VUCA wereld en bestaansrecht

Regelmatig is te lezen over een VUCA wereld, zeker in de context van de coronacrisis. Maar wat houdt een VUCA wereld nou eigenlijk in en hoe raakt dit het bestaansrecht van organisaties? Laten we beginnen met uit te leggen wat er wordt bedoeld met het begrip VUCA wereld en in het bijzonder VUCA. Waar staat dit voor?

Een VUCA wereld

Laat het duidelijk zijn dat het hier om een acroniem gaat. De termen binnen VUCA zullen je misschien niet heel veel zeggen, dus deze zullen los van elkaar worden behandeld: VUCA is de afkorting van:

 • Volatiel ( volatile): Iets is volatiel wanneer het vluchtig is en verwijst naar de snelheid van veranderingen die op dit moment waarneembaar zijn in de wereld. Bedrijfskundig gezien kijk je bijvoorbeeld naar iets specifieks in de markt of in een bepaalde markt.
 • Onzeker (uncertain): Onzekerheid gaat in op het vermogen of de mogelijkheid om de toekomst te voorspellen. Enerzijds relateert het aan het onvermogen van mensen om te duiden wat er in de toekomst staat te gebeuren, anderzijds kan het ook een eigenschap zijn van een omgeving. De omgeving is onzeker als er geen enkele voorspelling in mogelijk is. Er zijn uiteraard graden van onzekerheid mogelijk, met andere woorden: een omgeving of markt kun je definiëren als meer of minder onzeker.
 • Complex (complex): Complexiteit legt het verband tussen het aantal factoren waarmee rekening is gehouden. Hoe groter het aantal onderlinge verbanden, hoe groter de complexiteit.
 • Ambiguïteit (ambiguous): Ambiguïteit is de dubbelzinnigheid en daarmee ook het gebrek aan duidelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan het aantal corona besmettingen en de ICT-problemen waardoor er geen duidelijkheid kwam over de daling of stijging van het aantal nieuwe besmette gevallen.  Om in deze situatie te voorspellen of het wijs is om de ingezette maatregelen op dezelfde manier voort te zetten, is buitengewoon complex. De risico’s door het te laat te zacht ingrijpen of het besluiten tot een lockdown (met economische consequenties) zijn enorm.

Werken in een VUCA wereld

Bij het lezen van alle losse elementen, onderken je waarschijnlijk een onderlinge verwantschap. Als een omgeving erg complex is met veel factoren om rekening mee te houden, dan wordt deze omgeving ook meer onzeker.

Het bestaansrecht van een organisatie gaat over het vermogen van een organisatie om een strategische fit te creëren met de markt, die in de toekomst kan worden behouden. Als deze markt vervolgens:

 • Continue in verandering is…
 • Zeer complex is…
 • Er moet steeds met andere factoren rekening worden gehouden…
 • De informatie niet altijd voor één uitleg vatbaar is…

Wat moet je dan doen? Of sterker nog… is het vormen van deze strategische fit überhaupt wel mogelijk?

Succesfactoren in een VUCA wereld

Onvoorspelbare veranderingen leiden er toe dat organisaties flexibeler moeten worden. De volgende elementen kunnen als succesfactoren worden onderkend:

 1. Organisaties die wendbaar zijn en dus vaak klein zijn;
 2. Organisaties die met inzet van wisselende expertise kunnen werken;
 3. Organisaties die netwerken;
 4. Organisaties die volledig transparant zijn;
 5. Organisaties die “lerend” zijn als organisatie.

Omgaan met de VUCA wereld vraagt dus een alertheid, actief beleid én actieve houding in de organisatie. Alleen op deze manier kan een organisatie ervoor zorgen dat hun strategische fit matcht met de continue veranderende markt.

Leren om op de VUCA wereld te anticiperen?

Wil jij meer over weten en loop jij of jouw organisatie tegen zaken aan als we het hebben de VUCA wereld  en het anticiperen op en omgaan met die VUCA veranderingen?

Tijdens ons vrijblijvende introductiecollege geven wij een eerste MasterClass over de VUCA wereld en de consequenties van jouw organisatie. Meld je nu aan voor dit introductiecollege en doe meteen de eerste VUCA inzichten op! Klik hier om je in te schrijven

 

 

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?