Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap geeft een hoge mate van regie over je werk en je leven. Het helpt je met het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten. Je behaalt betere resultaten in je werk met minder spanning en stress. Maar wat is persoonlijk leiderschap nou precies? Dat leggen we uit in dit blog.

Definitie persoonlijk leiderschap door Covey

Managementexpert Stephen R. Covey wordt gezien als dé autoriteit op het gebied van persoonlijk leiderschap. Zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectieve leiders’ is al jaren een van de best verkochte managementboeken. Volgens Covey heeft het ontwikkelen van leiderschap met name betrekking op het leiderschap over jezelf. De vraag ‘Wat is persoonlijk leiderschap’ wordt door Covey beantwoord met de eerste 3 eigenschappen van de in totaal 7 eigenschappen die hij beschrijft, namelijk:

  1. Proactief zijn; mensen met deze eigenschap zijn zich bewust van het feit dat sommige zaken niet te veranderen zijn. Zij richten zich enkel op hetgeen dat zij wel kunnen veranderen. En dat doen ze omdat ze dat willen, niet omdat de omstandigheden het noodzakelijk maken. Een proactief persoon richt zich voornamelijk op zijn of haar eigen gedrag, het gedrag dat wordt bepaald door dat wat hij of zij belangrijk vindt. Door je energie enkel te richten op dat wat jij kunt en wilt veranderen, zal de invloed op jezelf – en dat van de ander – per saldo groter worden.
  2. Begin met het einde voor ogen; een belangrijk onderdeel van persoonlijk leiderschap is het stellen van waarden en doelen. Volgens Covey is het belangrijk te doorzien dat wat we ‘nu’ doen in het leven, wordt bepaald door een visie. Alleen dan kun je als mens effectief zijn in je handelen. Je moet proactief energie steken in de dingen die jou dichter bij de realisatie van jouw doelen brengt.
  3. Belangrijke zaken eerst; deze zaken hoeven niet perse ‘urgent’ te zijn, maar wel ‘belangrijk’. Om effectief te leven en leiding te geven is het belangrijk dat je geen tijd verspilt aan zaken die niet aan jouw doelen bijdragen.

Door onafhankelijk te zijn kunnen we op basis van wederzijdse afhankelijkheid effectief samenwerken met anderen. Covey benadrukt dat bedrijven niet langer gebaat zijn bij leiders die medewerkers kort houden en controleren. Een goede leider geeft vertrouwen, luistert en helpt anderen zich te ontplooien.

Een uitgebreid antwoord op ‘wat is persoonlijk leiderschap?’

Wil jij meer weten over persoonlijk leiderschap en je hier verder in ontwikkelen? Ons eProgramma ‘Persoonlijk leiderschap’ bestaat uit een persoonlijk en professioneel assessment dat je over jezelf maakt met daarbij tips en uitleg over hoe je kunt verbeteren en ontwikkelen. Je krijgt eveneens toegang tot het speciale forum voor deelnemers. Hier kun je met andere managers, professionals en Bedrijfskundige Meesters in gesprek gaan over jouw vragen, inzichten een concrete situaties. Binnen deze E-learning krijg je uitgebreid antwoord de vraag ‘Wat is persoonlijk leiderschap en hoe kan ik dit ontwikkelen?’. Persoonlijk leiderschap helpt je bij het maken van keuzes en stellen van prioriteiten. Alleen managers die hun ambities scherp hebben, hun doelen hieraan kunnen kopellen én op basis hiervan actie ondernemen blijven duurzame waarde toevoegen.

Heb je nog vragen over ons eProgramma ‘Persoonlijk leiderschap’ of twijfel je of deze goed bij jou past? Neem gerust contact met ons op via info@dnhs.nl.

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)

Wil je meer informatie over onze opleidingen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit artikel:

Blijf op hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen. Laat dan hieronder je gegevens achter.

50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?