Het kan nog…..een goed eerste kwartaal!

In het kort:

  • De laatste maand van het eerste kwartaal is aangebroken en wellicht aarzelend kijken we naar onze doelstellingen
  • Want hoewel we het begin van dit jaar vol goede moed waren, zinkt diezelfde moed ons nu in de schoenen
  • We hebben achterstanden op al onze doelstellingen en dat vreet energie
  • Maar…goed nieuws, reset je mindset want het kan nog!

Bijna het eind van het eerste kwartaal

Het is inmiddels alweer maart en de eerste lente-dagen zijn in de pocket. En hoewel er nog koude dagen en nachten zullen komen, zit er al een zweem van lente in de lucht. Althans bij ons!

Omdat het al weer maart is betekent dit dat aan het eind van deze maand het eerste kwartaal – of Q1 zoals we dat ook wel eens willen noemen – weer voorbij is. Snel gaat dat he?! Het lijkt wel of ieder jaar de weken en maanden sneller voorbij gaan.

De eerste 2 maanden van dit jaar zijn dus alweer achter de rug en hoewel het eerste kwartaal mooi opschiet, kan het nog…!

“En wat kan dan nog?” zul je je misschien afvragen?

Nou, dat gaan we uitleggen!

Reset je mindset!

Eind vorig jaar en begin van dit jaar hebben we het gehad over jaarplannen, doelen en doelstellingen per kwartaal of misschien zelfs wel per maand. Die doelen per kwartaal zijn geen losstaande, op zichzelf staande doelen, maar zijn een start op weg naar een groter geheel. Of zo je wilt een groter omvangrijk doel.

Dat doel kan zijn eindelijk die 10 kilo afvallen. En dat betekent dus 2,5 kilo per kwartaal. Of misschien wel 100 nieuwe opdrachten dit jaar en dat zijn er 10 per maand en 30 per kwartaal, omdat we een gedeelte van de zomer en kerstvakantie voor het gemak niet mee tellen.

Misschien is je doel wel dit jaar: bouwen aan een sterk team, dat eind van dit jaar moet staan. En is je eerste mijlpaal voor het eerste kwartaal: bouwen aan vertrouwen.

Bij de formulering van doelstellingen hopen we dat je vervolgens de “En hoe dan?” vraag hebt gesteld. Per maand een aantal acties, sessies of werkvormen hebt ingebouwd. Of misschien wel ontspanningsmomenten met het team hebt gepland, waarvan het gevolg is dat het onderling vertrouwen groeit. Het begint namelijk vaak met elkaar echt leren kennen.

Maar wellicht heb je dat niet gedaan. Dan is de doelstelling: “Bouwen aan vertrouwen” een mooie doelstelling, maar dat is het dan ook. Verdere concretisering en invulling is uitgebleven. En je hebt nog geen voortgang geboekt.

Voor deze en voor al die andere doelstellingen die jullie wel geformuleerd hebben maar op dit moment nog niets of te weinig aan gedaan, zouden we willen zeggen: Het kan nog!

Het kan nog!

Bekijk namelijk zo’n doelstelling eens een keer voor wat deze is: een eerste mijlpaal op weg naar realisatie van een groter iets. En als je het zo bekijkt, dan is weliswaar het eerste kwartaal bijna om en is dit zeker geen oproep om het verder voor je uit te schuiven. Voor al diegenen die hard werken en er nu wellicht tegen aanlopen dat ze de energie weg voelen trekken: Niet doen! Er zijn nog maar 2 maanden van het jaar voorbij en wellicht kun je in deze laatste maand van het eerste kwartaal toch nog een begin maken met het realiseren van je doelen.

Bijvoorbeeld met “Bouwen aan vertrouwen”! Dit is toch al zo’n doelstelling die nooit klaar is, maar waarvoor je periodiek onderhoud moet doen. Het kan dus nog. Het kan nog omdat ook een eerste kwartaal een eerste mijlpaal is en niet het einddoel. Je kunt dus gemakkelijk stappen zetten.

Word dus niet gedemotiveerd doordat het eerste kwartaal al voor 2/3 om is, maar gebruik de laatste maand om alsnog van start te gaan of om door te zetten. Per slot van rekening heb je nog 1/3 van dit kwartaal.

Dus is er nog maar een kilo af en lijkt de 1,5 voor de rest van de maand niet haalbaar, geen probleem. Reset je mindset, maak eventueel een nieuw plan en zet door. Wellicht dat je daardoor deze maand uiteindelijk toch nog je streefdoel voor het kwartaal haalt en is dat niet het geval…? Dan is er volgend kwartaal weer een kwartaal.

Niet om met schuivende panelen te gaan werken. Maar om te evalueren en bij te sturen om te borgen dat je aan het eind van dat kwartaal wel in de pas loopt met je planning.

It ain’t over…

It ain’t over till the fat lady sings! Of in termen van DNHS Business school: Het kan nog!

Helemaal gemotiveerd kijk dan hier verder

 

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?