Minder werkdrukte is vaak ook een manier van kijken

In het kort:

  • Veel managers, professionals en ondernemers ervaren elke dag veel werkdruk. En dat is niet lang op een gezonde manier vol te houden.
  • Een bedrijfskundige manier van kijken en denken helpt om anders naar je werk te kijken en betere prioriteiten te stellen.
  • Daarom gaat een van de eerste modellen die je tijds de Fast Track MBA leert over de bedrijfskundige perspectieven van kijken – en die manier van kijken behandelen we ook tijdens het eerstvolgende gratis introductiecollege.

Zeker nu we toch nog weer wat langer vanuit huis (moeten) werken, stijgt de werkdruk. Niet alleen omdat werk en privé door elkaar heen aan het lopen zijn… Maar ook omdat er niemand sociale controle uitoefent op jouw werkdagen en werkdruk. De angst van veel manager is dat dat betekent dat mensen de kantjes er van af lopen. De praktijk leert dat managers, professionals en mensen die hun werk serieus nemen vaak de eerdere reistijd nu bij hun werktijd optellen. En dus een hogere werklast en een hogere werkdruk ervaren.

Die ervaren werkdruk neemt toe omdat het minder eenvoudig dan in de oude situatie is om even snel bij iemand langs te lopen of samen even een bakkie te doen en te sparren over het vraagstuk waar jij tegenaan loopt. We brengen veel tijd door alleen achter onze computer.

De blik naar beneden of de benen op tafel

De houding waarin we nu een groot deel van de dag doorbrengen – de neus naar je toetsenbord of naar het scherm waar je je collega of klant ziet – is een soort fysieke weergave van de manier waarop we in organisatie normaal werken. Gericht op de operationele gang van zaken. Lekker de inhoud van het werk in om zaken op te starten en af te maken. We noemen dit in de bedrijfskunde het rode perspectief.

In dit rode perspectief ervaren we ook werkdruk. Want hier brengen we de uren door die we bezig zijn met produceren van producten en diensten, we beleidsnotities schrijven, aanvragen doen en stukken lezen waar je iets over moet vinden. Hier bespreken en vergaderen we met elkaar om te zorgen dat iedereen zijn of haar werk kan doen en alles voortgang kan krijgen. Hier worden klanten bedient en wordt omzet geboekt.

Belangrijk dus!

En toch zijn we een deel van onze tijd bezig met zaken die minder belangrijk zijn voor het behalen van de organisatie doelen. Zaken die in het drukzijn in de agenda en tussen de stapel ‘to do’ zijn geslopen. Zaken die wel bijdragen aan drukte, maar niet aan resultaten. Die zaken kun je alleen zien en herkennen als je de blik omhoog richt en de benen op tafel legt.

Effectiviteit boven efficiency

Met de blik naar beneden willen we zo snel mogelijk onze taken afhandelen. We zitten dan in de stand van zo efficiënt mogelijk werken. Met de benen op tafel kunnen we pas kijken welke zaken wel of niet bijdragen aan wat we willen bereiken. We moeten als het ware de inhoud los laten en kijken naar wat onze inspanning teweeg brengt. In dit groene perspectief kijken we niet naar efficiëntie maar naar effectiviteit.

En in de bedrijfskunde kennen we een hele belangrijke richtlijn als het gaat om werk: effectiviteit gaat boven efficiëntie. Het is belangrijker de juiste dingen te doen dan die dingen in zo kort mogelijke tijd te doen. Want ook al ben je heel goed – heel efficiënt – in een bepaalde handeling, als die handeling je niet bij je doel brengt was je beter af geweest door de handeling helemaal niet te doen.

De perspectieven van kijken doen meer

De perspectieven van kijken vormen dus een handig hulpmiddel om prioriteiten te stellen en zo je werkdruk te verminderen. En tegelijkertijd meer te bereiken omdat je door die betere prioriteiten meer tijd overhoudt om die dingen te doen die je helpen doelen te bereiken.

Maar de perspectieven van kijken doen meer…

Ze zijn bijvoorbeeld een onmisbaar hulpmiddel bij het formuleren en implementeren van strategie. En onmisbaar het het begrijpen van hoe de organisatie werkt en waarom er soms grote spraakverwarringen binnen organisaties ontstaan. Ze helpen ook bij het integraler benaderen van vraagstukken en het beter begrijpen hoe je de organisatie het beste verder kunt helpen.

Al deze manieren van gebruiken van de perspectieven van kijken leer je tijdens de Fast Track MBA. Tijdens het eerstvolgende Introductiecollege werken we – net als in dit artikel – een volgende vorm van gebruik van de perspectieven van kijken uit. Dat doen we aan de hand van jouw eigen werk, de dingen die nu spelen.

Meteen je eerste bedrijfskundige les

Op die manier hoor je niet alleen meer over de Fast Track MBA, je neemt meteen de eerste bedrijfskundige les mee naar je werk de dag erna. Want dat is een van de kenmerken van hoe wij als DNHS Business School werken: altijd gericht op meteen toepassen en voordeel behalen in jouw werk.

Zo is het introductiecollege niet alleen je eerste bedrijfskundige les, maar ook je eerste kennismaking met hoe studeren bij DNHS Business School kan zijn. En of dit een manier van werken en leren is die bij jou past. Schrijf je daarom meteen in! Kom kennismaken en krijg meteen jouw eerste inhoudelijke les over bedrijfskundig kijken en denken.

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?