusten om verder te kunnen springen.

In het kort:

  • Vakantie is niet alleen maar leuk. Het heeft ook een functie.
  • De functie is herstel van geestelijke druk en lichamelijke drukte
  • Daarvoor is het nodig dat we tot stilstand komen
  • Bezig zijn met leuke dingen, dingen die ons energie geven en die vooral niet “moeten”
  • Op die manier herstelt de geest en ontstaat er ruimte voor reflectie
  • En die reflectie maakt dat we zinvol vooruit kunnen kijken en weer plannen kunnen maken voor de toekomst.
  • Reculer pour mieuz sauter dus!

Uitrusten, om verder te kunnen springen!

En met de olympische spelen zo in het vooruitzicht leek dit ons wel een toepasselijke uitspraak. Prachtig ook omdat deze uitspraak de functie van de zomer zo goed weergeeft. Uitrusten en letterlijk eens even tot stilstand komen, om lichaam en geest te laten herstellen van alle druk (stress) en drukte die het afgelopen jaar met zich mee bracht.

Het gekke is dat als we autorijden we het volstrekt normaal vinden dat we de bocht niet met 120 kilometer per uur nemen. Mar dat we terugschakelen.  Toch verwachten we heel vaak van ons zelf dat we maar door moeten en doorgaan en vak in de hoogste versnelling. Als de vakantie zich dan aandient, dient ook deze vooral heel leuk te zijn. We hebben immers een heel jaar er naar uit gezien en dus moet de vakantie wel een succes worden.

Vakantie kan ook druk en stress opleveren.

Vaak zien we dat met het intreden van de vakantie, hier optimaal van genoten moet gaan worden. Dit betekent de volgende dag vroeg op pad voor de autoreis van enige duizenden kilometers. Onnodig om te zeggen dat de voorbereiding en de reis an sich ook de nodige stress opleveren. Al ws het alleen maar dat we de situatie van “moeten” en deadlines op de eerste dagen van onze vakantie voortzetten. Beter is het dan ook eerst tot rust te komen. Maar hier vermelden we -als het goed is- niets nieuws.

Vakantie is om de menselijke accu op te laden.

Het opladen van onze accu gaat het beste als we vooral niets moeten en doen ( of niet doen) waar we zin in hebben. Echt tot rust komen. Zodat de geest even niet meer bezig is met het werk, de deadlines, de eventuele zorgen, problemen of ergernissen. Soms lopen die in ons persoonlijk leven door, waarbij we niet willen zeggen dt vakantie de oplossing is voor alles, mr wel dat afstand nemen een mens goed doet. Even andere indrukken en impulsen, waardoor zaken misschien beter een plek krijgen of gerelativeerd kunnen worden.

Ruimte voor reflectie.

Afstand en stilte en soms zelfs verveling brengt met zich mee dat er ruimte ontstaat. Ruimte voor reflectie op de afgelopen periode. En misschien brengt die reflectie wel mee dat zaken goed gaan, of dat je dingen anders wilt, of dat er ruimte is voor verbetering en ontwikkeling.

Als je tot de constatering komt dat je je zelf wilt ontwikkelen, zijn wij misschien wel je partner. In ieder geval zullen we graag met je in gesprek gaan als jij dat wenst en je een op jouw behoefte toegesneden advies geven.

Maar eerst de zomer in…en genieten van de rust, je ruimte, je vrienden, gezin of wat het ook maar is, waarmee jij je accu oplaadt.

Reculez pour mieux sauter!

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?