Hoe vaak stellen we het begin niet uit of – erger nog – beginnen we überhaupt niet.
Geen uitstel dus maar afstel.
En dat is jammer….omdat dat wellicht op korte termijn beter lijkt……”we hebben het immers al zo druk en kunnen dit er echt niet bij hebben”, maar op een wat langere termijn stem je in met de situatie laten zoals die is en ontneem je jezelf de kans om je te ontwikkelen, een betere balans te creëren, meer rust in je leven te brengen of de doelen te realiseren die je al lange tijd voor jezelf bedacht had.
Klinkt het bekend?
Laat ik het wat concreter maken.
Betreffend gedrag van denken in onmogelijkheden is terug te brengen op wat men niet wil, waar men angst voor heeft, wat volgens onszelf niet mogelijk is. Gek toch dat we denken in termen van “niet”, terwijl er tegelijkertijd toch ook een verlangen is.
Ons brein kent namelijk het woord “niet” niet. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld denkt: “ik wil niet falen” dat het brein “ik wil falen” registreert. Of bij “ik wil niet afgaan” registreert het brein “ik wil afgaan”. Murphy’s law in de volksmond ook wel genoemd. Of zoals Goethe het wat duurder zei: “Wensen van mensen zijn voorbodes van de realiteit”.
Het is dus veel effectiever om te denken aan wat je wel wilt. Aan je dromen en verlangens en hoe je die kunt realiseren. “Ik wil dit succesvol doen” of “ik wil mijn MBA halen” Als we dromen kunnen we een situatie bedenken waarin alles mogelijk is. En soms is deze niet heel ver van een werkelijkheid.
Dromen en het formuleren van doelstellingen en het denken daarover maakt dat we automatisch gaan voorsorteren op de realisatie van het doel. We gaan praten met mensen die ons kunnen helpen dat doel te realiseren en gaan zelf stappen zetten op de weg naar de realisatie van het doel.
Dit denken is veel effectiever.
Bovendien maakt dit denken dat je openstaat en niet meteen voor jezelf en over jezelf hebt geoordeeld. Oordelen in termen van: jij kunt dit niet of je kunt dit er niet bijhebben.
En op het moment dat je niet oordeelt of je oordeel kunt uitstellen (een hele belangrijke bedrijfskundige vaardigheid) dan gun je jezelf de mogelijkheid dat het wel kan en wel lukt.
Starten met een bedrijfskundige opleiding van DNHS Business school is dus heel wel mogelijk, ook als je het druk hebt en er eigenlijk niks bij kunt hebben. Je zult zien dat het je rust gaat brengen en balans – doordat je betere keuzes leert maken waardoor je effectiever en efficiënter wordt.
Oftewel………anders gezegd: Je hoeft niet geweldig te zijn om te beginnen, maar je moet wél beginnen om geweldig te zijn……*
Gun jij jezelf deze ontwikkeling en zien we je binnenkort op een introductiecollege?