Omdat bedrijfskunde zo’n belangrijke vaardigheid is voor de toekomst van de organisatie en dus voor managers, professionals en ondernemers is de Fast Track MBA ontwikkelt met twee invalshoeken voor ogen:
- Mensen die al een bedrijfskundige opleiding hebben gedaan, of bedrijfskunde als onderdeel van hun vooropleiding hebben gehad, en
- Mensen die geheel nieuw zijn in het bedrijfskundige veld en die misschien nog niet verder zijn gekomen dan praktijk ervaring en of een paar boeken
Met bedrijfskundige vooropleiding
Een deel van onze Fast Track MBA studenten heeft al bedrijfskunde in een vooropleiding gehad. Of hebben in hun vooropleiding al onderwerpen als management en strategie voorbij zien komen. Maar vaak was dat in een fase waarin ze nog geen werkervaring hadden en de theorie ook echt theorie bleef. Nu ze meer werkervaring hebben en baat hebben bij de modellen en technieken die de bedrijfskunde aanreikt is de stof te ver weggezakt of hebben ze moeite die theorie aan de praktijk te koppelen.
Wat wij tijdens onze bedrijfskundige opleidingen doen – ongeacht of het gaat om de volledige FatTrack MBA of over de kortere Bedrijfskunde Compact – is de theorie opnieuw aanreiken maar nu met twee grote verschillen:
- We koppelen de theorie meteen aan wat je ervaren hebt in je werk en wat je ziet gebeuren in de organisatie. Hierdoor gaat de bedrijfskundige manier van kijken en denken meteen voor je leven en beklijft het. Beter.
- We behandelen de vakgebieden uit de bedrijfskunde niet los van elkaar, maar juist vanuit een integrale manier van kijken en denken – we noemen dat ‘het bedrijfskundige oog’. Als je al een bedrijfskundige opleiding hebt gedaan zul je misschien de modellen en theorieen kennen, maar je zult merken dat we de inzichten uit die modellen op een andere (namelijk integrale) manier gaan gebruiken.
Zonder bedrijfskundige vooropleiding
Je kunt onze bedrijfskundige opleidingen – ja, ook de Fast Track MBA – ook doen als je nog nooit een bedrijfskundige opleiding hebt gedaan of een managementboek hebt gelezen. Wat we wel van je vragen is dat je minimaal 5 tot 7 jaar relevante werkervaring meebrengt in de opleiding. We gebruiken namelijk jouw ervaring van wat wel en wat niet werkt in de organisatie als lesstof.
We zeggen vaak ’geen enkele case die we kunnen bedenken of aan kunnen kopen bij een internationaal instituut voor bedrijfskundige cases omvat de complexiteit van de werkelijkheid zoals we die in organisaties ervaren.’ En dat heeft een reden. De cases die in opleidingen (internationaal) worden gebruikt zijn geschreven op het oefenen van de bedrijfskundige lesstof. Dat betekent dat alle gegevens die je nodig hebt om de case ‘op te lossen’ in de case beschreven staan – soms rechtstreeks of soms via een bewerkingsslag. Die gegevens passen dan in de modellen en theorie die je in dat deel van de opleiding hebt geleerd.
In werkelijkheid is de organisatie niet zo mooi georganiseerd. De vraag is vaak niet meteen helder, daardoor wete je niet precies met welke modellen of met welk stuk van de theorie je aan de slag moet, informatie ontbreekt, of – en dat is vaak nog lastiger – informatie blijkt niet te kloppen. Dat is de werkelijkheid waarin je dit mooie vak gaat gebruiken. Dat is dus ook de werkelijkheid waarin we je leren om de kennis uit de bedrijfskunde toe te passen.
Dat is dus ook de werkelijkheid waarin we je bedrijfskunde aanleren. En dat is essentieel anders dan in andere bedrijfskundige opleidingen. Dus is het ook niet zo erg als je nog geen bedrijfskundige kennis hebt, of als jouw bedrijfskundige kennis voortkomt uit boeken die je hebt gelezen.
Nog een reden: integraal kijken en denken
Er is nog een reden waarom bedrijfskunde leren nu interessant is – ongeacht of je een vooropleiding bedrijfskunde hebt gedaan: onze bedrijfskundige opleidingen zijn gericht op integraal kijken en denken. Bij de meeste bedrijfskundige opleidingen is dat een resultaat dat wordt nagestreefd om te behalen aan het einde van de opleiding, als alle inhoudelijke vakgebieden zijn behandeld. De gedachte daarachter is dat als je alle vakgebieden hebt bestudeert je als vanzelf de linken tussen die vakgebieden gaat zien. De praktijk wijst anders uit: onderzoek van het consultancybureau McKinsey samen met de Londen School of Management eind vorige eeuw heeft laten zien dat slechts 7% van de afgestudeerde MBA-ers daadwerkelijk integraal kan kijken en denken.
Dat is zo’n laag succespercentage dat het voor ons de reden is geweest de Fast Track MBA te ontwikkelen met een essentieel andere opleidingsfilosofie. Wij beginnen onze opleidingen met manieren van integraal kijken en denken en hangen daar de inhoud van de verschillende vakgebieden aan. Dat heeft voor jou twee voordelen:
1.
Binnen drie tot vier maanden merk jij – en overigens ook jouw collega’s en het hogere management – al dat je door een integralere manier van kijken en denken anders gaat werken, ander vragen gaat stellen, andere discussies voert en betere beslissingen gaat nemen. Dat is het directe resultaat van onze aanpak (en jouw inzet voor de opleiding).
Dat is het hoge rendement dat we met de opleiding kunnen behalen.
2.
Omdat we de inhoudelijke vakken plaatsen in het integraal kijken en denken hebben we de studiestof aanzienlijk terug kunnen brengen. Je hoeft immers al die vakgebieden niet tot operationeel niveau te beheersen! Je moet genoeg weten over het vakgebied om te snappen wat daar gebeurd en je moet de taal beheersen (en de manier van denken) die maakt dat je de juiste vragen kunt stellen en dat je ziet hoe keuzes in dat vakgebied effect hebben op de organisatie en vice versa.
En dat maakt dat we de studielast terug hebben kunnen brengen tot gemiddeld 4 tot 6 uur studie per week.
Geïnteresseerd in onze aanpak? Lijkt het je wat om bij ons jouw bedrijfskundige kennis bij te werken? Doe dan eens mee aan een introductiecollege of plan een kennismakingsgesprek. Dan maak je persoonlijk contact met onze docenten en met onze aanpak. Dat geeft je een beter beeld van hoe studeren bij DNHS Business School werkt. We helpen je graag verder bij het maken van een goede keuze voor jouw toekomst!