Het is nog maar Januari…. Kijken naar doelstellingen en ambities

Bij het schrijven van deze blog ben ik met Karin drie dagen op de hei om het jaarplan voor 2017 te schrijven. Beetje laat misschien, maar als je hard groeit dan kan dat soms zo lopen. Bovendien stonden de kaders er al vanuit de strategie die we vorig jaar neer hebben gelegd.

Natuurlijk is onze eerste stap geweest dat we de stip op de horizon die we vorig jaar hebben geformuleerd tegen het licht hebben gehouden:

  • Is dat inderdaad nog steeds de stip waar we voor gaan?
  • Kunnen we de stip – met een jaar meer ervaring en ontwikkelingen in de wereld om ons heen – verder verbijzonderen?

Het mooie van het jaarplan nu maken is dat we al een eerste inschatting kunt maken van de commerciële pijplijn – een overzicht van welke contacten er al lopen en wat die mogelijk op gaan leveren (in het gunstigste geval). En dan kun je twee dingen doen: je kunt die pijplijn licht verhogen en die als norm voor het hele jaar stellen. Tenslotte worden niet alle inschattingen over wat je aan ‘handel’ uit die contacten kunt halen gerealiseerd. Dat is de veilig manier van plannen.

En dan nog kan die lijn gewoon omhooggaan.

De groei die je dan als organisatie doormaakt kan vaak gerealiseerd worden door de manier waarop je werkt efficiënter te maken en net wat harder te werken dan je het afgelopen jaar hebt gedaan. En als je deze beweging doorzet, werk je in 2018 weer net wat harder dan in 2017.

Dit loopt zo omdat de inspanning die je vorig jaar hebt geleverd, niet voldoende is voor de doelstelling die je dit jaar hebt (weet je nog: groei), maar ook niet zoveel extra inspanning vraagt ( en dito omzet genereert) dat deze extra groei een uitbreiding van personeel rechtvaardigt. Het is gewoon een kwestie van net iets harder lopen, net iets langere dagen maken en net iets meer vakantiedagen overhouden aan het einde van het jaar. En als dat dit jaar lukt, dan kan dat in 2018 ook weer. En in 2019.

Dit gebeurt veel in organisaties: net even de versneller op wat de organisatie al deed, allemaal net even harder lopen….

De andere route

Als marketeer en bedrijfskundige weet ik dat er ook een alternatieve route is, en dat is de route die wij nu aan het uitwerken zijn voor DNHS in 2017. Dat is de route van exponentiële ontwikkeling: je stelt nu het doel zo hoog dat het nog wel realiseerbaar is, maar alleen als je als je ook echt andere dingen gaat doen.

En dat is een manier om je in het strategisch denken gericht te houden op ontwikkelen.

Laat dat nu net zijn waar wij voor gaan… 🙂

Onze strategische positionering is Focus met een randje Differentiatie. Dat betekent dat we voor een hele specifieke doelgroep zijn – middelmanagers enprofessionals die in of met grote(re) organisaties werken en ondernemers in het MKB – maar dat we -wat we doen- wel doen vanuit een ‘dwang’ op voorop te lopen en steeds te vernieuwen.

Dus hebben we vandaag onze plan voor 2017 een mooie start gegeven met een uitdagende en exponentiële groeidoelstelling. Zowel in de cijfers als qua inhoud.

Dat betekent bijvoorbeeld dat we de commerciële pijplijn zoals ik die net al besprak, nu benaderen vanuit de gedacht: ‘het is pas januari…. Het grootste deel van het jaar moet nog komen en we hebben nu dit al in de pijplijn.’

Daar gaan we de komende twee dagen verder handjes en voetjes aangeven, zodat er een concreet plan voor dit jaar ligt. En bij die uitwerking moeten we dus ook de vertaling maken hoe we die exponentiele groei in onze organisatie gaan realiseren. Wat hebben we nodig om deze groei ook echt te maken en onze studenten toch precies datgene te geven waarvoor ze komen… een stikgoede opleiding en voldoende aandacht om die ontwikkeling tot bedrijfskundige op Masterniveau ook waar te maken.

Dan ontstaat er in mijn ogen een plan waar de organisatie de toekomst mee aan kan.

Wat is jouw jaarplan?

Als je nu op deze manier naar je eigen jaarplan kijkt… wat zou er dan gebeuren als jij van jezelf een exponentiele groei vraagt? Wat is er dan mogelijk? En wat ga je anders doen dan vorig jaar?

Er van uitgaande dat je al efficiënt bent en niet harder wilt gaan lopen!

Een van de manieren die je kunt kiezen om de zaken anders te gaan doen, is jezelf aan te leren bedrijfskundig naar je werk, naar de organisatie en naar situaties te kijken. Wil je weten hoe dat werkt? Kom dan 10 februari a.s. naar het introductiecollege van de DNHS Fast Track MBA en we geven je meteen een denklijn waarmee je een stap in je ontwikkeling kunt maken.

Je kunt je hier inschrijven.

Tot 10 februari!!

Krachtige groet,
Marischka

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?