Decemberdrukte – een belangrijke stressfactor

In december is het traditioneel druk met werk – we komen aan het einde van het jaar en er moet nog van alles gedaan worden voordat je aan de vakantie en de kerst kunt beginnen. Daar bovenop is het ook druk met privé-zaken – er komen twee grote feestdagen aan, Sinterklaas en Kerst, met alle drukte die daaruit voortvloeit zoals cadeaus kopen en gedichten maken. Het is niet voor niets dat de kerstperiode – of eigenlijk de tijd net voor kerst tot en met de kerst zelf – als een van de meest stressvolle perioden van het jaar wordt gezien.

Laten we eens dieper in dit fenomeen van decemberstress duiken en kijken wat je er – zo aan het begin van de decembermaand – aan kunt doen om dit jaar minder last te hebben van de decemberdrukte.

Stress is geen controle hebben

De oorzaak van stress is dat we in een situatie komen waarin we geen controle hebben over wat er gebeurt. En dat is precies wat er in december gebeurt. In je werk zet iedereen de schouders er nog even onder om voor het einde van het jaar de nodige zaken af te krijgen. En vaak is het zo, dat als iemand zijn of haar deel van het werk af heeft, het vervolgens bij iemand anders op het bureau terecht komt. En de kans is aanwezig dat dat jouw bureau is. Daar heb jij geen controle over en die dingen staan waarschijnlijk niet op jouw lijstje met zaken die je nog tot het einde van het jaar moet doen.

Een deel van de zaken die jij al wel op jouw lijstje staan zijn zaken die gedurende het jaar al op de planning stonden, maar die om de een of andere reden niet eerder aangepakt zijn. Maar als ze onderdeel uitmaken van bijvoorbeeld jouw beoordeling dan moeten ze komende maand nog wel gebeuren. Ook daar zit een stuk van geen controle hebben – een gevoel van niet ‘in control’ zijn dat je vanuit het jaar mee neemt naar nu.

Stress in je privéleven

Ook de december activiteiten die privé op de kalender staan heb je voor een belangrijk deel niet onder controle… of je de juiste cadeautjes kunt vinden, en je ze op tijd in huis kunt krijgen, hoe de kersttafel er dit jaar uit ziet en of je wel familie over de vloer mag hebben, en wat er dan aan die kersttafel gebeurt… Je bent op vele fronten ‘overgeleverd’ aan derden, en daarmee staat de deur open voor stress.

Bepaal wat echt belangrijk is

Een van de manieren om weer ‘in control’ te komen is te bepalen wat voor jou echt belangrijk is. In je werk kun je bijvoorbeeld bepalen wat je deze maand – of in het algemeen – het meest belangrijk vindt om te bereiken. Wil je alles op Effectiviteit: de kunst van betere keuzes makenje doelenlijstje af hebben? Of ga je voor het bijdragen aan nieuwe of andere doelen?

En ook privé zou je je af moeten vragen wat voor jou het belangrijkste is met de feestdagen in december. En daarbij hebben we geen oordeel over welke doelen je hierbij formuleert. Voor ons is een doel ‘vredig met het gezin samenzijn’ even legitiem als een doel ‘leukere cadeaus weten te vinden dan mijn zus of broer’. Het gaat er om wat voor jou het doel is de komende maand – daar zit de controle in die je helpt om de stress tegen te gaan.

Van doel naar keuzes

Het mooie van voor jezelf geformuleerd hebben wat voor jou komende maand het meest belangrijk is, wat jouw doelen zijn, is dat je daarmee de basis hebt om keuzes te maken. Van alles wat nu op jouw lijstje staat besluit je alles te doen wat je gaat helpen om je doel te bereiken. En alles wat niet bijdraagt dat doe je niet. In ieder geval niet nu, later – als je meer tijd hebt – kun je altijd nog kiezen deze dingen op te pakken.

Als je op deze manier een schifting kunt maken in de veelheid van activiteiten die komende maand op je af komen, dan hou jij zelf de regie over jouw activiteiten en inspanningen. Je hebt dan misschien niet alles af tegen de tijd dat je met vakantie gaat, maar wat je hebt gedaan doet er wel toe.

Als het bijvoorbeeld je doel is om gezellig met de familie bij elkaar te komen met kerst – fysiek of digitaal –  dan wordt het wat minder belangrijk hoe perfect de cadeautjes zijn of hoe ingewikkeld het menu is dat op tafel komt. Je kunt alle keuzes die je te maken hebt afwegen aan het doel: het gezellig maken met de familie. Misschien is een haardje aandoen wel belangrijker dan het perfecte cadeautje…

Je kunt, met een scherp doel voor ogen, dus ook nog een keer kijken of de acties die je in je hoofd had wel de meeste effectieve acties zijn.

Controle over de drukte deze maand

Door te bepalen wat voor jou het belangrijkste is in deze maand  – misschien ook met oog op de langere termijn doelen die je hebt – en dat te gebruiken om prioriteiten te stellen, maakt dat je controle krijgt over deze maand. En daarmee schuift de stress verder uit beeld.

Dit is natuurlijk een hele bedrijfskundige manier van het benaderen van een drukke periode als de decembermaand. Maar dat is ook precies de waarde van bedrijfskundig kijken en denken: het helpt je betere keuze te maken en prioriteiten te stellen. Je leert bij deze manier van kijken relativeren door zaken in een ander perspectief te zetten, betere keuzes te maken en meer invloed uit te oefenen. Zowel zakelijk als privé.

Spreekt deze manier van kijken en denken je aan? Wil jij op een eenvoudige – bedrijfskundige – manier meer impact hebben in de organisatie? Kom dan eens vrijblijvend naar een DNHS introductiecollege en kom ervaren hoe studeren bij DNHS Business School werkt. Dat is een hele snelle manier om de drukte de baas te worden!

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?