Toekomstbeeld? Blended leven, werken en leren…

Als we iets de afgelopen drie maanden – we zijn vandaag precies drie maanden op weg in de wereld met corona en corona-maatregelen – hebben geleerd dan is dat denk ik wel dat de zaken die we ‘normaal’ vonden niet meer zo terug komen. We zijn massaal thuis gaan werken, hebben ondertussen onder kinderen les gegeven, op afstand contact gehouden met onze naasten die ergens anders wonen en een hand geven – laat staan een kus – bij begroeting is echt niet meer ‘normaal’. En als we de voorspellingen van de experts mogen geloven dan gaan we ook niet terugkeren naar dat oude normaal. Niet omdat de dreiging van een tweede golf of een nieuw virus nog altijd aanwezig is, maar ook niet omdat veel mensen ontdekken dat (deels) thuiswerken en niet in de spits te hoeven reizen ook wel heel lekker is. Ik geniet er persoonlijk al 15 weken van dat ik de hele dag op mijn UGGS pantoffels kan lopen – echt veel lekkerder dan de hele dag op elegante pump met hoge hakken lopen.

Mijn voorspelling is dan ook dat we naar een blended wereld gaan. Ik denk niet, zoals sommige toekomstkijkers denken, dat we geheel online gaan werken en leven. We zijn tenslotte kuddedieren en hebben af en toe behoefte aan onze kudde – familie, collega’s en ja, zelfs aan af en toe een fysieke bijeenkomst of vergadering. Ik denk dat we dus terug naar onze kantoren zulle trekken…

Maar niet voor vijf dagen in de week. Nu we de lasten en de lusten van online en dus thuis werken kennen zullen we naar een blended systeem gaan: een paar dagen op kantoor – als de collega’s er ook zijn – en aan aantal dagen thuis. net zoals onze kinderen een deel van hun lessen op school gaan krijgen en een deel vanuit huis gaan doen. Dat principe van kinderen thuis laten werken aan schoolwerk kenden we trouwens al: huiswerk. En ik denk dat dat huiswerk door deze periode een stap naar de huidige tijd zal maken: online, ondersteund door spelletjes en video’s.

Ook jouw eigen ontwikkeling als manager, professionals en ondernemer zal in toenemende mate blended plaats gaan vinden. Voor een deel zal dat in het werk in samenwerking met anderen binnen en buiten de organisatie plaatsvinden. Maar voor een deel zul je ook zelf de verantwoordelijkheid en regie moeten pakken. Want als je qua werk meer de regie over waar en wanneer werken pakt, zul je dat ook voor je eigen ontwikkeling moeten doen. Je bent immers in je werk minder zichtbaar. Net zoals de mensen van wie je kunt leren minder zichtbaar zijn in je dagelijkse werk als je meer vanuit huis werkt.

Je zult dus je eigen verantwoordelijkheid als manager, professional en ondernemer moeten pakken om eerder ‘los’ te komen van je inhoudelijke werk en je meer te richten op het proces van en binnen de organisatie. Je zult meer en vaker jouw professionele verantwoordelijkheid moeten nemen door je bewust te zijn van je rol en plaats binnen de organisatie en de prioriteiten en keuzes die dat met zich meebrengt. ook zul je jezelf goed aangesloten moeten houden op de beslissingen en keuzes die de organisatie maakt, niet alleen om bij te sturen als dat nodig is, maar ook om jezelf professioneel loyaal op te stellen. Zaken die niet meer vanzelf gebeuren omdat je mensen ontmoet in de wandelgangen van de organisatie of bij de koffiemachine.

En daarvoor moet je bewust zijn hoe de organisatie nu eigenlijk werkt en hoe dat zit met rollen, verantwoordelijkheden, loyaliteit en ingrijpen danwel informeren. En dat is het werkveld van de bedrijfskunde. Mijn voorspelling is dus ook dat jij en ik meer bedrijfskunde in ons werk gaan gebruiken. Juist om de bijdrage van ons inhoudelijke werk beter en met meer resultaat voor de organisatie uit te kunnen voeren. De Fast Track MBA leert je deze bedrijfskundige manier van kijken en denken.

Gelukkig is de Fast Track MBA ook een blended leerconcept en past dus volledig bij het ‘nieuwe normaal’. Niet alleen hanteerden we voor de corona-maatregelen als het principe ‘online waar kan, offline waar het het leerproces kan versnellen’,  en dus waren we al heel online ingericht. Nu hebben we ook onze interactieve MasterClasses online gebracht in onze digitale collegezaal. Je kon al met de studie bezig zijn waar en waneer het jou het beste uitkwam. Nu kun je ook de interactieve MasterClasses online volgen vanuit de plek die jij daarvoor kiest – kantoor, thuis of ergens op een andere locatie waar jij op dat moment bent.

Van de zes collegedagen gedurende het eerste jaar van de opleiding zijn we nu over naar 13 kortere interactieve MasterClasses, zodat je vaker contact hebt en aan het werk bent met je collega studenten en kunt leren van de interactie met elkaar en met de docenten. Als de gezondheid en veiligheid het toelaat gaan we na de zomer wel weer elk kwartaal een fysieke bijeenkomst organiseren, zodat we ook kunnen voldoen aan de behoefte elkaar live te zien zonder beeldscherm.

De vraag is nu hoe jij jezelf optimaal voor gaat bereiden op een wereld van blended leven, werken en ontwikkelen? Past het blended concept van de DNHS Fast Track MBA daar voor jou mogelijk bij? Kom dan eens kennismaken tijdens een online introductiecollege of plan een online kennismakingsgesprek. Dan kunnen we verder praten over jouw behoeften en of die passen bij de Fast Track MBA

Door: Marischka Setz – Directeur en kerndocent bij DNHS Business School
Dinsdag 16 juni 2020

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?