Het ideale startmoment (voor nieuwe ontwikkeling)

In het kort:

  • Het is februari – de doelstellingen voor dit jaar zijn bekend. Dit is het ideale startmoment voor nieuwe ontwikkelingen
  • Maar hoe pak je dat aan?
  • In deze blog vijf concrete tips

De eerste maand van het jaar is voorbij. En wat een maand het was… in plaats van meer ruimte, meer vrijheid en meer ‘normaal’ gingen we een strengere lock down in. Compleet met dichte scholen en een avondklok. Tot zover ons idee in 2021 weer een ‘normaal’ jaar te hebben.

Of misschien zit er meer normaal in deze start van het jaar dan we hadden gedacht…

COVID-19 heeft de wereld veranderd

Natuurlijk gaan we er niet van uit dat de toekomst vol zit met perioden waarin we opgesloten zitten in huis vanwege weer een nieuw en onbekend virus. Of door een nieuwe golf van het COVID-19 virus. Maar de nieuwe manier van werken en leven – meer op afstand en meer digitaal aangesloten – zal niet meer verdwijnen. De kennismaking met COVID-19 heeft de wereld definitief veranderd. Maar voor een deel moeten we onze organisaties er nog wel op afstemmen.

Nieuwe manieren van werken vragen nieuwe manieren van organiseren, nieuwe manieren van coördineren en nieuwe manieren van sturen. En een nieuwe manier van werken en leven vraagt ook dat we onze producten, diensten en service aanpassen.

Het perfecte moment is nu

Je zou dus kunnen zeggen dat dit het perfecte moment is voor de organisatie om iets nieuws te beginnen. De producten aan te passen op de nieuwe inzichten. Diensten af te stemmen op onze nieuwe digitale manier van leven en werken. En service steeds meer bij mensen thuis te verrichten.

Als je nu niet begint met te vernieuwen, dan kun je straks – als we weer meer vrijheid krijgen – te laat zijn. Omdat andere partijen nu wel starten met ontwikkelen. Of omdat klanten aanpassingen eisen en de ‘oude’ producten, diensten en service niet meer willen kopen.

Het perfecte moment om te starten is dus nu!

Oké, we gaan starten… maar hoe?

Stel even dat je ervan overtuigd bent dat nu het perfecte moment is om te starten met iets nieuws… de organisatie weer een fit te geven met de veranderende markt. Of de inmiddels al veranderde markt. Hoe pak je dit dan aan? Zeker in deze ‘op afstand’ tijd? We geven wat tips…

Tip 1 – terug naar het doel van de organisatie

De beste manier om iets nieuws te starten dat ook echt iets bij gaat dragen is door terug te gaan naar het doel van de organisatie. En dan bedoelen we missie, visie en het meerjarig doel. De ambitie. Wat de organisatie wil bereiken en toe wil voegen.

Als je naar dat doel kijkt en je kijkt naar de ontwikkelingen die we op dit moment versneld doormaken, wat zou dan de rol van de organisatie moeten zijn? Wat kan de organisatie voor haar doelgroep of doelgroepen doen? En op welke manier zouden de producten, diensten en service van de organisatie aangepast moeten worden?

Dat is niet alleen een goed begin, het is eigenlijk het enige begin. Terug naar het doel van de organisatie voorkomt dat er initiatieven opgestart worden die de organisatie van haar doel afbrengen.

Tip 2 – hoe doet de doelgroep het tijdens de corona-crisis?

We hebben het al eerder gezegd: de corona-crisis zet overal een vergrootglas op. Dingen die goed waren worden beter. Dingen die al kwetsbaar waren of niet goed gingen, lopen nu helemaal spaak. Een goede bron om te kijken hoe je zinvol kunt veranderen is te kijken hoe jouw doelgroep – klanten en klanten die je graag zou willen hebben als organisatie – het op dit moment doen. Dat is namelijk de realiteit van de markt voor jouw organisatie.

Zo lopen wij er bijvoorbeeld tegenaan dat een deel van onze studenten meer tijd heeft voor de studie. Er is immers geen reistijd meer. Een ander deel van onze studenten heeft juist helemaal geen tijd en rust meer om te studeren omdat alle aandacht uitgaat naar het thuisscholen van de kinderen. We kunnen maar beter rekening houden met deze omstandigheden willen we ook in de toekomst tevreden studenten hebben.

We hebben nadat we met studenten hebben gesproken bijvoorbeeld besloten om de inschrijfperiode van de Fast Track MBA met drie maanden te verlengen voor alle studenten die het programma volgen of dit de komende maanden gaan doen. Dat is een aanpassing in ons aanbod dat er op dit moment toe doet voor onze doelgroep. Het haalt druk van de opleiding af, en dat kunnen we in deze tijd wel gebruiken.

Tip 3 – claim tijd

Vernieuwen doe je er niet even bij. Althans, niet echte vernieuwingen die er toe doen. Zoals hierboven al beschreven begint vernieuwen bij het zien en ervaren wat de doelgroep bezighoudt.  Niet door iets wat je vanachter je bureau bedenkt.

Natuurlijk zijn er tig dingen die allemaal moeten gebeuren en die in de ‘weg’ zitten bij tijd claimen. Er staat namelijk altijd wel iets op de ‘to do’ lijst wat tijd en aandacht vraagt. Juist daarom moet je voor het nadenken, uitwerken van het idee en de uiteindelijke realisatie van het idee tijd claimen.

Is die tijd er niet of kan die tijd niet gemaakt worden, dan heeft het starten van een nieuwe ontwikkeling niet voldoende prioriteit in de organisatie. Als je dan toch start, dan ben je voor een belangrijk deel op jezelf aangewezen. En op je eigen tijd.

Tip 4 – maak het niet te groot

Het is eenvoudiger kleine stappen te nemen dan één hele grote. Die wijsheid leerden we al toen we gingen lopen. Ook dat deden we namelijk eerst met kleine stapjes. Waarom zou dat bij het ontwikkelen van iets nieuws anders zijn.

Populaire werkwijzen zoals scrum werken ook volgens dit principe: kies die dingen uit die je in een periode van twee of drie weken kunt uitwerken of realiseren. Zo hou je grip op de ontwikkeling en doe je ervaring op die je in de volgende ‘sprint’ weer kunt gebruiken om het plan of de nieuwe ontwikkeling beter te maken.

Naast dit ‘ik heb meer zicht dus weet ik beter wat ik moet doen’ is er nog een reden om kleine stappen te nemen. Het is namelijk veel motiverender om iets af te ronden dan om in een eindeloos traject ‘vast’ te zitten.

Tip 5 – verander kort cyclisch

Eigenlijk ligt deze tip in het verlengde van de vorige tip: evalueer en reflecteer regelmatig en gebruik nieuwe inzichten om je ideeën beter te maken! Pakt het zo uit als je gedacht had? Zijn er nieuwe inzichten die je kunt meenemen? Wat vinden klanten van het idee? Helpt het hen? Wat vindt de rest van de organisatie van het idee? Past wat je bedenkt in de manier van werken? Moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden?

Dit zijn de soort vragen die je je wekelijks of hooguit eens per twee weken moet stellen. De inzichten die je hieruit haalt verwerk je meteen. Zo krijg je steeds zicht op een betere uitkomst en meer acceptatie van jouw plan.

Toegepaste bedrijfskunde

Deze tips komen voort uit de toegepaste bedrijfskunde – inzichten over en kennis van de werking van organisaties. Onze studenten krijgen wekelijks van dit soort inzichten. Wil jij ook meer van dit soort inzichten? Schrijf je dan in voor de DNHS campus en volg bijvoorbeeld onze wekelijke PowerBoost – een concrete tip uit de bedrijfskunde waar jij direct je voordeel mee kunt doen. Een account maken op de DNHS Campus is gratis.

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?