Ontwikkelen binnen je vak versus ontwikkelen in de breedte

De traditionele loopbaan van managers en professionals verliep eigenlijk volgens een vast patroon: je koos tijdens de pubertijd voor een opleidingsrichting – al dan niet gestuurd door leraren, vrienden of familie – en in die richting lag je loopbaan. Elke stap in je loopbaan draaide om die richting, steeds met meer kennis, meer ervaring en meer verantwoordelijkheid. 

Integraal kijken en denken

We zien deze traditionele gedachtegang nog steeds regelmatig bij kandidaat-studenten en hun organisaties. Zeker als daar niet echt naar de toekomst wordt gekeken, maar alleen naar de organisatie en behoeften op dit moment. Op dit moment is de directe behoefte van de organisatie namelijk dat je beter wordt in het werk dat je nu doet. Meer inhoud dus. Het liefste in de richting waarin je je al bewezen hebt. Tijdens een bedrijfskundige opleiding bij DNHS Business School, zoals de Fast Track MBA, leer je jouw eigen inhoudelijke vakgebied te ontstijgen en integraal naar de organisatie, situaties en vraagstukken te kijken. Bedrijfskunde gaat uit van de universele principes die samengaan met het organiseren van werkzaamheden, omdat via samenwerking tussen mensen grotere doelen behaald kunnen worden dan ieder mens afzonderlijk kan.

“Ik kijk breder. Ook in de afstemming met de centrale verkooporganisatie. Het gaat niet alleen maar meer om de belangen van mijn eigen Business Unit, maar om de belangen van de gehele organisatie. En ik heb ook een belang in het succes van de organisatie als geheel.” – Student Fast Track MBA

“Ik kreeg laatst van een collega te horen ‘ik kom graag naar jou, omdat jij de zaken echt vanuit een ander perspectief ziet’.” – Student Fast Track MBA

Op weg naar een toekomstgericht perspectief

Door de ontwikkelingen in en naar een VUCA wereld vragen organisaties niet alleen medewerkers die goed zijn in hun vak, maar in toenemende mate ook mensen die over hun vakgebied heen kunnen kijken naar de rest van de organisatie. We noemen dit een T-profiel. Deze benaming komt voort uit een verandering in hoe we naar loopbanen kijken. Een klassiek patroon in een loopbaan was je steeds verder ontwikkelen in de diepte van het vakgebied of steeds meer leidinggevende verantwoordelijkheden in je eigen vakgebied op je nemen. Je zou kunnen zeggen dat de ontwikkeling die je doormaakte in een rechte lijn binnen je vakgebied vorm kreeg.

In een T-profiel ontwikkel je je nog steeds in je vakgebied, maar krijg je daarnaast ook steeds meer zicht op en gevoel voor de rest van de organisatie en organisatieafwegingen. Je zou kunnen zeggen dat je steeds meer zicht krijgt op de plek van jouw vakgebied binnen het systeem van de organisatie. En dus krijg je ook meer gevoel voor de effecten van keuzes in jouw vakgebied op de rest van de organisatie. En daarmee krijg je vroegtijdig oog voor wat beslissingen en ontwikkelingen betekenen voor de eigen activiteiten.

“We zitten midden in een grote reorganisatie. Vroeger zou ik met name hebben gekeken wat dit betekende voor mijn team. Nu kijk en praat ik mee over de toekomst van de organisatie.” – Student Fast Track MBA

Ontwikkelen met de DNHS Fast Track MBA

Op het moment dat je de stap maakt van inhoudelijk werk naar projecten en werkzaamheden die van strategisch belang zijn voor de organisatie, ontstaat de behoefte aan bedrijfskunde. Dit is namelijk hét vakgebied dat gaat over integraal kijken en denken. Tijdens onze Fast Track MBA kun jij jezelf ontwikkelen in de breedte en word je klaargestoomd voor de toekomst! Nieuwsgierig naar de Fast Track MBA? Neem gerust contact met ons op via info@dnhs.nl of volg een gratis introductiecollege.

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)

Ontdek alles over onze Fast Track MBA

Lees alles over onze Fast Track MBA. Laat je gegevens achter en ontvang onze brochure direct in je mailbox.

Deel dit artikel:

Blijf op hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen. Laat dan hieronder je gegevens achter.

50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?