In het kort:
- Het is belangrijk voor jezelf ook doelen te stellen op de langere termijn, een stip op jouw horizon zetten – zo kun je dromen waar maken
- In dit artikel bespreken we waarom de termijn van doelen over vijf tot zeven jaar zo belangrijk is
- Als je doelen hebt kun je plannen maken – en ook daar benoemen we de belangrijkste valkuilen bij
- Zo weet je dat je dit jaar zelf alles in handen hebt om een stap richting jouw ambitie te maken
Doelen stellen = ambities waarmaken
Nu er zakelijk weer een nieuw jaar begonnen is, en de organisatie hopelijk nagedacht heeft over doelen voor 2021 als onderdeel van de grotere route op weg naar een stip op de horizon… is het ook tijd zelf eens na te denken over jouw stip op de horizon. Wat wil jij de komende vijf tot zeven jaar doen? Wat wil je in die tijd bereiken?
Als je hier niet over nadenkt en jezelf geen doelen stelt dan zit je hier over een jaar – januari 2022 – op dezelfde manier, met dezelfde dromen en ambities weer. Een jaar verder, maar geen stap vooruit gemaakt. Of je maakt wel een stap, maar dat is meer iets dan je overkomt… Wel heel fijn, maar niet zo bevredigend als wanneer je zelf de regie hebt genomen.
In vijf tot zeven jaar wordt alles mogelijk
De termijn van vijf tot zeven jaar is niet voor niets gekozen. Op die termijn is namelijk eigenlijk alles mogelijk. Je kunt in die termijn verhuizen. Een gezin stichten. Een ander gezin stichten. 🙂 Een carrière switch maken. Sparen voor en aanschaffen van die droomboot. Een jaar vrij nemen en hopelijk ooit weer een wereldreis maken.
Op de kortere termijn zijn we over het algemeen belemmerd door allerlei zaken waaraan we vastzitten. Een hypotheek. Een commitment in je werk. Kinderen dienaar school moeten en binnenkort een belangrijke stap moeten maken. Of examen moeten doen.
Deze ‘obstakels’ op de kortere termijn maken het vaak lastig om plannen te maken. Daarom kiezen we voor het vooruitkijken vaak voor een termijn waarin dit soort obstakels over het algemeen minder belangrijk zijn.
Dus waar wil jij zijn over vijf tot zeven jaar? Wat wil je dan doen? Wat wil je gedaan hebben? Als je niet belemmerd wordt door de zaken die op de korte termijn wel belemmeren?
Weet je dat al?
Het Grote Gedurfde Dappere Doel: putting a man on the moon
Managementgoeroe Jim Collins heeft het in zijn boek ‘Built to last’ over een Big Hairy Audacious Goal (BHAG) of in het Nederlands een Groot Gedurfd Dapper Doel. Met deze term bedoelt Collins een doel dat (net) buiten het bereik van de organisatie ligt. Een doel zoals John F. Kennedy beschreef met ‘binnen tien jaar zetten we een man op de maan en brengen we hem ook weer terug’. Deze uitspraak ‘putting a man on the moon’ gaf vleugels aan de mensen van NASA om meer te bereiken. Alle activiteiten werden afgemeten aan dat ene doel: een geslaagde maanreis.
Een doel dat de organisatie zo kan verbinden heeft een soort van magische werking. Niet alleen worden mensen er door geïnspireerd, er worden ook betere keuzes gemaakt. De organisatie wordt effectiever: alles wat niet bijdraagt aan het doel – de man op de maan – wordt niet opgestart. Kun je je voorstellen wat dat voor jouw organisatie zou betekenen als het zo zou werken?
Als je dat Grote Gedurfde Dappere Doel hebt, dan kun je terug gaan werken in je planning. Als je weet waar je over 5 tot 7 jaar staat kun je ook bepalen waar je dan over 3 jaar moet staan. En over een jaar.
Invulling geven aan die vijf tot zeven jaar
Heb je het ook wel eens durven uitspreken? Want onderzoek laat zien dat als je jouw doelen uitspreekt je een grotere kans hebt om ze te realiseren. Niet alleen is het voor jouw brein belangrijker geworden als je eendoel uitspreekt. Maar ook anderen die van jouw doel weten gaan je helpen. Al was het maar door periodiek te vragen hoe het met jouw doel staat. Of je al stappen hebt gezet.
En als je zo’n doel op een termijn van vijf tot zeven jaar hebt, kun je ook plannen gaan maken. Net zoals de organisatie doet: stappen bepalen die je gaan helpen richting dat doel. Soms moet je eerst sparen – bijvoorbeeld voor een ander huis, of voor die droomboot. Soms moet je in je werk actief op zoek gaan naar nieuwe kansen – je aanmelden voor een nieuw project, intern solliciteren of intern stage lopen. En soms moet je eerst een opleiding doen en jezelf ontwikkelen om een volgende stap mogelijk te maken.
Wat zijn jouw volgende stappen?
Maak je plannen realiseerbaar
En dan moet je nadenken over de planning. Je kunt vaak niet de hele dag bezig zijn met het realiseren van jouw langere termijn doelen. Je hebt ook nog een leven en werk dat door gaat. En dat kost ook tijd. Lees hierover ook het artikel ‘Op weg naar succes: plan versus going concern’ Geen rekening houden met alles wat er al speelt en loopt is een garantie voor het niet lukken van jouw plannen.
Niets zo frustrerend als over een paar maanden al ontdekken dat je achterloopt op jouw vijf-jaren plan…
Datzelfde geldt overigens ook bij de keuze voor een opleiding, als dat tot jouw plannen behoord. Vaak spreken wij kandidaat-studenten die vergeten dat ze een opleiding naast een volledige baan en een privé-leven gaan doen. En dat je jouw sociale contacten we even op een laag pitje kunt zetten, maar niet heel lang. Laat de corona-tijd daar een goede leermeester in zijn geweest. Het is dus belangrijk een opleiding te kiezen diepast bij je plannen, maar ook bij jouw going concern van leven en werken.
We denken graag mee…
Als je daar vragen over hebt willen we met alle plezier eens over meedenken. Je kunt dan eenvoudig een mailtje sturen of een gesprek boeken. We hebben hier namelijk veel ervaring mee. En die ervaring zetten we graag voor je in.