In het kort:
– In navolging van andere landen wordt er in Nederland ook een Great Resignation verwacht
– Mensen die twee jaar lang kijken naar een andere baan hebben uitgesteld, gaan nu op zoek naar een nieuwe uitdaging
– Ben jij hier als manager en professional klaar voor? Zowel voor jezelf als voor de organisatie?
We weten dat de arbeidsmarkt volop in beweging is. Vergrijzing en ontgroening zijn geen nieuwe fenomenen en binden en boeien is op veel bestuurstafels al een maandelijks onderwerp. Maar nu moeten we ook nog rekening houden met de Great Resignation.
De Great Resignation
The Great Resignation – of ook wel de Big Quit – is een economische trend waarbij werknemers in de VS vanaf begin 2021 massaal vrijwillig ontslag namen. Met name medewerkers die al een ruime ervaring op de arbeidsmarkt met zich meebrengen en dus voor glad verlopende processen binnen de organisatie zorgen. Zo is in de leeftijdscategorie 30-45 jaar in 2021 het aantal ontslagen met meer dan 20% gestegen. Een trend die nog steeds voortduurt en die overgewaaid is naar Europa.
Natuurlijk zijn hier veel onderzoeken naar gedaan. Daaruit komt het beeld naar voren dat deze Great Resignation het resultaat is van de Covid-19 pandemie. Deze pandemie heeft niet alleen onze dagelijkse leven en werken beïnvloed, maar heeft onze wereld door elkaar geschut. En als je in een ‘andere’ werkelijkheid terecht komt ga je nadenken over wat je doet en wat je wilt in het leven.
De Great Resignation is het gevolg – zo laten de onderzoeken zien – van het doorvoeren van persoonlijke veranderingen door medewerkers die ze al jaren uitstelden, of door het nu eindelijk een stap maken richting een nieuwe carrière – iets gaan doen wat je altijd al hebt willen doen, maar waar het niet van kwam.
Effecten voor de organisatie
De effecten van het versnelt uitstromen van mensen met ervaring kan enorm zijn. Zeker omdat organisaties over het algemeen niet gericht zijn op het borgen of bewust overdragen van kennis en vaardigheden van deze groep ‘jonge senioren’. En dat terwijl juist deze kennis, ervaring en vaardigheden essentieel zijn voor het glad verlopen van dagelijkse processen in de organisatie.
Het gaat hierbij zowel om kennis hoe processen lopen, als over zaken zoals:
– De achtergrond van keuzes en beslissingen weten en conform die besluiten kunnen werken
– Netwerk binnen de organisatie waardoor informatie en draagvlak niet alleen formeel, maar ook informeel gerealiseerd kan worden;
– Zelfstandig kunnen werken zonder instructie van bovenaf
– Etc etc
Met andere woorden: juist deze categorie medewerkers – in de leeftijdscategorie 30-45 jaar, met ervaring binnen en buiten de eigen organisatie – maakt dat de organisatie dagelijks soepel verloopt. Juist deze groep medewerkers is flexibel genoeg mee te bewegen met veranderingen op de markt en heeft voldoende kennis en ervaring om die veranderingen ook vorm te geven.
Dit kun je doen als organisatie
Om medewerkers met ervaring – maar ook millennials die toch al anders in de verhouding werk-privé staan – aan de organisatie te binden is het bijvoorbeeld belangrijk ene duidelijk beeld te hebben hoe je als organisatie om wilt gaan met thuiswerken – ook als de versoepeling van corona-maatregelen het weer naar kantoor gaan mogelijk maakt. Medewerkers die hebben ervaren dat thuiswerken meer resultaten oplevert (eindelijk rustig geconcentreerd werken aan een bepaalde taak) en tegelijkertijd meer vrijheid, minder druk van collega’s en eigen regie (belangrijk element bij het verlagen van werkstress) willen niet fulltime terug naar kantoor.
Het bieden van de mogelijkheid om (deels) vanuit huis te blijven werken, en daardoor bijvoorbeeld kunnen blijven wonen buiten de randstad, gaat een pre worden. En dat vraagt wel dat er blijvend aandacht moet zijn voor het begeleiden en coachen van medewerkers op afstand. Want een medewerker kan het wel fijn vinden om vaker vanuit huis te werken – we hebben wel allemaal de basisbehoefte gezien en gehoord te worden.
Even wat cijfers – wat het is te gemakkelijk zomaar zo’n stelling aan te nemen zonder onderbouwing: TNO publiceerde op 9 februari 2022 een rapport waaruit blijkt dat acht op de tien werknemers thuis willen blijven werken, van wie 35% zegt grotendeels of volledig te willen thuiswerken. Ook de FNV ondersteund deze inzichten vanuit hun eigen onderzoek waaruit blijkt dat meer dan negen van de tien werknemers meer te zeggen wil hebben over de plek waar ze werken.
Waar gaan deze mensen heen…
Gelukkig is de Great Resignation niet een trend die net zoals vergrijzen en ontgroening de totale arbeidscapaciteit in Nederland verkleint. Eigenlijk zijn er twee richtingen waarop de leeftijdsgroep tussen 30 en 45 jaar bewegen:
1. Weggetrokken door andere organisaties
Was de trend voor Corona dat we als organisaties liever een jonge medewerker toevoegde aan een team dan een duurdere oudere, corona – en het deels vanuit huis werken – bracht mee dat inwerken door andere collega’s best een uitdaging was. En dan is het gemakkelijk de voorkeur te geven aan iemand die alleen kennis hoeft te maken met de organisatie, en het inhoudelijke werk al kent.
2. Najagen van de droom
Een deel van de leeftijdsgroep waar we het nu over hebben heeft in de corona-tijd het besluit genomen om die droom die er altijd al was eindelijk voorrang te geven. Ze maakten de stap naar een ander werkveld, naar een bedrijf met een goed doel of een duidelijke WHY of begonnen eindelijk voor zichzelf met een bedrijf dat al langer in gedachten was. Ook dat is het effect van een periode van twee jaar onzekerheid, dreigende ziekte, wegvallen van gewoontes etc.
En jij? Wat zijn jouw dromen en ambities?
Dat brengt ons meteen bij de vraag waar jij staat en of jij al klaar bent voor The Great Resignation-golf dit zich in Nederland aan gaat dienen. Want gewoon op je plek blijven en niet nadenken over wat je nu te doen staat of gebruik maken van de kansen die de Great Resignation met zich meebrengt is altijd een gemist kans. Zoals wij het zien zijn er een aantal mogelijkheden:
Je blijft bij je huidige werkgever
Dat kan natuurlijk, als je een leuke werkgever hebt, je kunt je vinden in waar die werkgever voor staat en je hebt genoeg uitdaging in je werk… dan is het logisch om te blijven. Dan nog is het goed om je af te vragen hoe je gebruik kunt maken van deze ‘golf’ die over de markt gaat trekken om je functie niet alleen nu, maar ook voor de komende tijd uitdagend te houden. Je zou mee kunnen gaan draaien in uitdagende projecten waarbij je in kennis, ervaring en vaardigheden kunt groeien. Of binnen de organisatie een stap kunnen maken. Of gericht met steun van de organisatie jezelf verder ontwikkelen.
Je gaat naar een nieuwe werkgever
Dit lijkt ook het moment om op zoek te gaan naar een nieuwe functie bij een nieuwe werkgever als je voldoende ontwikkeling door hebt gemaakt in je huidige functie bij je huidige werkgever. Dan is het niet alleen goed om na te denken over welke werkgever (past die werkgever wel bij mij en streven ze dingen na die ik ook belangrijk vindt), of over de functie (heb ik hier wel genoeg uitdaging in waardoor ik me weer verder kan ontwikkelen)… het is ook het moment om je gericht te verdiepen in welke stappen qua ontwikkeling je ook wilt maken. Bijvoorbeeld door een opleiding in je onderhandelingen in te brengen. Een opleiding die je voorbereid op volgende stappen, zoals de Fast Track.
Je gaat je droom waarmaken en begint voor jezelf
Dit kan ook het moment zijn waarop je besluit voor die droom te gaan en voor jezelf te beginnen. Of door een bedrijf te starten, te investeren, mensen aan te nemen en je eigen weg te vinden in de markt. Of door als externe expert in jouw vakgebied jezelf in te zetten voor organisaties waarbij je het verschil kunt maken. In dit geval kan het helpen om een goed onderbouwd businessplan te maken, bijvoorbeeld door bedrijfskundige inzichten toe te passen.
Tot slot
The Great Resignation komt eraan, maar je weet nu hoe je jezelf er klaar voor kunt maken. Zowel als persoon als voor de organisatie. Heb je voor jezelf of voor de organisatie hulp nodig om keuzes te maken? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.