Gaten dichtlopen

We kennen ze denk ik allemaal wel. Het type medewerker die als heel waardevol wordt beschouwd voor de organisatie, omdat een beroep op hem of haar nooit vergeefs wordt gedaan, hij of zij ziet wat er moet gebeuren en daar op voorsorteert en zaken oppakt die anderen laten vallen of niet toereikend uitvoeren.

Maar is dit wel zo waardevol als doorgaans wordt gezien?

Afgezien van de persoonlijke consequenties en die zijn er nogal wat, wil ik het in dit artikel over de gevolgen voor het functioneren van de organisatie hebben.

Want op het eerste gezicht lijkt dit type medewerker buitengewoon waardevol, maar gehinderd door een grotere verantwoordelijkheid dan dat hun rol toekomt, zitten ze eigenlijk het goed functioneren van de organisatie in de weg.

Ik ga dat uitleggen.

Een ieder dat het gras van de buurman maait, zorgt dat zijn buurman een kantjesknipper wordt……..of misschien was de buurman al een kantjes knipper en daarom besluit jij maar het gras te maaien, het moet toch gebeuren niet waar……….

Niet alleen neem je hierbij de verantwoordelijkheid van de buurman over, waardoor die zijn eigen verantwoordelijkheid en de invulling van zijn rol niet volledig voor zijn rekening neemt. Je zorgt er ook voor dat het disfunctioneren van de buurman in de organisatie niet zichtbaar wordt. En daarmee stel je de organisatie niet in staat om op de juiste thema’s bij te sturen. In mijn voorbeeld het nemen van verantwoordelijkheid door de buurman en het volledig invullen van zijn rol binnen de organisatie.

Daarnaast kan een ongewenst bij effect zijn, dat de taken en verantwoordelijkheden waarvoor jij eigenlijk opgesteld staat, door het overnemen van de verantwoordelijkheid van de buurman in gedrang komen. Wat je daarmee laat zien in de organisatie is dat jij niet opgewassen bent voor je taak en je rol niet goed invult. Dit is natuurlijk niet zo, want vaak gaat het hier om loyale, hoog verantwoordelijke mensen, maar dit is wel hoe de organisatie ze waarneemt als ze door het overnemen van werkzaamheden onvoldoende aan de eigen werkzaamheden toekomen.

Eigenlijk geef je de organisatie het signaal om bij te sturen op de verkeerde signalen. Het is nl. niet jij die disfunctioneert, maar je buurman.

Als laatste en zeker niet het minst belangrijke zou je kunnen zeggen, dat als het al zo zou zijn dat jij al dit extra werk doet én je eigen werk aankunt en -zonder dat de organisatie dat zichtbaar krijgt- uitvoert, de organisatie een probleem krijgt als jij een andere baan accepteert. De nieuwe professional die aangenomen wordt, neemt zijn verantwoordelijkheid en voert zijn rol prima uit, waarbij het stuk aan werkzaamheden dat jij jarenlang hebt overgenomen niet meer uitgevoerd wordt. Als dan wordt pas duidelijk dat de organisatie een probleem heeft.

Ik hoop dat ik met dit artikel heb duidelijk gemaakt dat het dichtlopen van gaten eigenlijk nooit een goed idee is.

Voor jezelf niet, maar als dat niet genoeg is, zeker voor de organisatie niet!

Pak als een professional je rol en je verantwoordelijkheid.  Doe jezelf en je organisatie een lol en maak problemen in de organisatie zichtbaar en houd op met gaten dicht lopen!

Ook voor jezelf veel gezonder!

 

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track opleiding?