Op naar de zomer, op naar normaal ???! Bepaal zelf wat normaal is!

De temperatuur buiten stijgt, naast de terrassen gaan ook de café’s en restaurants binnen weer open en we koersen aan op de zomervakantie. Daar zijn we allemaal weer aan toe. Even lekker weer als normaal…. Maar wat is normaal voor jou en voor het werk?

In het kort:

  • Nu de corona-maatregelen verder versoepelen, er meer mensen gevaccineerd raken en de zomervakantie weer meer ‘normaal’ lijkt te worden… wordt de roep om terugkeer naar een normaal leven groter
  • Maar wat is normaal? Is normaal hoe we in februari 2020 leefden en werkten? Of hebben we afgelopen 15 maanden methoden van leven en werken gevonden die we een beter normaal vinden?
  • Het is nu tijd om keuzes te maken om te zorgen dat we de regie houden.

De economie gaat weer open, het leven wordt weer ‘normaal’

Met de volgende stap in de versoepelingen van de corona-maatregelen gaat er weer meer mogelijk worden. Café’s en restaurants mogen de deuren weer echt openen. Een aantal bestemmingen zijn geel of zelfs voorzichtig groen als het gaat om vakantie vieren deze zomer. De volgende stap is dat we weer naar kantoor mogen om te werken.

Heel normaal dus…

Of is dat niet meer normaal? Willen we eigenlijk nog wel in een vliegtuig op vakantie? Of pakken we liever de auto? Of blijven we dichter bij huis met af en toe ene uitstapje in de buurt? En willen we wel terug de file in, of een overvolle trein en dan de hele dag op kantoor werken tussen de collega’s?

De vraag is of we in een VUCA-wereld na 15 jaar nog wel terug kunnen naar hoe het 15 maanden geleden was…. Zal bijvoorbeeld het mondkapje ooit nog helemaal uit het straatbeeld verdwijnen?

We staan op meerdere vlakken op een kruispunt

Je zou kunnen zeggen dat we op meerdere vlakken op ene kuispunt staan. We hebben afgelopen jaar veel inzichten over leven, werken en gezondheid verzameld. Sommige mensen vinden het heerlijk vanuit huis te werken, en hebben in de 15 maanden dat we (voornamelijk) vanuit huis werken een prima werkplek gecreëerd. Andere mensen missen niet alleen Wat normaal is voor de een hoeft voor jou niet te werkenhun collega’s, maar lijden zelfs onder het gebrek aan menselijke contacten.

De vraag is natuurlijk: waar sta jij? En waar wil je met jouw werk en organisatie of team staan?

Het is namelijk nu de tijd om hier keuzes in te maken. Voordat de keuzes voor jou worden gemaakt door collega’s die of het ene of het andere willen. Want als jij vier dagen vanuit huis wilt werken, maar jouw collega’s gaan allemaal vier dagen naar kantoor… dan zul je merken dat je al snel communicatie mist.

Of als jij drie dagen in de week op kantoor wilt werken, maar de rest van het team die dagen thuis werkt.  Dan ga je wel naar kantoor, maar heb je nog geen informele contacten met collega’s.

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)

Introductiecollege Fast Track MBA

Is de Fast Track MBA iets voor jou? Kom dan naar het vrijblijvende DNHS Fast Track Introductiecollege via onze digitale collegezaal. Op dit college proef je de DNHS sfeer, bespreken we de inhoud en opzet van de opleiding, jouw ontwikkelbehoefte, mogelijke vraagstukken in jouw organisatie en kun je je vragen over de opleiding stellen.

Visie op werk

Wat je nodig hebt is een visie op werk. Op je eigen werk, maar ook op hoe het werk in jouw team en binnen de organisatie georganiseerd moet worden. Want eigenlijk was dat afgelopen 15 maanden eenvoudig… het was even schakelen en regelen, maar iedereen die niet noodzakelijkerwijze op kantoor hoefde te zijn werkte vanuit huis.

We zijn allemaal gewend geraakt aan digitaal overleggen en vergaderen en het zelf indelen van onze (werk)dagen. We hebben een sprong vooruit gemaakt als het gaat om het werken in ‘de nieuwe wereld’ en niet toepassing van nieuwe technologieën.

Ga je die sprong vooruit nu weer terugdraaien? Of ga je de inzichten uit deze periode gebruiken om als organisatie beter te worden?

Lessons learned

Onze voorspelling is dat de meeste organisaties en teams naar een mix zullen gaan van vanuit huis werken en op kantoor werken. En als je een visie op werk hebt dan zal dit heel gladjes verlopen en krijgen zowel jij als jouw collega’s ene mooie mix van vrijheid, rust en productiviteit.

Dan heb je de lessons learned geoogst en ingebouwd in de manier waarop je nu het weer kan gaat werken en samenwerken.

Heb je geen lessen gehaald uit de afgelopen periode, dan gaat de regie je ontglippen en zal de organisatie zich zelf een weg vinden in hoe het werk plaats gaat vinden. En dat zal – is tenminste de ervaring uit het verleden – niet altijd even gemakkelijk gaan.

Mogelijke aanpak (vanuit de bedrijfskunde)

Een mogelijke aanpak die de bedrijfskunde je aanreikt is met het team in gesprek gaan. Je pakt dan de methode die zelfsturende teams gebruiken: kijken en bepalen wat voor het team de beste manier van organiseren is om tot resultaten te komen.

Deze en meer aanpakken leer je tijdens de Fast Track MBA. Dat is een waardevolle opleiding voor alle (middle)managers, professionals en ondernemers omdat we in de VUCA-wereld waarin we leven steeds vaker met niet voorspelbare ontwikkelingen te maken krijgen.

Bedrijfskunde helpt je aan de ene kant om trends en ontwikkelingen maximaal aan te zien komen. En aan de andere kant om snel en vooral ook effectief te kunnen blijven schakelen als er plotseling veranderingen op je af komen.

Deel dit artikel:

Blijf op hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen. Laat dan hieronder je gegevens achter.

50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?