De toekomst van werken – de optimale mix tussen offline en online

Ruim een jaar geleden gleden we van de ene op het andere moment de corona-maatregelen in. Onze wereld kromp tot ons eigen huis en verruimde zich omdat alles digitaal kon. Nu we stapsgewijs weer uit de lockdown komen wordt het tijd om de balans op te maken tussen online en offline.

In het kort:

 • Vorig jaar leerden we dat er eigenlijk heel veel online kon – qua werken, qua afstemmen en qua onderhouden van contacten
 • De meerderheid van mensen en organisaties wil online werken ook na corona doorzetten. En online werken dus zien als een lessons learned van de hele corona-tijd
 • Tegelijkertijd snakken we weer naar ergens naar toe gaan. En anderen ‘live’ ontmoeten.
 • Wat is de optimale mix en hoe gaat bijvoorbeeld DNHS Business School deze inzichten gebruiken in de Fast Track MBA? We nemen je mee.

Van de ene op de andere dag digitaal

Vorig jaar gebeurde het ons net zoals als alle andere organisaties in Nederland – en het buitenland: we moesten digitaal. Simpelweg omdat we niet meer fysiek op locatie bij elkaar konden komen.

Op het moment dat zo’n verstoring van je normale gang van zaken ontstaat, is de eerste stap zorgen dat je weer aan het werk komt. Dat de processen door kunnen lopen. Voor ons betekende dat dat we meteen op zoek moesten naar een methode waarmee we onze MasterClasses konden aan konden bieden. Alle andere onderdelen van onze Fast Track MBA – en alle ander opleidingen die we verzorgen – waren al online.

We waren al heel digitaal

Het mooie van ons zeer vernieuwende onderwijssysteem was namelijk altijd al dat we alles wat effectief online kon ook online deden – op onze digitale DNHS Campus:

 • Alle studiemodules
 • Het werken en aanbieden van verschillende leersystemen, zoals tekst, audio, video, oefeningen etc
 • Continue 1-op-1 interactie tussen student en docent
 • Continue feedback op alle stappen die je als student zet
 • Social learning, door middel van groepsopdrachten, intervisie, fora waarop je met mede-studenten en docenten in discussie kunt gaan over actuele berichten uit de media en vragen kunt stellen over allerhande (bedrijfskundige) zaken.

Daarnaast gaven we per leergang van de Fast Track MBA nog 6 MasterClass dagen. Dagen waarop we van 10 tot 17u op de DNHS locatie in Den Haag samen kwamen. En waarop we interactief met een leergang aan het werk gingen rondom twee bedrijfskundige thema’s – eentje gericht op analyseren in de ochtend, en een ander bedrijfskundig thema in de middag.

Dagen waarop er hand gewerkt wordt, je aan je netwerk kunt bouwen en elkaar echt beter leert kennen. Dat komt met name door het interactieve karakter van de MasterClasses. En door onze lesfilosofie: alles wat niet in directe interactie hoeft te gebeuren doen we via de digitale DNHS Campus.

Helemaal online

Zoals zoveel andere organisaties waren we maart 2020 even zoekende hoe we digitaal op konden vangen wat we niet-digitaal deden. We hebben meerdere pakketten geprobeerd – van online lespakketten tot online vergadersystemen – en zijn bij Zoom uitgekomen. Natuurlijk werden we direct na deze keuze geconfronteerd met allerlei zaken die niet goed liepen bij Zoom omdat hun groei explosief werd…. Maar door ons ‘hot line’-tje met Zoom konden we iedereen op de hoogte houden van de verbeterslagen en leerden we het systeem steeds beter kennen.

Op dit moment doen we alle bijeenkomsten met studenten dan ook via Zoom.

Maart en april 2020 hebben we volop geëxperimenteerd – met als doel het uitvinden en testen van methoden en aanpakken die online werken. Echte interactie was namelijk een vereiste. Interactie tussen studenten en docenten. Maar ook echt contact leggen en echte verbinding maken. En natuurlijk groepswerk van en door studenten samen.

En daar scoren we nu in evaluaties een ruime 9! op… Een uitkomst waar we trots op zijn.

Vele voordelen

Het compleet online werken was even schakelen, maar heeft ons veel gebracht. En met name onze studenten veel voordelen gebracht:

 • Volledige interactie – digitaal in wat wij onze digitale collegezaal noemen is volledige interactie mogelijk. Collegelopen bij ons is aan het werk zijn  met mede-studenten en docenten, niet passief achter ene scherm zitten…
 • Nog meer eigen regie – alles wat er in de MasterClasses als uitleg werd gegeven is nu opgenomen en kun je kijken en voorbereiden als en waar het jou het beste uitkomt. Dat geeft je nog meer regie in het doorlopen van de opleiding.
 • Alles is terug te kijken – alles wat we in onze digitale collegezaal doen is eenvoudig op te nemen. En dat doen we dus ook. Het voordeel is dat alle MasterClasses altijd terug te kijken zijn voor deelnemers aan een leergang.
 • Volledige aandacht – omdat we maximaal alle theorie en instructies vooraf sturen en alle MasterClasses opnemen kun je als studentje volledige aandacht tijdens een MasterClass richten op meedoen, meedenken en in groepjes aan het werk zijn.
 • Geen reistijden – en omdat de MasterClasses nu allemaal digitaal zijn kun je inbellen en meedoen vanaf elke locatie. De enige voorwaarde is toegang tot een computer en wifi.
0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)

Introductiecollege Fast Track MBA

Is de Fast Track MBA iets voor jou? Kom dan naar het vrijblijvende DNHS Fast Track Introductiecollege via onze digitale collegezaal. Op dit college proef je de DNHS sfeer, bespreken we de inhoud en opzet van de opleiding, jouw ontwikkelbehoefte, mogelijke vraagstukken in jouw organisatie en kun je je vragen over de opleiding stellen.

Terug naar vroeger, of op naar het nieuwe normaal?!

Nu de corona-maatregelen stap-voor-stap weer opgeheven worden ontstaat er in veel organisaties een discussie over hoe nu verder te gaan. Blijft werken voor een belangrijk deel online? Of gaan we straks toch weergeheel of gedeeltelijk naar kantoor?

Is het effect van straks anderhalf jaar vanuit huis werken dat we allemaal weer naar kantoor willen? Of behouden we een deel van de voordelen en vrijheid van het vanuit huis werken? En hoe gaan we dat dan organiseren als een aantal mensen op kantoor gaat werken en anderen vanuit huis?

We voorzien dat hier nog heel wat discussies over plaats gaan vinden.

Onze primaire gedachte hierbij is dat terug naar vroeger nooit een optie is, omdat de wereld van vroeger niet meer bestaat. Tegelijkertijd weten we met elkaar ook nog niet wat dat nieuwe normaal gaat worden… Ook dit wordt weer een avontuur waarin we dingen uit gaan proberen en waarbij elke organisatie zijn eigen optimale mix gaat ontdekken tussen online en offline.

De optimale mix tussen online en offline vinden

En die optimale mix zal zich niet direct aandienen. Of je gaat ontdekken dat de optimale mix die je nu gaat vinden, niet meer de optimale mix zal zijn van volgend jaar. Want ontwikkelingen gaan meestal met een slingerbeweging.

We zijn nu maximaal digitaal – wat je kunt zien als een uiterste in de slingerbeweging. Nu we meer vrijheid krijgen kun je er bijna op wachten dat iedereen deze vrijheid ook wil gebruiken door weer naar kantoor te gaan – het uiterste aan de andere kant van de slingerbeweging. Als we dat weer ervaren hebben en ontdekken dat thuiswerken ook niet zo slecht was, zal de slinger weer meer richting thuiswerken en online gaan…. Net zolang tot er een nieuw normaal tot stand is gekomen.

Omdat wij ons wellicht meer dan andere organisaties bewust zijn van dit soort slingerbewegingen praten we al sinds vorige jaar september met studenten over online en offline studeren. Als je namelijk programma’s maakt met een doorlooptijd van een jaar – zoals onze Fast Track MBA – wil je wel regelmaat en zekerheid kunnen bieden.

De optimale mix voor DNHS met de Fast Track MBA

Onze optimale mix voor de Fast Track MBA voor de rest van het jaar gaat dan ook worden:

 • We houden 13 MasterClasses van een dagdeel, via onze digitale collegezaal
 • We houden onze Hot Seats via de digitale collegezaal

Waarmee we maximale regie en een hoge kwaliteit kunnen borgen. Hoe we ook naar online en offline gaan kijken. Ongeacht of we na de zomer wel of niet volledig van covid-19 af zijn.

Daarnaast gaan we – zodra het weer kan en we het verantwoord vinden – ook weer fysieke bijeenkomsten verzorgen. Rond een thema, een actualiteit, rondom een deel van de strategische analyse… de onderwerpen bepalen we kort van tevoren.

Deelnemers uit verschillende leergangen kunnen inschrijven en tijdens deze fysieke sessies netwerken en aan hun bedrijfskundige vaardigheden werken. Zo denken we dat we een optimale mix tussen online en offline kunnen bieden. Voor elk wat wils, maximale regie bij onze studenten en meteen een borging op de voortgang van de opleiding – wat er ook gebeurd in de wereld om ons heen.

Dat minder reizen ook een resultaat is van deze keuze… dat vinden we echt een hele mooie bijvangst…

Deel dit artikel:

Blijf op hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen. Laat dan hieronder je gegevens achter.

50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?