De zomer betekent stilstaan en daarna vooruitkijken!

De zomer komt eraan! En de laatste paar dagen merken we het zelfs aan het weer…..

Na een koud voor jaar, is ie er dan toch eindelijk….de zon. Een voorbode van een verlaat voorjaar en aankondiging van de door ons allen zo lang verlangde zomer.

En wij denken dít jaar helemaal.

Door het stijgen van het aantal vaccinaties en het dalen van het aantal besmettingen en dientengevolge de ziekenhuis opnames, krijgen we zo langzamerhand, beetje bij beetje, onze vrijheid terug. En die herwonnen vrijheid lijkt zich paralel te gaan ontwikkelen met het intreden van de zomer. Wat kijken we daar naar uit!!

Vooruitblik

Als we even vooruitblikken, dan is er een zomer aanstaande met olympische spelen, met voetbal, met voorafgaande barbecues met vrienden. Misschien zelfs wel gezamenlijk kijken op het plein naar oranje. Zelfs de notoire niet voetbal fan gaat van dit vooruitzicht toch een beetje van glimlachen, niet waar? Want niet alleen het vooruitzicht van een gezamenlijk voetbalfeestje met hoop op succes voor oranje doet ons hart sneller kloppen. Ook de hogere temperaturen en het vooruitzicht weer eens naar de bioscoop te kunnen of misschien straks zelfs wel het theater en tot laat in de tuin genieten met vrienden van zwoele zomeravonden doet ons hart sneller kloppen.  Of misschien zelfs wel alleen al de mogelijkheid familie weer eens in de armen te kunnen sluiten.

Vooruitkijken, we doen het graag. Zeker als er zicht is op iets leuks. Het is een deel van de voorpret.

De functies van de zomer

Maar de zomer heeft ook nog een andere functie. Behalve dat de zomer ruimte biedt aan eens even helemaal niks, is een belangrijke functie van de zomer en de bijbehorende vakantie, dat -nadat we tot ons zelf zijn gekomen en zijn uitgerust- we weer plannen gaan maken.

We gaan dus weer vooruitkijken.

Terugschakelen

Vooruitkijken lukt niet als je van de hectiek van het werk ineens in het heilige niets valt. Als je zou vooruitkijken, vanuit die mentale en fysieke staat, dan levert dat vooruitkijken niet heel veel op. Het is een beetje alsof je met een auto 100 rijdt en in 1 keer die afslag naar links neemt.  Om af te slaan is het goed om eerst even snelheid te minderen en terug te schakelen, Anders loop je het risico uit de bocht te vliegen.

Het is dus belangrijk dat je los komt van het werk en de zaken waar je het afgelopen jaar zo druk mee was. Zodat je jezelf ook toestaat om nieuwe zaken en mogelijkheden te zien en die gaan verder dan dag dagelijkse dingen regelen, doen of uitvoeren voor het werk, familie, kinderen, ouders, vrienden en hobby’s of vrijwilligers werk. Eigenlijk zou je bedrijfskundig kunnen zeggen dat je los moet komen van de operationele uitvoering van zaken, die jou je dagelijkse hectiek geeft.

Lanterfanteren en vervelen

Het is belangrijk dat jij jezelf in de zomer toestaat om die dingen te doen die je op dat moment leuk vindt, je op verheugt, die zomaar bij je opkomen zonder dat ze gepland zijn, ja je zelfs te mogen vervelen. Behalve dat het heerlijk is een tijdje zonder dat alom aanwezige ‘moeten’ te leven, het heeft ook een functie.

Dat heerlijk lanter fanteren of vervelen of je overgeven aan datgene wat op dat moment leuk is, maakt dat we mentaal maar ook fysiek herstellen van alle drukte en druk van afgelopen jaar.  En daardoor ontstaat er ruimte.

Ruimte om vooruit te kijken.

Wil ik eigenlijk zo doorgaan in mijn werkzame leven? Heb ik het naar mijn zin? Wil en kan ik nog stappen maken? En wat is daar eigenlijk voor nodig?

Om te voorkomen, dat je -zonder dat je daar bewust over nadenkt- gewoon na de zomer weer aan de slag gaat, is vooruitkijken heel nuttig. Want als je mogelijk veranderingen voorziet, of die nu door jou gewenst zijn of omdat je denkt dat ze er gaan komen, dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. En als er 1 ding is dat Corona ons geleerd heeft, is dat externe ontwikkelingen een enorme invloed kunnen hebben op ons leven.

Bedrijfskundig ontwikkelen

Wellicht als jij die stap in je carrière wilt gaan maken of misschien wel moet gaan maken is ontwikkelen een must. Wellicht is door de corona pandemie het jou ook duidelijk geworden dat de wereld zomaar anders kan zijn en je oude zekerheden zomaar weg. Ineens. En dat je maar beter daar goed op voorbereid kunt zijn door je zelf bedrijfskundig te ontwikkelen.

Als het vooruitkijken jou deze zomer op het ontwikkelingsspoor zet, denk dan eens aan DNHS Business School. We gaan graag met je in gesprek over jouw behoefte en mogelijkheden.

 

 

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?