We verwerken met elkaar dagelijks veel informatie. En afhankelijk van je leerstijl heb je een voorkeur voor gesproken woord, ervaren/doorleven of lezen van teksten. Gek genoeg, hoort deze voorkeur voor het lezen van teksten bij een visuele leerstijl…. Visueel gaat dus niet altijd over plaatjes of schema’s, in de kern gaat visueel leren eigenlijk over alles wat je via je ogen waarneemt – dus ook geschreven teksten.
De meeste van ons zijn bekend met visueel leren, waarschijnlijk omdat we zo vanaf de basisschool al informatie hebben leren verwerken. Toch is er wel iets te zeggen over de manier waarop we deze geschreven informatie ontvangen.
Voor het aanbieden van informatie hebben we een soort regel dat, hoe hoger het opleidingsniveau, hoe abstracter de taal waarin we informatie aanbieden. Dat betekent dat universitaire teksten over het algemeen:
- Ingewikkelde zinsconstructies hebben – hoofdzinnen, bijzinnen, verwijzingen binnen de tekst, etc.
- Abstracte taal gebruiken – verwijzen naar zaken die niet direct benoemd worden
- Vakjargon – dat voorkennis van de lezer vraagt
Omdat we deze link leggen – niveau en de abstractheid van de tekst – kun je al snel een indruk van een ‘hoog niveau’ tekst wekken als je moeilijke taal gebruikt. We noemen dit ook wel ‘mystificeren’ van een tekst of vakgebied – de tekst is dan alleen nog maar te begrijpen door vakgenoten of ingewijden. Het wordt een soort geheimtaal en een geheimtaal kun je alleen begrijpen als je er in ‘ingewijd’ wordt. En daar heb je dan weer opleiding en abstractievermogen voor nodig….
Een soort van ‘kip-ei’ constructie… Je hebt taal nodig om de tekst te snappen en je kunt de taal alleen leren door de teksten te bestuderen.
Hier haken veel (middel)managers, professionals en MBK-ondernemers af als het gaat om het aanleren van bedrijfskundige of management theorie en methoden. Die theorie en methoden zijn vaak omgeven door de mystiek die verschillende auteurs, met de wens wetenschappelijk te worden beoordeeld, in hun teksten bouwen. Door dit ‘moeilijk’ maken van de tekst wordt hun autoriteit bevestigd en wordt de kennis voorbehouden voor een kleinere groep ingewijden – wat schaarste en aantrekkelijkheid vergroot.
DNHS heeft een andere visie op het ontwikkelen van managers, professionals en MKB-ondernemers. Wij hebben ons ten doel gesteld deze ‘abstracte’ en ‘wetenschappelijke’ teksten, theorieën en methoden te ‘de-mystificeren’. Daarmee bedoelen we dat we onszelf het doel hebben gesteld om de bedrijfskunde in gewoon Nederlands, concreet en toegepast, beschikbaar te stellen aan die mensen die er mee moeten werken. Aan jou dus!
Waarom zou je immers – naast je eigen vak waar je alle vaktaal, begrippen en methoden in alle facetten beheerst – weer een nieuw vakgebied in al zijn wetenschappelijke facetten willen leren? Als je tenminste geen stappen in de wetenschap wilt nemen… want dan moet je juist alle wetenschappelijke taal en methoden leren.
Dit uitleggen en begrijpelijk maken in gewoon Nederlands noemen we ‘jip-en-janneketaal’, naar de gelijknamige verhalen van Annie MG Schmidt, een van de meester-vertellers in de Nederlandse taal. ‘jip-en-janneketaal’ staat voor taal die iedereen kan begrijpen, zonder lastige of abstracte constructies en gerelateerd aan de wereld die we allemaal kennen.
In de Fast Track MBA leren we je de laatste stand van zaken in het bedrijfskundig naar vraagstukken en situaties kijken, de juiste bedrijfskundige vragen stellen (en oplossen) en leren we je ook alle methoden en technieken die zich in de praktijk en de wetenschap bewezen hebben. Maar dan in gewoon Nederlands, in ‘jip-en-janneketaal’. En gericht op wat jij er in de praktijk van de organisatie mee kunt.
Onze stelling is: als je deze tekst begrijpt, kun je ook een MBA doen!!
Want we kunnen je van het begin tot het einde, in heldere taal, alles wat je moet weten leren:
- De manier van kijken en denken
- De belangrijkste begrippen en modellen
- Het stellen van de juiste vragen
- Het doorzien van wat er nu echt aan de hand is
Wij geloven dat we je daarmee een gouden formule aanbieden:
- Je behoudt je expertise in je eigen vak
- We voegen een andere manier van kijken toe
- We geven je taal en methoden om op elk niveau in de organisatie te praten
- Daarmee word je een echte sparringpartner voor het hogere management
- Je verhoogt je eigen effectiviteit en efficiency
Daarom hebben we al het lesmateriaal van de Fast Track MBA zelf ontwikkeld, in gewoon Nederlands, in maximaal 15 A4-tjes studiekern per module (en er zijn 17 modules die je gedurende een jaar krijgt). Daarom kunnen we je ook een MBA-opleiding laten doorlopen met een gemiddelde studiebelasting van 4 tot 6 uur per week.
En naast onze geschreven studiemateriaal hebben we een veelheid aan andere methoden waarmee we je helpen dit vak eigen te maken, zoals:
- Video’s met uitleg
- Online MasterClasses
- Audiobestanden – handig voor onderweg
- Live bijeenkomsten om ervaringen te delen, vaardigheden te oefenen en inzichten te krijgen
- 1-op-1 gesprekken over jouw unieke situatie en vragen
- Hot Seats waarin je alle vragen kunt stellen en cases in kunt brengen die we samen – docenten en andere studenten – uitwerken
- Een online DNHS Campus waar je:
- vragen kunt stellen
- met andere studenten in discussie kunt gaan
- actuele onderwerpen kunt lezen
- mee kunt denken om je bedrijfskundige vaardigheden te oefenen
- een uitgebreide bedrijfskundige bibliotheek kunt vinden, waarin je alles kunt vinden dat je nodig hebt (en zo niet, dan kun je er een vraag over stellen en dan voegen we het toe aan de bibliotheek)
- altijd al je studiematerialen kunt vinden.
Daarmee wordt studeren wel heel gemakkelijk. En dat zien we ook bij onze studenten: na drie maanden studie is je inbreng in je werk al veranderd en pak jij – en de organisatie – al de eerste oogst van deze opleiding.
Dus… Wat weerhoudt jou nog om de volgende stap in jouw ontwikkeling te nemen?
Krachtige groet,
Marischka