Nieuwe ronde, nieuwe kansen…..

Over de zin en onzin van goede voornemens!

Zo, we hebben weer een nieuw jaar!!! Allereerst wens ik je dus namens het hele DNHS-team een prachtig, nuttig en succesvol 2017!!! Dat dit jaar dat voor ons ligt je alles mag brengen wat je op dit moment op jouw doelenlijstje hebt staan.

Ik spreek deze dagen veel mensen die aangeven dat ze niet meer aan goede voornemens doen, want wat is nu eigenlijk het nut van goede voornemens? Onderzoek laat zien dat het gros van onze voornemens tegen het einde van januari alweer gesneuveld is.

Is dat dan een reden om niet meer aan goede voornemens te doen?

Of is dat een reden om eens te kijken wat we ondernemen om die voornemens tot werkelijkheid te maken?

Ik stel voor dat we het laatste doen 🙂

Een voornemen zonder plan is namelijk geen doel, maar een droom. En dromen doe je maar als je tijd hebt. Doelen realiseren doe je de rest van de tijd….

Het wezenskenmerk van een voornemen

Het wezen van een goed voornemen is dat je iets wilt dat je nu nog niet hebt, kunt of doet. Dat impliceert dat je iets moet ondernemen, ontwikkelen of leren om het wel te kunnen. Je moet er moeite voor doen!

Anders zou je het je namelijk niet ‘voor hoeven nemen’, maar had je het al gedaan of gerealiseerd.

Logisch dat we voornemens niet realiseren

Toen ik voor het eerst las dat het overgrote deel van onze voornemens bij de jaarwisseling eind januari al gesneuveld was, ben ik gaan praten (met mijn studenten, collega’s, coachees) over hoe dit dan in zijn werk ging. Mijn conclusie is dat het voornemen meestal een momentopname is.

  • We willen het niet echt
  • We vinden het niet echt belangrijk
  • We hebben er niet over nagedacht over wat we voor realisatie moeten doen

Tja, dat zijn ook wel gegevens die maken dat we niets realiseren.

Of, als we het in bedrijfskundige termen uit zouden drukken:

  • We weten niet of het past bij onze missie, visie en positionering – of we het ook echt willen
  • We weten niet of het bij ons Doel op de langere termijn past – of we het ook echt belangrijk vinden
  • We hebben niet nagedacht over hoe we het gaan organiseren en realiseren

Nogal wiedes dat er ook niets gebeurt.

Wat is jouw voornemen?! Droom of Doel?!

Laten we eens kijken hoe jij er voor staat…. Heb jij een goed voornemen voor 2017? En als je dat niet hebt: wat zou je dan aan het einde van 2017 gerealiseerd willen hebben?

Laten we het dan ook eens heel concreet maken – schrijf voor jezelf eens op hoe je voor dit voornemen de volgende vragen zou kunnen beantwoorden:

  • Wat betekent het behalen van dit voornemen voor jou?
  • Wat heb je bereikt als je dit voornemen waar maakt? Zowel voor jezelf als voor je werk en de mensen om je heen?
  • Hoe belangrijk is dit voor jou?
  • Wat moet je doen om dit voornemen waar te maken? Welke acties moet je ondernemen? Wie of wat heb je daarbij nodig?
  • Hoe kun je dat organiseren?
  • Wanneer ga je dat in jouw agenda zetten? Ben je bereid dat NU ook te doen?

Voornemens realiseren is bedrijfskunde!

Het realiseren van voornemens gaat niet vanzelf. Daar was ik dit artikel al mee begonnen. Het realiseren van voornemens is het verrichten van bedrijfskunde: je stelt een doel, je bepaald wat daarvoor nodig is, organiseert dat en kijkt hoe en wanneer je het ook kunt realiseren.

Als je ergens onderweg een stap tegenkomt die maakt dat je weet dat je het niet af gaat maken, hoef je ook niet te beginnen.

Zo hoor ik veel mensen die van het nieuwe jaar gebruik willen maken om bijvoorbeeld te stoppen met roken, drinken, snoepen, etc. Stoppen op zich is niet zo’n motiverende bezigheid. Het is veel motiverender je te richten op wat het je oplevert – bijvoorbeeld gezonder zijn. En daar komt meer bij kijken dan alleen stippen met roken, drinken en snoepen.

Door breder te kijken zet je meer in je lijst om te organiseren. Dat is misschien lastig (meer doen), maar het effect is daardoor ook groter. Je ziet/merkt eerder dan jouw acties effect hebben – en daardoor hou je het langer vol, maar het effect/resultaat is ook groter. Je realiseert nu namelijk iets dat je ook echt wilt realiseren. Het wordt belangrijker voor je.

En het wordt vaak eenvoudiger om te onderkennen dat je het niet altijd alleen kunt of hoeft. Het kan namelijk heel goed voor het resultaat zijn om hulp in te schakelen. Al was het alleen maar om te vertellen wat jouw voornemen is en hoe je dat gaat realiseren, zodat je minder eenvoudig je eigen plan los kunt laten.

Je wordt zoals we dat bedrijfskundig noemen ‘accountable’ – aanspreekbaar.

Doel – plan – actie – reflectie

Een voornemen kan realisatie worden door er een aanpak op los te laten. En die aanpak doorloopt de volgende stappen:

  • Doel – is jouw voornemen een droom of een doel? Ben je bereid er ook iets voor te doen, of is het gewoon ene leuke gedachtegang die ‘ooit nog eens’ ‘wel leuk’ zou zijn?
    In het eerste geval – Doel – moet je verder met de aanpak, in het tweede geval blijf je er leuk over dromen.
  • Plan – als je een doel hebt moet je een plan maken. Dat kan aan de hand van de vragen die hierboven al staan. Kom je bij deze vragen er op uit dat je het resultaat niet op vindt wegen tegen de inspanning die je moet leveren, maak van je doel dan een droom… je gaat het namelijk toch niet realiseren!
  • Actie – als je een plan hebt weet je wat je moet doen om resultaat te behalen. Het is nu gewoon een kwestie van doen. Vandaar dat ik je altijd aanraad om de acties meteen in de tijd te verdelen en in je agenda te zetten. Als je geen actie onderneemt, leidt dat alleen maar tot frustratie omdat je wel weet wat je wilt, maar je nooit dichterbij komt.
  • Reflectie – tussentijds is het altijd goed om te reflecteren op zowel je doel (is dit nog steeds wat ik wil, of heb ik met alles wat ik nu weet een beter doel) als op de manier om dat doel te bereiken (is dit nog steeds de beste/slimste manier om mijn doel te bereiken, of is er een slimmere/snellere manier). Het gaat immers niet om het plan of het uitvoeren van de acties, maar om wat jij ermee opschiet.

Ik wens je veel voornemens toe, en hele mooie vertalingen naar acties. Want dat betekent dat mijn wens aan het begin van dit artikel – een prachtig, nuttig en succesvol 2017!! – uit komt.

En ook dat is toegepaste bedrijfskunde volgens DNHS!!
🙂

Krachtige groet,
Marischka

PS Als jouw goede voornemen voor dit jaar is dat je een stap wilt maken in jouw carrière, of je positie op de arbeidsmarkt wilt verbeteren… dan kun je deze actie overwegen: je inschrijven voor het introductiecollege voor de Fast Track MBA op 10 februari a.s. We vertellen je dan hoe je in een jaar toegepaste bedrijfskunde op Master niveau kunt leren, en je MBA titel kunt behalen met gemiddeld 4 tot 6 uur studie per week. En ja, dat kan echt door de totaal andere aanpak van bedrijfskunde leren zoals DNHS gebruikt. Je kunt je hier inschrijven: het Fast Track MBA introductiecollege.

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?