Nu gaan we in de weerstand… of we gaan schakelen

In het kort:

  • Deze corona tijd vraagt veel van ons als samenleving, als mensen en als managers en professionals. We komen nu op het punt dat we of in de weerstand gaan… of we gaan schakelen
  • Bedrijfskundig is dat te verklaren aan de hand van Dante’s kromme
  • Doorzien van dit patroon kan helpen als de organisatie weer in een verandering terecht komt – door corona of los van corona

Voorspelbare reacties

We zijn nu bijna een jaar onderweg met Corona. We hebben al drie ‘golven’ van heftige besmettingen en de daarbij horende maatregelen van beperkte vrijheid voorbij zien komen. En net nu we zicht hadden op definitieve versoepeling omdat we gaan vaccineren… komt de aankondiging van een vierde golf.

En met elke golf – en elke fase van zware corona-maatregelen – zie je het gebeuren:

  • mensen gaan ontkennen dat er iets aan de hand is, of dat deze periode van besmettingen anders is dan eerdere perioden
  • we zien weerstand, ‘rellen’ of lijdzaam verzet – zoals toch met meer mensen bij elkaar komen, toch op het randje van de avondklok naar buiten of toch met twee personen of meer boodschappen doen
  • mensen raken in de put, omdat ze eenzaam zijn en geen licht aan het einde van de corona-tunnel meer zien

Maar je hebt ook mensen die…

  • niet mopperen en gewoon de regels inbouwen in hun werk en leven
  • zoeken naar mogelijkheden hoe ze zich binnen de regels toch goed kunnen redden
  • een volledig bestaan en werk creëren in de nieuwe context van maximaal vanuit huis werken en minimale sociale interactie

Fasen van omgaan met verandering

Je ziet het ook bij ondernemers. De ene klaagt of is depressief dat het bedrijf er aan onderdoor gaat. De ander gooit het business model om of begint een nieuw bedrijf binnen de realiteit van nu. En weet er een succes van te maken.

Als je kijkt naar de theorie over hoe veranderingen in organisaties zich voltrekken, dan zijn dit zeer verklaarbare en voorspelbare reacties. Als je bijvoorbeeld naar het model van Dante’s kromme kijkt – een model dat de fasen van omgaan met veranderingen beschrijft – dan zie je al deze reacties voorbij komen. Het plaatje van Dante’s kromme staat hieronder:

Snappen van het proces helpt

Het mooie van bedrijfskunde is dat je leert snappen hoe dingen in elkaar zitten. En daardoor kun je dingen die gebeuren beter duiden. Of plaatsen waarom mensen doen zoals ze doen.

Op zich veranderd de reactie van de ander niet, maar het verandert wel hoe jij daar mee omgaat. Zo kunnen we bij elke fase van Dante’s kromme handvatten geven hoe je met mensen in die fase omgaat. Op de digitale DNHS Campus doen we dat ook voor onze studenten en deelnemers aan de Campus. Door bijvoorbeeld een uitgebreide beschrijving van Dante’s kromme op te nemen – inclusief wat effectief gedrag is als bijvoorbeeld collega of leidinggevende. En door er in de Fast Track MBA specifieke aandacht aan te geven.

Het goede nieuws is dat je als ondernemer, manager en professionals zo een account aan kunt maken op onze digitale DNHS Campus en dan gratis gebruik kunt maken van onze bedrijfskundige bibliotheek. In die bibliotheek kun je een schat aan modellen, bedrijfskundige theorieën en artikelen vinden de allemaal geverifieerd zijn en gericht op toepassen. Dus geen theorie om de theorie, maar theorie om meer vat te krijgen op de organisatie en breder. Zoals Dante’s kromme dus.

Een organisatie – of samenleving – is immers zo goed als de mensen binnen die organisatie. Het kunnen plaatsen van elkaars reacties en er effectief mee om kunnen gaan bepaald dan in belangrijke mate hoe plezierig en succesvol die organisatie is.

Anders kijken naar de wereld

Dit is de manier waarop bedrijfskundige modellen en technieken meteen kunnen helpen. En je meteen anders naar de wereld om je heen laat kijken. Met de kennis van Dante’s kromme ga je bijvoorbeeld meteen anders kijken naar de reacties en verhalen van mensen die op tv voorbij komen met hun corona-verhalen.

En daarmee wordt de wereld niet anders, maar hoe jij kijkt, denkt over en omgaat met die wereld wel.

Zo merken onze Fast Track MBA studenten meestal – eigenlijk altijd, maar we zijn ons graag bescheiden 🙂 – al binnen drie maanden na de start van de opleiding dat ze anders gaan kijken. En zich dus ook anders gaan gedragen. Rustiger. Meer overzicht. En daardoor ook meer impact als ze hun nieuwe manier van kijken en handelen loslaten op de organisatie en hun werk.

Vaak merken ze het verschil ook buiten hun werk. Bijvoorbeeld in het bovenstaande geval hoe ze kijken naar de wereld en hoe mensen reageren op veranderingen. En dan praten we dus niet alleen over het aanleren van veel kennis, maar dan praten we over het ontwikkelen van competenties. En van leiderschap.

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?