Een bedrijfskundige voorjaarsschoonmaak

In het kort:

  • Het is bijna weer lente en dat betekent: Voorjaarsschoonmaak
  • Want in een schoon opgeruimd huis en frisse omgeving is het aangenaam verkeren
  • Maar in hoeverre is het zakelijk huis op orde?
  • Kan de blik wel op doelen en nieuwe projecten worden gericht?
  • En in hoeverre zijn de kennis en vaardigheden op orde?

Lente, een nieuw begin

Hoewel de temperaturen het nog niet doen vermoeden, staat toch de lente voor de deur. Althans de meteorologische.

En synoniem aan de lente, het uur langer licht en zachtere temperaturen was vroeger en misschien nu ook nog wel: de voorjaarsschoonmaak.

Het voorjaar is ook de tijd dat men zin krijgt in iets nieuws. De drukte op 2de paas- en pinksterdag bij meubelboulevards en keukenverkopers getuigden daarvan. Want dit jaar zal het beeld naar alle waarschijnlijkheid iets anders zijn, wat overigens niet wil zeggen dat de behoefte anders is nu een fysiek bezoek waarschijnlijk uitgesloten is, dan wel aan beperkingen onderhevig. We weten de online kanalen wel te vinden.

Ramen open, lekker doorwaaien….!

In een schoon opgeruimd huis en frisse omgeving, is het aangenaam werken. Maar hoe zit dit nu zakelijk? Ook voor alle bedrijfsmatige activiteiten gaat dit adagium op.

Zover dus voor de letterlijk de fysieke kant van de zaak. Maar in hoeverre is het in huis op orde?

Wat ik daarmee bedoel is dat we te vaak bedrijven zien die vanuit kans gedreven van de ene naar de andere opportunity vliegen, waar het altijd druk is omdat de organisatie door ad hoc drukte gedreven wordt en je nooit iets kunt afmaken. Geen koers, geen structuur en heel veel onrust wat van de medewerkers heel veel energie vraagt.

Kansgedraven en ad hoc of uitgezette koers en werken aan doelstellingen?

Dit soort ondernemingen kunnen jarenlang bestaan omdat de ondernemers feilloos elke kans in de markt weer weten in te koppen. Maar wat als er tijdelijk even geen kansen zich voordoen, of er zijn wel kansen op langere termijn maar voor de realisatie daarvan is toch een andersoortig personeel nodig?

Het opruimen en schoonmaken van deze bedrijven bestaat met name uit het vaststellen van de koers, het schetsen van een meerjarig perspectief en het formuleren van doelen waar de medewerkers naar toe kunnen werken. Zodat er ruimte en rust ontstaat in de organisatie en realisatie van werkzaamheden.

In een opgeruimde, frisse omgeving is het aangenaam werken. De blik kan nu weer op de realisatie van doelstellingen, nieuwe projecten en – niet te vergeten – want voor je het weet is het zomerstop in opleidingsland – het bijspijkeren van kennis en vaardigheden gericht worden.

Klaar voor de realisatie van doelstellingen?

Is jouw bedrijf al opgeruimd en heeft de nu nog koude lente wind al door jouw bedrijf gewaaid?

Is al duidelijk welke kennis en vaardigheden toekomstig nodig zijn om toekomstperspectief voor de organisatie te scheppen? Of wat er nodig is om doelen te realiseren?

Wil jij of jouw organisatie eens een keer vrijblijvend een gesprek over het ontwikkelen van de organisatie of misschien wel van jezelf, neem dan eens contact op. Kosteloos en geheel vrijblijvend adviseren we je.

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?