Doelen en Plannen; de haalbaarheidstoets voor succes!

In het kort:

  • Een nieuw jaar betekent een nieuw plan. Dit jaar geeft doelen voor jezelf of voor je afdeling en organisatie die in het verlengde liggen van het doel van de organisatie
  • De vraag is, waarom zoveel plannen mislukken als het jaar een tijdje onderweg is.
  • In dit artikel lees je waarom een toets op haalbaarheid en wat voor soort vragen bij de haalbaarheid belangrijk zijn.

We zitten er vol van. Zeker aan het begin van het nieuwe jaar. Kijk maar eens om je heen. De politiek heeft als doel het corona virus onder controle te krijgen. Om de druk op de ziekenhuizen te laten afnemen en naar normale proporties te brengen. Het is een doel de economische motor weer aan de gang te krijgen. Daarmee is het van belang dat de economie weer in volle openheid kan gaan draaien. Op alle fronten en in al haar facetten. En zo zal jouw organisatie ook doelen hebben gesteld. En wellicht jijzelf als individu ook.  

Belangrijk om die doelen te realiseren is dat we plannen maken waarmee we dat dan gaan doen. Welke stappen moeten we nemen om tot realisatie van doelen te komen.  Maar wat als het tegenzit of de omstandigheden anders worden, hebben we dan ook een fall back scenario? Dat maakt dat we wellicht langs een andere weg en dus op een andere manier wel onze voorgenomen doelen gaan realiseren.

Strategie – meerjarenplan – jaarplan

Als we dit projecteren op een organisatie dan zijn de doelen die we aan het einde van het jaar willen hebben behaald, vaak opgeslagen in een zogenaamd jaarplan. Dit jaarplan ligt – als het goed is – in lijn met meerjarige doelstellingen van de organisatie. Het onderscheid in de soort doelen is vaak te maken in doelen die een tussenhalte zijn op weg naar iets groters…..en doelen die gewoon gerealiseerd moeten worden en na realisatie dan ook (voor eerst even) klaar zijn.

Het soort van doel maakt niet uit, als het maar wel in de context staat van de meerjarige doelstellingen van de organisatie. Die op haar beurt weer voorzien in een bestaansrecht dat ook naar de toekomst toe geborgd moet zijn.

Going concern

Het maken van doelen kan soms lastig zijn. Want naast dat we doelstellingen voor een bestaansrecht in de toekomst willen realiseren, hebben we natuurlijk ook het hier en nu. En in het hier en nu zijn er ook zaken en doelstellingen in de organisatie die elke dag maar weer geregeld moeten worden.

Vergelijk het maar met doelstellingen die je voor jezelf formuleert Je bent vader of moeder, partner, vriend en werknemer, je doet het één en ander voor je ouders als mantelzorger, je wilt sporten en zelf ook nog iets van ontspanning hebben. Daarnaast heb je besloten dat er dit jaar echt 10 kilo af moet en dat je je een gezondere levensstijl wil aanmeten. In de vergelijking met de organisatie is het zijn van vader of moeder, partner, vriend, werknemer etc en alle activiteiten die daar uit voortkomen, je going concern.….Het feit dat je je hebt voorgenomen je een gezondere levensstijl te willen aanmeten en 10 kilo te willen afvallen, betekent dat er extra activiteiten bij komen om die doelstellingen dit jaar te realiseren. Je moet bijvoorbeeld nog vaker gaan sporten, je moet je verdiepen in gezondere voedingspatronen. En om het dit jaar echt te laten slagen heb je een personal coach ingehuurd om samen te gaan sporten.

Alle activiteiten die hier uit voortkomen moeten wel ook ingepast worden in de uren die je nog beschikbaar hebt. En dat moet passen naast  de zaken die ook moeten gebeuren en waaraan je aandacht wilt geven. Je gaat je activiteiten dus toetsen op haalbaarheid. Een belangrijke voorwaarde voor succes!

En eigenlijk werkt het in organisaties net zo.

Haalbaarheid

Doelen – en plannen om die te realiseren – zijn mooi, maar vallen vaak, als het jaar wat verder is, in het water. Simpelweg omdat ze niet getoetst zijn op haalbaarheid. Hetzelfde geldt voor strategie.

Is de markt nog steeds hetzelfde als toen ik de plannen bedacht? Of is deze in de tussentijd alweer veranderd? Worden de plannen in mijn organisatie geaccepteerd? Of leeft er iets op de onderstroom wat kan maken dat realisatie moeilijk is? Is er voldoende geld binnen de organisatie om de doelen te realiseren als daarvoor geïnvesteerd moet worden? En hebben we de tijd? Heb ik de juiste mensen wel aan boord? En heb ik voldoende mensen om al het werk te kunnen doen?.  En wat nu als het antwoord op deze vragen nee is? Wat dan? Kan ik dan mijn doelen nog wel realiseren? En hoe doe ik dat dan? Al deze vragen komen aan bod bij een toets op haalbaarheid.

Een heel belangrijk onderdeel als voorwaarde om succesvol doelen te kunnen realiseren, die nodig zijn om bestaansrecht te houden.

Lastig? Kom eens in contact!

Vind je dit nu ingewikkeld en wil je dit heel graag leren om jouw organisatie verder te helpen en jezelf te ontwikkelen? Kom dan eens op de lijn  of meld je gewoon aan voor één van onze introductiecolleges

We helpen je graag in 2021 om jouw jaar en of dat van jouw organisatie heel succesvol te laten zijn en je doelen te halen en je plannen te laten werken!

 

 

 

 

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?