De Financial Times schreef een artikel over de huidige stand van zaken en de toekomst van Business School studeren. In het artikel werden een aantal belangrijke punten aangehaald waarom de klassieke MBA of bedrijfskundige opleiding aan de bekende, traditionele business schools niet meer voldoet in de wereld van nu… en al zeker niet meer in de wereld van de toekomst.
Dat artikel sluit naadloos aan bij wat wij zien in wat er in het hier en nu gebeurd in organisaties en wat dat betekent voor de keuze hoe je als manager en professional verder te ontwikkelen in het mooie vak van de toegepaste bedrijfskunde. En die ontwikkelingen vragen een nieuwe aanpak van bedrijfskundig opleiden. Ze klassieke aanpak werkt niet meer omdat, bijvoorbeeld:
- Er wordt veel met cases gewerkt, waar een aantal beperkingen aanzitten. Ik wil ze hier niet allemaal opnoemen maar de nadruk op het gedoceerde vakgebied van dat moment en het beschikbaar of afleidbaar zijn van alle informatie zijn wel dominante elementen die tegen het integrale kijken en denken in gaan;
- Voorbeelden en lesstof gaan meestal over het analyseren van situaties uit het verleden, soms zelfs voorbeelden uit de vorige eeuw. Als we iets weten is dat de wereld van toen weinig tot geen voorspellende waarde heeft voor nu of de toekomst. Dus waarom op die manier het leerproces vormgeven.
- De klassieke bedrijfskundige aanpak leest vaak als een spannend jongensboek, met een hoofdrol van DE LEIDER die eigenwijs, briljant en tegen de stroom in zijn visie uitvoert en de organisatie tot grote hoogte brengt. We weten door bijvoorbeeld het onderzoek van Jim Collins dat echt ‘great’ organisaties zich juist kenmerken door leiders die in de organisatie opgegroeid zijn en zichzelf ondersteunend maken aan het management van de organisatie.
- Niet alleen de literatuur, maar ook de voorbeelden en cases die in de bedrijfskunde worden gebruikt zijn dominant Amerikaans. En dat terwijl de cultuur van zakendoen en de cultuur waarin klanten zich bewegen in Europa, Afrika en Azië echt anders zijn en een andere dynamiek met zich meebrengen.
Natuurlijk passen Nederlandse business schools zich aan aan de Nederlandse omstandigheden, maar in de kern blijft de klassieke aanpak overeind.
DNHS kiest bewust voor een andere aanpak, waarbij de kern van de studieaanpak anders is. Bijvoorbeeld:
- Geen klassikaal studeren, maar individueel leren op het moment en op de plek die jou het beste uitkomt – jij hoeft je niet om de studie te plooien, maar de studie plooit zich naar jouw ritme en behoefte.
- De cases die worden gebruikt zijn de cases van nu, de actualiteit die zich dagelijks om ons heen voltrekt. Vorige week KLM, de week daarvoor Blokker en deze week Shell. Net zo actueel, net zo in beweging als de actualiteit. Je kunt en deel van deze actualiteiten op onze DNHS Campus lezen – je kunt je ook als niet student op de Campus inschrijven (gratis) en een deel van de discussies volgen en eraan meedoen.
- Geen leren op basis van cases van andere (Amerikaanse) organisaties, maar leren op basis van wat er nu in je eigen organisatie gebeurd. Daarmee maakt je binnen de kaders van de studie, begeleid door onze docenten en medestudenten, meteen de vertaling naar wat jij er in de praktijk mee kunt.
- In gewoon Nederlands, geen wetenschappelijke verhandelingen en geen Engelse teksten die je drie keer moet lezen om ze te begrijpen. Alle teksten in de DNHS Fast Track MBA zijn door ons zelf geschreven en zijn gericht op het ontwikkelen van jouw bedrijfskundige manier van kijken en denken.
- Je leert niet met studenten omdat je toevallig in dezelfde leergang zit, maar je leert van andere studenten omdat je elkaar iets te leren hebt. Bij ons heb je wel ene vaste groep om tijdens de MasterClassdagen mee te oefenen, maar het echte leren loopt dwars door onze leergangen heen. Op de speciale Hot Seat bijeenkomsten en op de DNHS Campus leren studenten.
- Je leert bij ons niet om te reproduceren (wat er precies staat kun je tegenwoordig altijd en overal altijd opzoeken) of een examen te halen – kennis die je toch weer vergeet omdat je er niet mee werkt, onderzoek heeft dat allang aangetoond. Bij ons leer je theorieën en modellen omdat ze je in de praktijk helpen om situaties, vraagstukken en organisaties te begrijpen en inzichten te krijgen waarmee je de organisatie echt verder helpt.
- Naast bedrijfskundige kennis en inzichten leer je bij ons ook nieuwe manieren van werken, zoals ondernemen, creatief denken en ontwikkelen aan de hand van experimentele methoden. We betrekken onze studenten namelijk over de breedte bij de activiteiten van DNHS, zoals bij new business ontwikkelingen, consultancy etc. Zo blijft je leren in de praktijk, maar ook buiten je eigen organisatie
- ….
En dit zijn nog maar een paar van de nieuwe methoden die DNHS in haar programma’s zoals de Fast Track MBA toepast.
Denk je dat deze aanpak bij jou zou kunnen passen? Ben je nieuwsgierig hoe het werkt en of het bij jou past? Kom dan naar één van onze vrijblijvende introductiecolleges. Tijdens het introductiecollege ervaar je direct de kracht van bedrijfskundig kijken en denken. We vertellen je meer over de inhoud en het doel van de Fast Track MBA en uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Meld je nu aan en proef de DNHS sfeer, bespreek jouw ontwikkelbehoefte en bekijk of en hoe onze opleiding hierop aansluit.
Ik zie je graag tijdens één van onze introductiecolleges!
Krachtige groet,
Marischka