Nut en noodzaak van vakantie? Nu meer dan ooit tevoren!

De kerstvakantie komt eraan. En omdat we overwegend nu niet op vakantie kunnen, althans niet naar het buitenland, zijn we naar alle waarschijnlijkheid gewoon thuis. Is vakantie dan wel noodzakelijk als we toch niet weg kunnen?

In onderstaand artikel lees je:

  • hoe je echt los komt van je werk
  • waarom het belangrijk is dat je mentaal opruimt
  • hoe je mentaal opruimt
  • wat je kunt doen op je accu op te laden
  • zodat jouw vakantie wellicht niet een vakantie weg is waarin je je drukke zelf meeneemt, maar het een vakantie wordt van je drukke zelf, voor een nieuwe en energieke start.

Kerst & Oud en Nieuw.

Waarschijnlijk is dit een periode waarin je wel even vrij bent en hopelijk wel even van het vrije gevoel of vakantiegevoel kunt genieten. Verscherping van maatregelen of niet…

Want ook als je niet weggaat en min of meer gedwongen de kerst thuis moet doorbrengen in kleine kring, is het hebben van vakantie of een paar dagen vrij toch echt even heel belangrijk. Wellicht lijkt dit niet zo om dat we meer dan ooit thuis zijn en werken, maar ik zou bijna zeggen juist daarom is het extra belangrijk.

Genoeg spanning opgebouwd? Ook nieuwsgierig naar waarom dan? Hier komt ie…

Neem letterlijk afstand van je werk, zodat vrij ook echt als vrij voelt.

Ons werk en de manieren waarop we werken en met elkaar verkeren zijn de afgelopen maanden sterk veranderd. En omdat we meer thuiswerken zien we ook meer dingen in de privé omgeving die ons aan werk herinneren. De grens tussen werk en vrije tijd is daardoor vervaagd. Om afstand van je werk te nemen helpt het door werkspullen ook letterlijk uit het zicht te halen. Opbergen dus! Zodat je de vrije tijd ook echt als vrije tijd en thuis ervaart!

Mentale vrijheid

Door het opbergen van spullen uit de privé-omgeving die met werk te maken hebben, crëeer je een rustige privé omgeving los van allerlei signalen die maken dat je aan werk herinnert wordt.

Dit betekent echter niet dat je daarmee ook mentaal vrij bent. Om dat te realiseren moet je in je hoofd opruimen. Dit doe je door op te schrijven wat er allemaal nog moet gebeuren. Lijstjes maken dus. Die lijstjes maken dat je het onthoud voor na de vakantie en dat je het nu letterlijk even uit het hoofd kunt zetten. Let daarbij wel op dat je voor dat je vakantie begint wel je afspraken bent nagekomen of – als dat niet gelukt is om wat voor reden dan ook- je de betrokkene informeert dat je na de vakantie oplevert. Zo voorkom je dat je tijdens je vakantie met werk zaken wordt lastig gevallen.

Zo we hebben nu de voorwaarden geschapen om ook echt even vrij te zijn en de accu weer wat op te laden.

Hoe doe je dat?

Dit is voor iedereen natuurlijk een persoonlijke zaak. Toch zijn er een aantal door arbeidspsychologen herkende ingrediënten bij goed herstel van stress;

Afstand van werk, ontspanning, autonomie, iets nieuws leren, betekenisvolle dingen doen en verbondenheid met mensen om je heen.

Belangrijk is daarbij te onderkennen wat belangrijk voor jou is. Of dat nu een potje schaken is of een wandeling door de duinen of een goed gesprek met een vriendin, het zorgt allemaal voor stressreductie en dat de accu weer een beetje oplaadt.

Overigens zit ook hierin een gevaar wat leidt tot het “heilig moeten”, wat ons allen niet vreemd is.

Niks moet, alles mag!

Voorkom dat je jezelf van alles op legt. Dus geen zin om te koken, laat wat bezorgen. Geen zin in spelletjes, het hoeft natuurlijk niet en ook die wandeling als je lekker binnen zit is niets om je schuldig te voelen als je die verschuift naar morgen. Laat de dingen maar eens ontstaan, op het moment dat jij het wilt.

In die zin is deze corona periode ook waardevol. Omdat we niet zoveel meer kunnen en daardoor ook niet meer zoveel moeten. En dus is er alle ruimte om de accu weer op te laden zodat er nieuwe energie ontstaat en creativiteit, want dat gaan we in 2021 echt weer nodig hebben.

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?