Management – goed en professioneel delegeren is de sleutel

Goed en professioneel delegeren is een sleutel vaardigheid

Veel middlemanagers werken veel te hard, is onze ervaring. En dat is jammer, want daarmee bereiken ze niet wat ze kunnen bereiken. En dat heeft te maken met wel de stap maken in de hiërarchie van de organisatie, maar niet in de manier van werken. In dit artikel leggen we uit hoe je de stap maakt naar management door te leren goed en professioneel te delegeren.

In het kort:

  • Carriere maken gaat niet om harder weken, wel om anders werken – en daarvoor moet je goed en professioneel leren delegeren
  • Daarvoor moet je wel weten hoe de organisatie nu eigenlijk echt werkt, anders neemt de organisatie ene loopje met je en moet jij harder werken dan ooit
  • En je moet de organisatie voor je laten werken, niet tegen de organisatie in willen werken
  • Welkom in het vak van manager. We hebben daar ook een podcast over.

Carrière maken betekent vaak harder werken

Als je kijkt naar de praktijk als professionals carrière maken, een stap omhoog maken in de hiërarchie, dan zien we vaak dat nieuwe managers harder gaan werken. Ze blijven de inhoud van het teamwerk doen (of kijken over de schouders van de teamleden mee naar het inhoudelijke werk) en nemen het werk als manager erbij. Vaak betekent dat gedurende de dag meedoen en meekijken met de inhoud en van vergadering naar vergadering rennen. En ’s avonds nog stukken lezen waar je ook iets van moet vinden, over dingen die je moet oppakken en uitwerken en waar je in de volgende vergadering een mening over moet hebben. Natuurlijk moet je ook nog stukken schrijven die je in moet brengen in de verschillende vergaderingen en besprekingen… En dat is hard werken.

Hier lopen veel nieuwe managers tegen aan, en uiteindelijk op stuk.

Dat kan uiteindelijk leiden tot stress, burnout, teleurstelling en niet goed functioneren. En dat terwijl het allemaal eenvoudig te voorkomen.

Leer hoe de organisatie echt werkt

Als je goed bent in je inhoudelijke werk, kun je een promotie maken naar een management functie. Dat is vaak het streven van veel professionals. Het is een doel dat breed leeft binnen organisaties.

Maar daar waar je als medewerker of professional goed moet zijn in je inhoudelijke werk, moet je als manager goed zijn in uitzetten van werk, managen en sturen op effectiviteit. En dat is echt een ander vak. Werken binnen een andere context. Niet de inhoud van het werk maar de bijdrage van het werk aan de doelen van de organisatie staat centraal. Werk dat je niet meer zelf doet, maar dat anderen binnen je team moeten doen. Luister bijvoorbeeld naar onze podcast over dit onderwerp: Management – dat is een vak, geen automatisme.

En dat betekent dan weer dat je goed en professioneel werk moet delegeren. Een vaardigheid die de sleutel is tot het goed leren managen. Delegeren is niet werk over de schutting gooien. Of een opdracht die van hogerhand komt met een geeltje erop – ‘graag oppakken!’ – op het bureau van een teamlid leggen.

Goed en professioneel delegeren geeft duidelijkheid over de opdracht, de randvoorwaarden en de manier waarop jij als manager berichten wilt krijgen over de voortgang. Dan weet iedereen waar hij/zij aan toe is en jij kunt overzicht, controle en sturing als hoofdtaak op jouw agenda zetten.

Dit leer je alleen met ondersteuning in de praktijk

Goed en professioneel delegeren leer je alleen door de regels van het spel te leren, ondersteund te worden, vragen te kunnen stellen in lastige situaties en vooral in jouw eigen praktijk. Want alleen daar heb je te maken met jouw teamleden, jouw leidinggevende en de cultuur van jouw organisatie. Daarom hebben we een aantal jaren geleden het DNHS eProgramma ‘Delegeren kun je leren!’ ontwikkelt. Een eProgramma dat we recentelijk geheel ge-update hebben.

Met dit hands-on eProgramma maak je snel stappen in goed en professioneel delegeren. En weet je dat je geen zaken mist bij het delegeren van taken. Zo voorkom je dat je zelf achter informatie over de stand van zaken van werkzaamheden of dat teamleden niet de juiste prioriteiten stellen bij het doen van werk.

Omdat we goed en professioneel delegeren zo belangrijk vinden hebben we het eProgramma bewust laagdrempelig gehouden. Want alleen met goed en professioneel delegeren kom je als nieuwe of ervaren manager verder vooruit.

Neem de stap en ga ook met minder inspanning meer bereiken. Volg ons DNHS eProgramma ‘Delegeren kun je leren!’ en maak in no time stappen vooruit in jouw effectiviteit als manager en leider. Zo haal je meer uit jouw team – en meer uit jouw dag (z0nder dat je extra lange dagen hoeft te maken).

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?