Het kan nog….alle kanten opgaan

Het kan vriezen het kan dooien, de andere kant van de medaille, zo de wind waait waait mijn jasje…………..allemaal uitdrukkingen die eigenlijk vertellen dat niets zeker is, alles nog mogelijk en niets uit te sluiten valt.

Als we het over mensen hebben en we typeren ze zo, dan is de positieve connotatie dat we willen aangeven dat we te maken hebben met een flexibel persoon. De negatieve connotatie zal veel meer gaan over onbetrouwbaarheid, niet staan voor wat je zegt, dan weer dit dan weer dat.

Dit is niet wat we hier bedoeld hebben met onze titel die gaat over : het kan nog alle kanten opgaan.  Gerelateerd aan een thema (Het kan nog!) dat gaat over focus hebben, weten wat je wilt en wilt bereiken en ervoor willen gaan, is er ook een andere kant van de medaille. En die gaat alle kanten op.

Onzekerheid

Feitelijk hebben we het hier over onzekerheid. Onzekerheid die maakt dat we als persoon geen focus hebben en dus geen richting, omdat we niet weten wat we willen en misschien ook wel kunnen.

Het zelfde fenomeen doet zich ook vaak voor bij bedrijven. Wat we dan kunnen waarnemen is een bedrijf met geen onderscheidend vermogen.  Vaak zijn dat organisaties die geen koers hebben, geen identiteit en dus eigenlijk altijd maar alles voor iedereen doen waardoor hun onderscheidend vermogen zeer beperkt is.  Deze organisaties zijn vaak opportunity gedreven en grijpen kansen ook als ze eigenlijk niet goed passen bij de organisatie en hetgeen de organisatie goed in is.

Belangrijk is het dus om voor organisaties te bepalen waar je nu eigenlijk goed in bent, wat je doet en voor wie je dat doet. Om van daaruit je kansen te grijpen.

En dit geldt ook voor ons als mensen in welke rol dan ook. Vaak zijn ook wij opportunity gedreven. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een baan. Waarbij alle mooie lijstjes die je hebt gemaakt en waaraan je omgeving zou moeten voldoen in één keer zijn vergeten en een baan een baan is.  Denk maar eens aan hoe gevleid je je voelt als je benadert wordt voor een andere baan, waarbij er wordt gezegd dat ze jou heel goed zouden kunnen gebruiken. 

Richting

Maar…, wil jij wel heel goed gebruikt worden? Of gaat het met jou niet meer alle kanten op en weet je dat het belangrijk is om te kijken naar de omgeving waarin je terecht komt. Gaat die iets aan jou als professional toevoegen? Kun jij daar je sterktes ten volle benutten en krijg je de mogelijkheid om je te ontplooien?

Onzekerheidsreductie

Het voordeel van richting is dat als je richting hebt, dat er zijwind kan komen, maar dat je je doel voor ogen houdt, je weliswaar je je koers een beetje verlegd maar dat deze nog steeds op je doel afgaat.  Hetzelfde geldt voor storm. Wellicht moet je daardoor even pas op de plaats maken maar je hebt nog steeds je doel voor ogen en gaat nadat de storm weer is gaan liggen daar weer op af.

Deze mensen zijn begonnen met het einde voor ogen. Waarbij door de zijwind en de storm het soms lijkt dat het alle kanten op gaat, maar dat is niet zo als je kijkt vanuit een ander perspectief. Je merkt dat ze stevig hun doel voor ogen houden en daar – soms via een andere weg en andere mijlpalen- weer op koersen.

En dit is bedrijfskundig denken en kijken en kan je helpen om onzekerheid te reduceren en als gesprekspartner aan impact te winnen. En dát is wat we bij DNHS Business School doen door o.a. het doceren van de Fast Track MBA.

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Neem dan eens contact op voor een gesprek  of meld je aan voor een introductiecollege!

 

 

 

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?