Eet elke ochtend als eerste een levende kikker…

Dit is een van de levensregels die Mark Twain verkondigde. Want als je elke dag begint met het eten van een levende kikker, dan kan er op die dag niet veel meer gebeuren dat erger is…

Productivity goeroe Brain Tracy gebruikte deze uitspraak als inspiratie voor zijn veel gelezen en gebruikte boek ‘Eat that Frog! – 21 great ways to stop procastinating and get more done in less time’.

De Frog – de kikker – staat dan voor de grote en lastige klus die je nodig moet doen om je doelen te realiseren en/of de organisatie verder te helpen. Met andere woorden: begin de dag meteen aan deze grote en belangrijke taak – ook al zie je er tegenop en vind je het niet leuk om te doen – dan heb je meteen aan het begin van de dag al een grote, belangrijke stap gezet in de productie van die dag.

Het is dus ook een titel die meteen duidelijk maakt waar het om gaat: verhogen van je productiviteit (meer klaar krijgen in minder tijd) en stoppen met uitstellen – en wel volgens de methode Tracy in 21 tips.

Deze focus op hoog houden van je productiviteit is belangrijk in tijden dat we steeds meer afleiding om ons heen hebben. Denk alleen al aan streamingdiensten (zoals Netflix) en social media die we altijd en overal bij ons hebben op onze smartphones. Tijd vult zichzelf op, maar leidt niet vanzelf tot iets concreets, zegt Brain Tracy hierover. Het is dus beter om zelf in de regie te zijn waar je jouw tijd aan besteed.

Effectieve mensen pakken de juiste taken op en stellen die niet uit. Actie (doen) is de sleutel tot doelen realiseren, Maar alleen lange ‘to do’-lijsten afwerken kan contraproductief zijn. Je denkt dan dat je goed bezig bent, maar je steekt je tijd misschien wel in d verkeerde dingen. Zien die niet per definitie bijdragen aan het realiseren van je doelen. Je bent dan efficiënt (veel doen in weinig tijd) maar niet effectief (je doelen bereiken).

Mooie uitspraak van Brain Tracy is ook:

“One of the very worst uses of time is to do something very well that need not be done at all”

En dat spreekt ons bedrijfskundigen aan, want in de aanpak van Tracy staat niet alleen productiviteit centraal, maar vooral effectiviteit – die dingen doen die je helpen om doelen te bereiken. En dan pas de activiteiten die je doet zo efficiënt mogelijk doen: met zo min mogelijk inzet van mensen en middelen en in zo kort mogelijke tijd.

Nieuwsgierig naar de 21 tips die Brain Tracy voor ons heeft? We hebben ze voor je uitgewerkt in de DNHS Campus Bibliotheek die je vindt op de gratis toegankelijke digitale DNHS Campus.

Nog geen account op de digitale DNHS Campus? Maak dan snel een account aan via https://campus.dnhs.nl en gebruik deze link om de 21 tips van Brain Tracy te lezen!!

Of neus gewoon eens door de rest van de Campus Bibliotheek, er staan tal van bedrijfskundige hulpmiddelen en inzichten die jou als manager, leidinggevende en staf-professional kunnen helpen om meteen in je werk te gebruiken.

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?