Dit is het einde, tijd om de rekening op te maken

We zijn aangekomen in wat voor de meeste mensen de laatste werkweek van het jaar is. Een belangrijke week omdat het vaak een drukke week is omdat er nog van alles uit de mailbox en van het bureau moet – zie ook de Powerboost van gisteren.

Maar ook de week waarin je de stand van zaken op kunt maken om te bepalen hoe je er voor staat met die dingen die je dit jaar had willen bereiken.

Had je aan het begin van het jaar voor jezelf duidelijke doelen?

Nee? Dan zou je kunnen zeggen dat er niets gewonnen en niets verloren is dit jaar. Want als je geen doelen hebt dan maakt het ook niet zoveel uit wat je hebt gedaan of bereikt. Of zoals de kat in het verhaal van ‘Alice in Wonderland’ (in mijn geval in de Disney versie) antwoord op Alice’s vraag waar ze heen moet op een zevensprong in het bos:

 • ‘Waar wil je heen?’
 • Alice: ‘Dat maakt niet uit’
 • Kat: ‘Dan maakt het ook niet uit welk pad je kiest’

En zo is het maar net: als je geen doel hebt, dan neem je gewoon beslissingen op basis van wat zich op dat moment voordoet en is het ook altijd goed.

Had je wel duidelijke doelen voor dit jaar?

Dan kun je nu bepalen in hoeverre het gelukt is om die doelen ook te bereiken. Dat kan om zakelijke doelen gaan of om persoonlijke doelen. Dat maakt niet uit. Haal je doelen voor dit jaar nog eens voor de geest en kijk waar je nu staat – wat je hebt bereikt:

 • Geef jezelf eens een cijfer van 0 tot 10 in wat je hebt bereikt
 • Heb je jouw doel(en) dit jaar ook steeds voor ogen gehad?
 • Heb je bewuste acties ondernomen die je dichter bij je doe(en) moesten brengen?
 • Zijn er voortschrijdende inzichten of bepaalde omstandigheden geweest die maakten dat de doelen gaande het jaar onbereikbaar of onbelangrijk werden?

Met andere woorden: maak deze week ook eens de rekening op van 2016.

Schrijf dan voor jezelf eens bij de inzichten op de vragen hierboven:

 • Hoe kijk je terug op jouw prestaties (om je doel te behalen) afgelopen jaar?
 • Wat zijn de doelen die onverminderd blijven staan voor 2017?
 • Welke nieuwe doelen stel je jezelf voor 2017?
 • Welke acties of criteria heb je voor het behalen van die doelen in 2017?

Persoonlijk jaarverslag

Je bent nu bezig met het schrijven of verdenken van je eigen persoonlijke en professionele jaarverslag. Dat klinkt misschien raar, want hoe geïnteresseerd ben je nu eigenlijk in jaarverslagen in het algemeen??? Maar toch is er een boel te zeggen voor het maken van zo’n persoonlijk jaar verslag.

Zo zijn mensen die nadenken over hun eigen effectiviteit en zich duidelijke doelen stellen succesvoller dan mensen die dat niet doen.

En als we praten over IMPACT bereiken en verhogen van persoonlijke en professionele effectiviteit dat is dit een belangrijke stap. Een stap die zich heel goed leent voor reflectie die past bij deze tijd van het jaar.

We – het hele DNHS team – wenst je een hele mooie kerst en spetterend oud en nieuw!! We schrijven, mailen, spreken elkaar weer in 2017!!

Krachtige groet,
Marischka

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?