Je ziet geen andere dingen, je ziet de dingen anders

Een van de centrale modellen waar we in de opleidingen van DNHS Business School mee werken is ‘de perspectieven van bedrijfskundig kijken’. Je zou kunnen zeggen dat dit model inzicht geeft in hoe je door simpelweg een ander perspectief in te nemen andere vragen stelt en andere dingen ziet en hoort.

Het rode perspectief gaat over de dagelijkse, operationele gang van zaken binnen de organisatie. Dit gaat over de dingen die op ‘to do’-lijstjes staan en deadlines die gehaald moeten worden. Als je in dit perspectief kijkt zie je dingen die gedaan moeten worden, dingen die mis kunnen gaan, zaken waar we niet aan toe komen en dingen die naar klanten moeten. Je zou kunnen zeggen dat het rode perspectief naar beneden kijkt – naar het werk dat op het bureau ligt en dat nu aandacht nodig heeft. Het is – als je die beeldspraak doortrekt – daarom ook logisch dat je in dit rode perspectief ook niet veel meer ziet dan wat er op jouw bureau ligt.

Het groene perspectief neemt meer afstand van dat bureau met alle zaken die nu gedaan moeten worden, waardoor je zicht krijgt op hoe al die zaken die gedaan moeten worden zich tot elkaar verhouden. Welke zaken liggen er die belangrijk zijn voor de toekomst van de organisatie en welke zaken vragen wel heel veel aandacht, maar zijn gewoon minder belangrijk. Het groene perspectief gaat om keuzes maken en prioriteiten stellen – het gaat om effectiviteit van het werken en de keuzes die je maakt: wat draagt het meeste bij aan het bereiken van het doel?

Het blauwe perspectief neemt – zo zou je kunnen zeggen – nog meer afstand en kijkt vanaf een andere etage naar alle werkzaamheden in de organisatie. In dit perspectief zie je samenhangen tussen wat er gebeurd in de organisatie, zie je de uitdagingen, vraagstukken en ’problemen’ die achter (terugkerende) situaties in de organisatie liggen. Door vanuit dit blauwe perspectief te kijken kun je de echte problemen of oorzaken zien en dus ook met echte oplossingen komen. Je kunt als het ware de symptoombestrijding overslaan en met de echte vragen aan de slag gaan.

De manieren waarop je met deze perspectieven aan de slag kunt leer je bijvoorbeeld in de DNHS Bedrijfskunde Compact – een inleiding in bedrijfskundig kijken en denken – of in de DNHS Fast Track MBA. Een voorproefje kun je alvast krijgen in een van onze introductiecolleges, waar steeds een ander thema centraal staat. Zoals de perspectieven van kijken.

Kijk eens naar onze introductiecolleges, kies een onderwerp en schrijf je in. Naast meer informatie over onze opleidingen en een kennismaking met onze manier van werken (en onze docenten) krijg je in ieder geval meteen een inhoudelijk college waar je meteen de volgende dag je voordeel in je werk kunt doen.

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?