management is een vak

Management is een vak en dat kun je leren!

Twee manieren om het vak van manager te leren

Veel managers bereiken de positie als manager omdat ze goed zijn in hun vak. En komen dan tot de ontdekking dat managen meer vraagt dan enorme vakkennis, goed zijn in een inhoudelijk vak en gewoon langere dagen werken. Managen is een vak dat je niet leert door gewoon maar te doen of de kunst van een andere manager af te kijken…

In het kort:

  • Managen is een vak, daar moet je aandacht aan besteden
  • Voor beginnend managers of managers die het in de praktijk veel te druk hebben en toch te weinig controle is de eerste stap om goed en professionele te leren delegeren
  • Voor managers die dat delegeren goed beheersen is de volgende stap een plek in het S-level van de organisatie. En ook het integrale kijken en denken dat daarvoor nodig is is te leren.

Management is een vak

 

Als je goed bent in je inhoudelijke werk, kun je een promotie maken naar een management functie. Dat is vaak het streven van veel professionals. Het is een doel dat breed leeft binnen organisaties.

Maar daar waar je als medewerker of professional goed moet zijn in je inhoudelijke werk, moet je als manager goed zijn in uitzetten van werk, managen en sturen op effectiviteit. En dat is echt een ander vak. Werken binnen een andere context. Niet de inhoud van het werk maar de bijdrage van het werk aan de doelen van de organisatie staat centraal. Werk dat je niet meer zelf doet, maar dat anderen binnen je team moeten doen.

En deze nieuwe manier van werken wordt eigenlijk vanaf dag 1 op de managementfunctie van je verwacht. Want de managementlaag is er niet voor niets in de organisatie – ook niet in organisaties die werken vanuit de principes van zelfsturing. Het is ook geen vak dat je ‘afkijkt’ van andere managers – want in de praktijk zijn er eigenlijk niet heel veel echt goede managers in de organisatie. En waarom zou je af willen kijken van een minder goede manager?

In het werk leren van een nieuw vak: management

Management is een vak, binnen een context, dat je nog niet beheerst. Dus red je het niet met nog meer inhoud, harder werken van het werk dat je op deze positie heeft gebracht…

Het eerste dat je moet ontdekken is hoe de organisatie echt werkt. Dat is namelijk je nieuwe context, het kader waarbinnen je in je nieuwe positie moet gaan functioneren. En dat betekent ook dat je moet leren hoe je vanuit de tussenpositie die je nu hebt – tussen werkvloer en professionals aan de ene kant en het bestuur of MT aan de andere kant – moet sturen, invloed uit moet oefenen en moet zorgen dat het juiste werk, met de juiste resultaten binnen de juiste tijd en budget plaats gaat vinden. En dat vak moet je tijdens en in je werk leren.

Maar van wie kun je dat vak leren? Moet je het afkijken van andere managers die vaak zichzelf ook het vak hebben geleerd? Moet je het voorbeeld van jouw eigen leidinggevenden uit het verleden leren?

Uit vele onderzoeken blijkt dat de manager vaak een van de grootste bronnen van stress, irritatie en onduidelijkheid in de moderne organisatie is. Zo’n manager wil je waarschijnlijk niet worden. Maar hoe leer je het dan wel?

Twee manieren om het vak van manager te leren

Binnen DNHS Business School kennen we twee manieren om het vak van manager te leren:

1. Leren over de dagelijkse praktijk van de manager – delegeren

Zit je op een managers functie en heb je het idee dat de zaken nog niet goed lopen? Heb je het vooral heel druk? Loop je voor je gevoel continu achter de feiten aan? Moet je continu informatie ophalen uit het team en komen deadlines altijd te vroeg? Dan moet je je verder verdiepen in professioneel en goed delegeren.

Voor professioneel en goed delegeren moet je weten

  • hoe de organisatie werkt,
  • hoe we doelen binnen de organisatie vertalen en
  • wat de rol en verantwoordelijkheid van het middlemanagement is.

Zaken die we aanpakken en behandelen in het korte en vooral praktische eProgramma ‘Delegeren kun je leren’.

2. Leren hoe je als manager mede vorm kunt geven aan de organisatie – integraliteit en strategie

In een volgende fase – als alles binnen het eigen team goed loopt – kun je als manager de volgende stap nemen en mede vorm gaan geven aan de toekomst van de organisatie. Bestuurders zijn steeds meer tijd extern bezig met stakeholders. Dat betekent dat er binnen de organisatie ruimte en behoefte ontstaat aan een nieuwe ‘laag’ – een nieuwe rol. De rol van de Senior-manager of het S-level.

Een Senior-manager is geen manager die alleen andere managers aanstuurt. Het nieuwe S-level neemt taken over die tot voor kort behoorden tot het C-level of Chief-level. We hebben het dan over zaken als:

  • Informatie uit de organisatie halen die meegenomen moet worden bij het bepalen van de strategie het het creëren van bestaansrecht nu en in de toekomst
  • Het scheiden van hoofd- en bijzaken als het aankomt om de echte vraagstukken en uitdagingen
  • Het sturen en richten van de organisatie en organisatieactiviteiten gericht op het behalen van de strategische doelen

Dit zijn zaken die tot voor kort het grootste deel van het takenpakket van het Chief-level – zoals de CEO, de CFO, de COO, etc – waren, maar waar de Chiefs zelf niet meer aan toe komen. Omdat ze andere essentiële zaken moeten doen om het voortbestaan van de organisatie te borgen. Zaken waar jij als manager jouw plek in nemen.

Integraal kijken en denken is te leren

Belangrijk is dan wel dat je niet alleen als manager je zaakjes op orde hebt, maar ook dat je integraal naar taken en acties kunt kijken. Gelukkig is dat integraal kijken en denken te leren. DNHS Business School leidt elke jaar tientallen managers en professionals op om dit integrale kijken en denken te leren. En zo een andere positie in te nemen binnen de organisatie en richting het bestuur van de organisatie.

Jij kunt dit integrale kijken en denken ook leren. Kom bijvoorbeeld eens naar een introductiecollege voor de Fast Track MBA of download de brochure als eerste stap richting deze nieuwe ontwikkeling als manager.

 

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?