In het kort:
- Kerst dit jaar komt in de knel omdat de corona-maatregelen niet versoepeld kunnen worden
- Toch heeft kerst een belangrijke rol in de overgang van het ene naar het andere jaar – een jaar waarin je opnieuw kunt beginnen met een schone lei
- We geven 5 concrete tips hoe je toch dat kerstgevoel en daarmee het overgangsritueel naar het nieuwe jaar vorm kunt geven – zakelijk en privé
- Zo kun je deze kerstperiode toch gebruiken om de overgang naar een nieuw jaar goed vorm te geven en de beste start te krijgen.
Vorige week was de boodschap in de persconferentie van Rutte en de Jonge niet onverwacht, maar toch… Geen verlichting van de corona-maatregelen! Ook niet omdat we langzaam richting kerst schuiven. De besmettingscijfers en opnames in het ziekenhuis dalen niet meer. Sterker nog: ze stabiliseren niet eens, ze gaan alweer stijgen.
Als je een zwartkijker bent zou je kunnen zeggen dat de tweede golf naadloos overgaat in de derde golf. Die derde golf komt daarmee sneller dan onze voorspelling. Wij hadden ingezet op half januari 2021 voor de derde golf.
Maar wat betekent dat nu eigenlijk, als kerst niet doorgaat?
De betekenis van kerst – zakelijke en privé
Kerst heeft natuurlijk als eerste een christelijke religieuze betekenis. Een betekenis die in ons privé leven vaak overgenomen is voor een moment van rust en samenzijn. Samenzijn met wie voor jou in jouw leven belangrijk is: familie, vrienden… Voor een deel is (mede door alle discussies de laatste jaren) het geven van cadeautjes verschoven van Sinterklaas naar Kerst. En daarmee is ook de kerstman in beeld – met kerstliedjes en de kerstversiering in huis.
Daarmee gaat het belang van Kerst naadloos over van privé naar zakelijk. Want als we meer cadeautjes gaan kopen voor Kerst, meer eten en drinken en meer versieren willen, betekent dat voor sommige ondernemers een hogere omzet.
Tenminste als je een weg weet te vinden om
- Je aanbod buiten de corona-maatregelen vorm te geven
- Je jouw klanten weet te vinden als ze niet op stap willen naar jou toe
Kerst ook belangrijk voor grote organisaties en dienstverleners
Kerst heeft daarnaast ook belangrijke betekenis voor grotere organisaties en dienstverleners. Het is namelijk de periode in het jaar dat we een wisseling van de kalenderjaren hebben. Aan de ene kant gaan we gewoon van de ene dag (in 2020) naar de andere dag (in 2021). Aan de andere kant gaan we van een voltrokken jaar naar een jaar waarin alles nog mogelijk is. En dat is ook een belangrijke betekenis die we aan Kerst kunnen geven.
Op 31 december sluiten we het jaar af en op 1 januari beginnen we met een schone lei. Ook daar hoort Kerst als onderdeel van dat ritueel bij. Even weg van kantoor, even weg uit het werk. Afstand nemen voordat je opnieuw kunt beginnen.
Als oud en nieuw een gewoon weekend zou zijn en we behandelen het ook als een gewoon weekend, dan zou het lang niet zo’n krachtig gevoel opleveren.
Opnieuw beginnen in het klein
Zo’n ritueel van overgang is belangrijk. Als je met een schone lei aan een nieuw jaar begint kun je dingen achter je laten. En dat afstand nemen, je even terugtrekken in samenzijn, warmte en vreugde hoort daarbij.
Daarom is Kerst zo’n belangrijk moment in ons jaarritme. Nog even los van wat je er qua religieuze beleving bij hebt.
Het effect van geen Kerst
Dit jaar is alles anders door corona. Ook Kerst. Want door het niet versoepelen van de corona-maatregelen kunnen we dit jaar niet met de hele familie aan de kerstdis schuiven. Misschien zien we bepaalde familieleden wel helemaal niet deze periode – of alleen via Zoom of Skype. Dat betekent toch een iets minder warme en gezellige Kerst. Het wordt meer een paar vrije dagen die lijken op al die andere dagen in het jaar.
Voor organisaties is deze Kerst ook anders. Medewerkers werken al in grote mate vanuit huis en zijn soms al meer dan tien maanden niet op kantoor geweest. Dat even afstand nemen gaat daarom dit jaar heel anders dan anders. Er is namelijk al meer dan tien maanden meer afstand.
Hoe borg je dat mensen die laatste twee weken van het jaar ook echt even ‘stoppen’? Ze hebben allemaal een thuiswerkplek en de routine zegt dat ze elke dag even op die thuiswerkplek gaan zitten. En als mensen niet meer afstand tot het werk voelen als de rest van de maand, hoe borg je dan dat op 1 januari we wel het gevoel hebben van de start van iets nieuws?
Een alternatief kerstgevoel
Er zijn natuurlijk wel dingen te doen die het kerstgevoel geven als overgangsritueel zodat je op 1 januari ook echt aan een nieuw jaar kunt beginnen. Zo kun je:
- Thuis toch moeite doen met Kerst. Het huis wel versieren, een echte kerstmaaltijd organiseren en bewust dingen doen die je anders niet doet. Marischka gaat bijvoorbeeld het fotoarchief onder handen nemen en fotoboeken maken. Karin gaat sjoelen en schaken met het gezin – een familiecompetitie.
- Maak het luxe, warm en gezellig. Doe wat Rutte als tip geeft: bestel voor Kerst een kerstdiner bij het favoriete restaurant. De meeste restaurants leveren kant en klare kerstmenu’s om thuis af te maken en te eten. Zoek films uit die je met het hele gezin (met iedereen die wel binnen de eigen ‘bubbel’ valt) kunt kijken. Zo ondersteun je ook de locale ondernemer nog een beetje.
En tips voor organisaties
- Als organisatie: besteed extra aandacht aan het kerstgeschenk, de kerstkaart, de kerstboodschap die je als organisatie verstuurt. Maak daarin een (mentale) scheiding tussen dit jaar en volgend jaar. Benadruk dat er op 1 januari een nieuw jaar start met nieuwe mogelijkheden. Ook als we nog een derde en vierde golf krijgen en ook als we nog een heel jaar vanuit huis gaan werken. We hebben dit jaar veel geleerd en daar kunnen we volgend jaar de vruchten van plukken.
- Communiceer helder dat als mensen vrij hebben met Kerst en oud en nieuw, je als management ook verwacht dat mensen vrij nemen. Alleen al het communiceren van die boodschap is al zo verschrikkelijk belangrijk!
- Organiseer iets wat niets met het doorlopende werk te maken heeft voor mensen die in de kerstperiode toch achter de computer kruipen. Voor onze studenten organiseren we in december bijvoorbeeld extra uitdagende cases waar ze mee kunnen stoeien. Voor de meest uitgedacht en inspirerende inzendingen geven we boeken weg.
Doe dus zaken die de routine doorbreken. Die zorgen dat je een breuk creëert tussen het oude en het nieuwe.
Keuzes maken helpt
Het bijzondere van dit jaar is wel dat we door alle corona-maatregelen meer thuis zijn dan ooit. En we hebben behoefte aan de overgang van een jaar waarin we overvallen werden door corona, naar een jaar waarin we meer ‘in control’ zijn. Je merkt dat bijvoorbeeld de kerstversiering al een maand eerder uit de dozen is gekomen dan andere jaren. Ook tuincentra etc doen goede handel. Want we hebben – als we gewoon vanuit huis door kunnen werken – niet alleen meer tijd, maar ook meer geld. We geven minder geld uit aan bijvoorbeeld kleding en we gaan niet op (winter)vakantie.
Dat geld brandt in onze zakken. Er zijn dus ook genoeg bedrijven die juist dit jaar goede zaken doen. Denk Bol.com, Coolblue en Post.nl. Dat komt door onze neiging om dat geld toch uit te geven.
Zo maak je keuzes
Een alternatief is bedenken wat je op de langere termijn allemaal zou willen en het geld daarvoor reserveren. Juist dit jaar kun je hier een goede start mee maken. Bepaal wat je echt belangrijk vindt. Dat geldt overigens niet alleen voor geld, maar ook voor aandacht en energie – twee van de meest schaarse zaken die we hebben in ons leven. In de blog van twee weken geleden hebben we tips gegeven hoe je de kerststress kunt verminderen door centraal te stellen wat voor jou echt belangrijk is voor een kerstgevoel.
Datzelfde principe kun je ook voor de hele kerstvakantie, geld, aandacht en energie toepassen. Zo kun je jezelf in de starthouding zetten om vanaf 1 januari met een schone lei aan een nieuw jaar te beginnen. En de kerstvakantie is het uitgelezen moment om je hier mee bezig te houden. Dat is wat we je toewensen deze Kerst!