We zien het in de praktijk vaak gebeuren: je doet het goed in je baan, er komt een nieuwe kans voorbij en – soms tot je eigen verbazing – krijg je die nieuwe baan die een leuke stap omhoog betekent. Je wordt senior manager, directeur of zelfs directeur-bestuurder. Een functie die net iets verder ligt dan jouw ervaring tot nu toe reikt. Dat is mooi, want dan kun je groeien!
Hoe ga je dit nu tot een succes maken?
Want een succes, dat gaat het zeker worden! Dit is namelijk jouw kans om te bewijzen wat je in huis hebt.
De meest voor de hand liggende aanpak
De meest voor de hand liggende aanpak – in termen van de aanpak die we het meeste zien – is dat je je volledig op je werk richt. Je hebt de spreekwoordelijke 100 dagen om je de nieuwe functie eigen te maken, de organisatie te leren kennen (als je de overstap naar een nieuwe werkgever maakt) en de eerste acties in gang te zetten om jouw stempel op de organisatie en de functie te drukken.
Maar wat betekent deze aanpak in de praktijk?
In de praktijk betekent deze aanpak dat je gaan steunen op wat je kent en kunt. Logisch, want dat is je referentiekader en tenslotte ook datgene wat je meenam toen ze je voor deze nieuwe uitdaging aannamen. Maar…. want er is een duidelijke maar… je nieuwe functie ligt op een ander niveau in de organisatie. Een nieuw niveau dat je hebt kunnen bereiken, doordat je goed was in je werk en omdat je resultaten hebt kunnen bereiken in je oude functie. Maar op dit nieuwe niveau in de organisatie worden er wel andere dingen van je gevraagd.
Terugvallen en vertrouwen op wat je altijd al deed maakt dat jouw gedrag en handelen past bij het oude functie-niveau.
Geen garantie voor succes in je nieuwe functie en rol.
Een betere aanpak
Een betere aanpak is je bewust te zijn van de nieuwe plek, functie en rol in de organisatie. Je rol als senior manager, directeur of directeur-bestuurder – ook al is het van een ‘hands-on’ organisatie – vraagt niet hands-on handelen en is zeker niet operationeel gericht. Ja, af en toe zul je best operationele zaken moeten doen om te zorgen dat alles goed loopt, maar daar mag zeker de nadruk van jouw functie-invulling niet liggen. Ook niet als mensen in de organisatie het fijn vinden als je goed en vaak zichtbaar bent op de werkvloer.
Jouw nieuwe taak is om zoals dat heet ‘boven de materie’ te staan. Dat gaat lastig als je ‘in’ de materie staat.
Toetreden tot het hogere management betekent dat het jouw rol is om lijnen uit te zetten, prioriteiten te stellen en de operatie van jouw eenheid – of dat nu en afdeling is of een gehele organisatie – te sturen. Dat is wezenlijk een andere functie en rol.
Terugtrekkend gedrag is niet behulpzaam
Een van de valkuilen waar je na een promotie in kunt stappen is je eerst maar eens helemaal terug te trekken in die nieuwe functie. Daar bedoel ik mee dat je al je tijd en energie richt op het starten in die nieuwe functie, je weg vinden in de organisatie (vanuit je nieuwe rol) en je helemaal te richten op het creëren van successen in deze nieuwe rol.
Deze manier van handelen – ook al voelt dit als de enige verstandige aanpak – is een valkuil omdat het leidt tot de eerder beschreven ‘voor de hand liggende aanpak’. Je gaat je nieuwe functie met oud gedrag en op basis van ervaringen uit de oude functie aanlopen. Je valt dan terug op een meer inhoudelijke en operationele manier van werken.
En dat is precies het tegenover gestelde van wat nodig is om een succes te maken van je nieuwe rol!
Ik weet dat het niet zo voelt – want een nieuwe uitdaging kost tijd en je wilt juist nu alles geven voor die nieuwe baan – maar NU is precies het moment dat je een opleiding moet gaan doen of je te laten coachen in je nieuwe rol en verantwoordelijkheid. Je moet een steun in de rug hebben – of een stok achter de deur – om je op het ‘juiste niveau’ te ontwikkelen.
Pas dan kun je ook echt een succes maken van je nieuwe functie.
Zoek je die steun in de rug?
Kom dan eens (vrijblijvend) praten. Met de Fast Track MBA leren we je hoe je bestuurt en een helicopterview ontwikkelt en in de praktijk ook steeds kunt inzetten. Tevens hebben we een netwerk van ervaren senior managers en bestuurders die jouw sparringpartner kunnen zijn. Als coach of als mentor.
Als jij jezelf niet faciliteert in jouw nieuwe rol, wie doet dat dan?
Krachtige groet,
Marischka
PS. Je kunt contact nemen door een e-mail met jouw vraag te sturen naar info@dnhs.nl of door eens naar het DNHS kennismakingscollege te komen. Je ontmoet dan de bij DNHS betrokken mensen en leert meteen meer over ons manier van werken en begeleiden van professionals en managers. Je kunt je hier inschrijven voor het kennismakingscollege.