De impact van een VUCA wereld op bestaansrecht

In het kort:

  • Organisaties overleven als ze een fit hebben met de markt. In een stabiele en voorspelbare markt maak je dan het verschil met beheersbaarheid, groei en structuur
  • Maar wat gebeurd er als de markt minder voorspelbaar is? Want dat is wat de toekomst in de VUCA wereld is
  • We leggen het je graag uit

Bestaansrecht tot nu toe

Sinds de industriële revolutie werken we in ene wereld waarbij stabiliteit van de organisatie ene belangrijke randvoorwaarde was voor bestaansrecht. Een langdurende fit met de markt hing samen met de betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van jouw als aanbieder. We kopen een TV van Philips of B&O omdat we het merk kennen, weten waar het merk voor staat en we ons vertrouwt en aangesproken voelen bij dat merk.

Dit is ook de manier waarop we gewend zijn organisaties aan te sturen. Vanuit een hoge mate van stabiliteit en planbaarheid. Lange termijn doelen worden inderdaad vastgesteld voor een langere termijn en we sturen de organisatie met jaarplannen met een looptijd van een jaar tot ander half jaar.

Dit kon omdat we met grote mate van zekerheid konden zeggen hoe de wereld er het komende jaar tot anderhalve jaar uit zou zien. Dat betekent dat je zowel de omzet, als de kosten als de vernieuwingsplannen keurig kan verdelen in de tijd en kunt plannen. En zo kunt plannen dat je er ook geld voor hebt.

Een wereld in verandering

Sinds de introductie van internet zijn we geleidelijk het digitale tijdperk in geschoven. Het internet heeft zijn oorsprong in 1969 toen Het Amerikaanse ministerie van defensie een intern netwerk liet bouwen. Na allerlei aanpassingen was het systeem ongeveer wat internet nu is in 1983. In 1991 – precies 30 jaar geleden – leerde het grote publiek internet kennen.

Als je het naar de tijd bekijkt dan zitten we nu nog echt aan het begin van de digitale revolutie. Ter vergelijking: de eerste industriële revolutie duurde ongeveer 80 jaar en liep gelijk over in de tweede industriële revolutie die nog eens 70 jaar duurde.

In die 30 jaar dat we internet als breed netwerk kennen is onze wereld al drastisch verandert. Dagelijks komen er nieuwe toepassingen en internet gebaseerde technologieën bij. En daarmee zijn we in een VUCA wereld terecht gekomen.

De VUCA wereld

VUCA is de afkorting van:

  • Volatiel ( volatile): Iets is volatiel wanneer het vluchtig is en verwijst naar de snelheid van veranderingen die op dit moment waarneembaar zijn in de wereld. Bedrijfskundig gezien kijk je bijvoorbeeld naar iets specifieks in de markt of in een bepaalde markt.
  • Onzeker (uncertain): Onzekerheid gaat in op het vermogen of de mogelijkheid om de toekomst te voorspellen. Enerzijds relateert het aan het onvermogen van mensen om te duiden wat er in de toekomst staat te gebeuren, anderzijds kan het ook een eigenschap zijn van een omgeving. De omgeving is onzeker als er geen enkele voorspelling in mogelijk is. Er zijn uiteraard graden van onzekerheid mogelijk, met andere woorden: een omgeving of markt kun je definiëren als meer of minder onzeker.
  • Complex (complex): Complexiteit legt het verband tussen het aantal factoren waarmee rekening is gehouden. Hoe groter het aantal onderlinge verbanden, hoe groter de complexiteit.
  • Ambiguïteit (ambiguous): Ambiguïteit is de dubbelzinnigheid en daarmee ook het gebrek aan duidelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan het aantal corona besmettingen en de ICT-problemen waardoor er geen duidelijkheid kwam over de daling of stijging van het aantal nieuwe besmette gevallen.  Om in deze situatie te voorspellen of het wijs is om de ingezette maatregelen op dezelfde manier voort te zetten, is buitengewoon complex. De risico’s door het te laat te zacht ingrijpen of het besluiten tot een lockdown (met economische consequenties) zijn enorm.

Bestaansrecht vanaf nu

Het lijkt bijna te logisch om te concluderen dat bestaansrecht in deze nieuwe VUCA wereld van hele andere zaken afhankelijk is dan het vroeger was. Zelfs als we nog decennia lang dezelfde producten en diensten maken als nu (wat onwaarschijnlijk is) heeft de VUCA wereld gevolgen. Bijvoorbeeld omdat we anders gaan communiceren, anders samenwerken, andere dingen belangrijk vinden.

Dit denken – wat gebeurd er in de buitenwereld en wat zijn daarvan de gevolgen voor de organisatie – staat centraal in de Fast Track MBA. Tijdens het komende introductiecollege vertellen we je meer over deze speciaal voor ondernemers, (middel)managers en professionals met ervaring samengestelde MBA-opleiding. En… we geven een eerste college over de VUCA wereld waarin we meer vertellen over de gevolgen voor jouw organisatie en jouw werk. Schrijf je daarom meteen in en maak gebruik van deze mogelijkheid voor een dubbele kennismaking.

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?