In het kort:
- De meeste mensen en organisaties zijn erop gericht geen fouten te maken. Alles in 1x goed lijkt heel efficiënt en effectief.
- Voor een lerende organisatie en dus een echt effectieve organisatie, is het maken van fouten essentieel. Tenminste als je goed omgaat met fouten.
- In dit artikel laten we je zien wat er nodig is voor leren van fouten. En dus voor echte effectiviteit!
Nu het jaar weer is begonnen en we vol met de plannen en doelstellingen voor het nieuwe jaar aan de gang gaan, willen we graag “bij” blijven om dat goede gevoel te houden en zaken in 1 x goed doen omdat daarmee de realisatie van onze doelstellingen niet in gevaar komt.
En natuurlijk is dit een waarheid als een koe. Maar dit betekent dan óók dat er weinig meer te leren valt en naar alle waarschijnlijkheid de doelstellingen en plannen weinig uitdagend zijn. Je hebt immers voor de realisatie de kennis in huis en ook de vaardigheden om de kennis toe te passen. Met andere woorden, je hoeft niets meer te leren en je kunt toepassen wat je kent en kunt! Dat is namelijk de enige manier waarop dingen in 1 x goed kunnen gaan. En dat voelt lekker. We hebben beheersing en controle over de zaken.
Lerende organisatie
Maar als je jezelf of je organisatie wilt ontwikkelen tot een lerende organisatie dan is fouten maken een must. Een teken dus dat je met ontwikkeling bezig bent omdat je je begeeft op een terrein wat je nog niet kent en ook nog niet kunt. Je bent je aan het ontwikkelen. En om kennis op te doen en vaardig te worden is het noodzakelijk dat zaken mislukken. Om zo inzicht te krijgen in hoe het wel kan en moet.
En daar zit ons paradigma in de weg.
Paradigma
Denk maar eens aan de basisschool periode van jezelf of die van je kinderen. Wellicht dat je kinderen zelfs nu nog daar wel mee te maken hebben. Als er een toetsje moet worden gedaan dan wordt bij de correctie van de toets vaak aangegeven hoeveel fouten er zijn gemaakt. Wij drukken ons uit in 6 fout in plaats van 14 goed!
Hoe demotiverend! Want niet alleen wordt daarmee de nadruk op het foute, niet goede gelegd, maar ook krijgt de leerling onbewust mee dat fouten maken niet goed is. Feitelijk stimuleer je daarmee te gaan voor veiligheid, toepassing van wat ze kunnen, in plaats van de leerlingen aan te moedigen het onbekende op te zoeken en dat te proberen. Dus aan te zetten tot ontwikkeling!
We kunnen ons vergissen maar daarvoor gaan we toch naar school?!
Niet 6 fout maar 14 goed!
Dit paradigma van “6 fout in plaats van 14 goed” slepen velen van ons hun leven lang mee. En dat maakt dat niet alleen de ontwikkeling van onszelf als volwassenen lastiger is, maar ook dat organisaties maar beperkt tot lerende organisaties worden gebracht.
Slechts als er bewustzijn is op dit thema en het lukt hier mee om te gaan, is ontwikkeling succesvol en zal een organisatie lerend worden.
Het hebben van kennis en het kunnen toepassen en dus vaardig zijn geeft ons een goed gevoel. Het omgekeerde is ook waar. Als we bezig zijn met zaken die we nog niet kennen en nog niet kunnen toepassen voelt dat vaak oncomfortabel. En om ontwikkeling succesvol te laten zijn moeten we leren dat signaal van “oncomfortabel voelen” anders te leren duiden.
Bijvoorbeeld als het ongemakkelijk voelt ben je kennelijk met ontwikkeling bezig.
Dit en het feit dat je fouten mag maken op weg naar realisatie van doelstellingen is een belangrijke mantra om te onthouden.
Zodat je jezelf jouw ontwikkeling gunt en je je uitdagende doelstellingen waar kunt maken dit jaar!
Leren is snelle feedback op fouten
Belangrijke randvoorwaarde voor dit leren is dat als er fouten worden gemaakt er kort cyclisch feedback op komt. In ons voorbeeld hierboven – van de rekensommen- heeft het weinig zin als het nakijken van de sommen, pas een maand na het maken van de sommen gebeurt. Het gaat namelijk niet om het foute antwoord, maar om de methode die gehanteerd werd om tot de antwoorden te komen. Als de feedback hierop te lang achterwege blijft, is de foute methode geïnternaliseerd. Dan corrigeren en leren is veel lastiger.
Dit principe staat binnen de opleiding van DNHS Business School dan ook centraal. Wij werken niet met een rode pen. We dagen bijvoorbeeld onze Fast Track MBA studenten uit, bij elk stukje kennis, dit direct toe te passen in oefeningen. Deze oefeningen worden dagelijks nagekeken en van feedback voorzien. Zo zorgen we ervoor dat we een kort cyclische leercurve creëren en wordt er maximaal geleerd met een minimale inspanning.