Nadenken over je eigen ontwikkeling en toekomst kun je natuurlijk 365 dagen in het jaar doen, maar sommige momenten lenen zich er meer voor dan andere. Zo zijn verjaardagen een goed moment om na te denken en plannen te maken voor de levensjaren die nog komen. Maar ook de kerstvakantie – even vrij en dan oud en nieuw, als overgang tussen twee jaren – en de zomervakantie – voor veel mensen de echte break in het jaar – zijn vaste momenten om eens rustig de tijd te nemen en plannen te maken.
Plannen maken begint met een statusbepaling
Als je plannen wilt maken is de eerste stap die je moet nemen het bepalen waar je op dit moment staat. De plek in het hier en nu geeft namelijk aan wat je meebrengt, maar ook wat de mogelijkheden zijn. En die twee gegevens vormen de basis voor verdere plannen.
Als je de komende periode begint met een statusbepaling voor jezelf, denk dan ook eens na over de volgende zaken:
- Wat had je willen doen, wat stond er op jouw planning?
- Waar sta in de realisatie daarvan? Wat is daar van terecht gekomen?
- Als er dingen niet gestart of afgerond zijn, wat zou je alsnog willen starten en/of afronden?
Statusbepaling gaat verder dan werk en eerdere plannen
Maar ook andere overwegingen horen bij jouw statusbepaling zoals:
- Waar krijg ik energie van? Zijn er in mijn werk of in privé dingen die ik heel erg leuk vind, waar ik altijd meer van wil en waar ik energie van krijg als ik het doe?
- Wat zijn duidelijke energielekken? Zijn er dingen in mijn werk of privé waar ik nooit zin in heb, die ik het liefste uitstel of vergeet en waar ik heel erg moe van wordt als ik het toch doe?
- Wat is en was mijn ambitie? Is er iets dat ik heel graag wil bereiken? Bijvoorbeeld mijn jeugddroom over de toekomst – zit daar nog steeds een ambitie in waar ik wat mee wil?
- En wat zijn de randvoorwaarden waar ik mee te maken heb of krijg als ik plannen voor de komende tijd ga maken?
Want laten we wel zijn… als je nu toch nieuwe plannen gaat maken (of nieuwe plannen overweegt) dan kun je maar beter plannen maken voor dingen waar je blij van wordt. En trots op jezelf.
Dromen, doelen en plannen
Vanuit een bedrijfskundige benadering – en daar zijn wij van – is er een verschil tussen dromen, doelen en plannen. Hoewel we meteen toegeven dat die zaken dicht tegen elkaar liggen. Dromen zijn die dingen die je graag zou willen zonder dat je nadenkt over de haalbaarheid en de randvoorwaarden. Ze zijn dus in zekere zin ook vrijblijvend omdat ze niet (altijd) gericht zijn op, of te maken hebben met, jouw eigen leven en werk. Dromen zijn als het ware zonder de beperkingen van jouw eigen persoon en leven.
Op het moment dat een droom concreet wordt in de termen dat je er niet alleen over wilt denken (dromen) maar het echt in je leven wilt, ga je de koppeling leggen met het echte leven en werk. Je gaat dan kijken naar de randvoorwaarden en in hoeverre die droom past in jouw leven. Of bij jouw persoonlijkheid. Je gaat je afvragen of het wel realistisch is, haalbaar.
Dit is belangrijk omdat een doel hebben niet alleen gaat over de mooie kanten van het doel, maar ook over de offers die je op weg naar het doel moet maken. Zo kost een studie zoals de Fast Track MBA tijd. Niet veel tijd als je bij DNHS Business School gaat studeren :-), maar het kost wel tijd. Tijd die je niet in andere dingen kunt steken. Dat is een offer dat je moet brengen om dit doel te bereiken.
Als je doel zover uitgedacht is dat het voor jou klopt – het past bij jou en je bent bereid de offers die nodig zijn te brengen – dan wordt het tijd om plannen te maken…
Plannen maken
Een plan maken is eigenlijk niets meer of minder uitdenken wat je wanneer moet doen om jouw doelen te bereiken. En vaak is daar voorwerk voor nodig. Voorwerk wat je nu al kunt doen om te zorgen dat je straks goede plannen kunt maken. Als je bijvoorbeeld graag een volgende stap in je carrière wilt maken, dan kun je je nu al oriënteren op opleidingen. Je kunt ook al eens binnen de eigen organisatie gaan praten over de mogelijkheden en gedachten over opleidingen. Zaken die mede bepalen welke plannen je gaat maken en welke kant jouw gedachten voor het plan uit gaan.
Je kunt bijvoorbeeld al eens kennis gaan maken bij Business Schools. Bij DNHS Business School denken we bijvoorbeeld altijd graag mee met kandidaat-studenten over hun carrière, de stappen die ze daarvoor moeten maken en de haalbaarheid van een opleiding als de Fast Track MBA. Daar hebben we namelijk ervaring mee. Ervaring die we graag inzetten om jou te helpen de beste keuzes te maken als je plannen gaat maken.
Informatie dus die je straks graag al wilt hebben als je daadwerkelijk plannen voor jezelf gaat maken.
Anders blijft je plannen maken op het niveau hangen van ‘daar moet ik eens verder induiken’ en ‘dan zou ik zoiets moeten doen als..’. De plannen zijn dan eerder voornemens die je maakt om je dromen concreter te maken. Geen plannen die je ook echt vooruit gaan helpen en waarmee je jezelf ook echt een volgende stap laat maken. Bij een volgend moment van reflectie moet je dan constateren dat je in dromen bent blijven hangen…
Voorbereiden voor plannen maken voor jezelf
Als je ambities uit gaan naar een volgende stap in jouw carrière, of je wilt meer impact, een volwaardig gesprekspartner zijn voor de directie of bestuur – of je hebt een eigen bedrijf en wilt de volgende stap maken met de organisatie? Wil je meer bevrediging uit je werk halen… of heb je andere ambities die je tot doel wilt maken? Kom dan eens naar een introductiecollege van de Fast Track MBA of plan een 1-op-1 gesprek met een van onze docenten. We helpen je graag verder in jouw zoektocht naar de volgende stap op weg naar het realiseren van jouw doelen.