Feest bij de HEMA! Althans bedrijfskundig….

Door: Karin Biegel – Directeur en kerndocent bij DNHS Business School
Maandag 15 juni 2020

Wat een bijzonder verhaal speelde zich dit weekend af bij en om de HEMA. Bijzonder omdat het eigenlijk niet meer om de Hema en de exploitatie van het bedrijf gaat maar een financieel steekspel is geworden. Witteveen van Blokker die een bieding doet aan de schuldeisers van HEMA. Wat zou daar nu achter zitten?

Duidelijk is dat de schuldeisers niet de partij zijn, of althans op dat moment niet om een bieding aan te doen. Dit is immers de eignaar van HEMA en dat was op dat moment Marcel Boekhoorn. Duidelijk is ook dit Boekhoorn dit allerminst kon waarderen. De stoom kwam uit zijn neus en oren als jee intimi mag geloven.

En natuurlijk weet Witteveen dat hij niet bij de schuldeisers moet zijn, maar bij Boekhoorn. Eigenlijk heeft hij dus een bod gedaan dat niet te accepteren viel en dus daarmee veilig. Want ik zou mij best kunnen voorstellen dat Witteveen helemaal geen bod van die omvang kan doen omdat zoals wij allemaal weten Blokker verre van solvabel is. Zit er dan wat anders achter om Boekhoorn op de kast te krijgen, of was dit alleen een mooie publiciteitsstunt van Witteveen die daarmee Blokker ook weer even op de kaart zetten ( Kennelijk gaat het toch beter met Blokker als ze dit bod kunnen doen, ddenkt nu het grote publiek.) En daar heeft Witteveen alle belang bij.

Nu Boekhoorn. Ik denk dat hij gegokt heeft en verloren. De schuldenlast was er al bij aantreden en vaker hebben wij in Hot Seats of door publicaties op de campus duidelijk gemaakt dat dat zo om en nabij de 750 miljoen is. Geen kattepis.  In de leningsvoorwaarden is opgenomen zoals nu duidelijk is geworden dat als Boekhoorn een termijn mist voor de rentebetaling ad 50 miljoen, hij de eigendom van zijn aandelen moet overdragen. Boekhoorn heeft lange tijd gedacht dat hij een een crediteurenakkoord zou kunnen bereiken. Kennelijk is hem dat niet gelukt met als gevolg dat de eigendom van de aandelen overgaat op de schuldeisers. Die willen HEMA uiteraard niet houden maar weer doorverkopen.

Wie de nieuwe eigenaar wordt?

Jumbo lijkt naar mijn mening waarschijnlijker want behalve dat deze al een samenwerking met HEMA had is dit bedrijf mogelijk geïnteresseerd in de bakkerijen die uitstekend zijn.

En mogelijk komt Boekhoorn nog met een konijn uit een hoge hoed……Wie weet…….We blijven het in ieder geval volgen!!

Dit bedrijfskundig commentaar op de actualiteit is een van de voorbeelden van organisaties in het nieuws dat we op de DNHS Campus bespreken. Doe mee, volg de actualiteit vanuit ene bedrijfskundig perspectief en meld je (gratis) aan op de online DNHS Campus. 

Door een (gratis) profiel aan te maken kun je meedoen aan de discussies en heb je toegang tot een royale bron aan bedrijfskundige blogs en tips van (kern)docenten en een 24/7 toegankelijke bedrijfskundige bibliotheek. Je vindt de online DNHS Campus hier.

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?