De eerste mijlpaal in jouw goede voornemens!

In het kort:

  • Doelen, die jij je hebt voorgenomen te realiseren dit jaar, kunnen als je begonnen bent in een keer heel groot lijken en daardoor lastig realiseerbaar.
  • Je loopt het risico op voorhand al vermoeid te raken bij het opkijken naar zo’n doelstelling en het doorvoelen van wat daarvoor allemaal gerealiseerd moet worden.
  • De kunst is kleine tussen doelstellingen te formuleren en niet te ver vooruit te kijken.
  • Doelen realiseer je door stap voor stap kleine stappen te nemen onderweg naar je hoofddoel
  • En dus door je “grote” eindejaar doelstelling “op te knippen” in vele kleinere doelstellingen.

Winterdip of onverwachte zaken?

We lopen inmiddels al weer tegen het einde van januari. En als het goed is ben jij voortvarend met je doelstellingen aan de gang gegaan en ben je lekker op weg. Mentaal zit je lekker in je vel en qua werk loop je prima in de pas bij de realisatie van je doelstellingen. Top!

Wat ook kan en wat niet uit te sluiten is, dat je na de decembermaand met lekker veel vrije tijd en even geen werk of juist door doorlopende drukte inmiddels in een winterdip bent beland. De lockdown duurt maar voort en wordt zelfs strenger. Of de going-concern vraagt extra aandacht – geen onrealistisch idee met een strengere lockdown. En hoewel het jaar nog maar jong is, zijn er bijvoorbeeld ondertussen al weer een aantal onverwachte zaken voorgevallen waardoor jij meteen en aan het begin van het jaar al het gevoel hebt dat je achter de feiten aan loopt.

Is dit nu heel erg?

Het antwoord op deze vraag is nee!

Natuurlijk moet je wel het vermogen hebben jezelf even te resetten en opnieuw te beginnen, maar zoals we al zeiden, het jaar is nog jong en de mogelijkheden volop.

Bepaal een nieuwe eerste mijlpaal!

Wel is het van belang dat je je werk opnieuw organiseert en indeelt, indien mogelijk. Of met andere woorden opnieuw een eerste mijlpaal in de realisatie van je doelstellingen bepaalt. Zonder dat je gaat werken met schuivende panelen.

Dit lijkt wat tegenstrijdig maar is het niet.

Als je meteen – doordat je mentaal nog niet helemaal klaar was voor het begin van het jaar of doordat er zich nu al onverwachte zaken voordoen – achter loopt op de realisatie van je eerste mijlpaal, bepaal dan een nieuwe eerste mijlpaal.  Kom tot een mogelijke herplanning zodat je niet continue het gevoel hebt dat je achter de feiten aanloopt. Niet als doekje voor het bloeden en niet als afleidingsmanoeuvre. Maar om jezelf te faciliteren om opnieuw een goede start te maken.

Faciliteer jezelf op maximale realisatie van doelstellingen!

Doe je dit niet, dan kun je het gevoel blijven houden dat de eerste mijlpaal niet haalbaar lijkt of blijkt en mogelijk de daarop volgende ook niet. Faciliteer jezelf dus. zodat jij maximaal in staat wordt gesteld je doelen te realiseren.

Voorwaarde daarvoor is wel dat je bijvoorbeeld de winterdip mentaal hebt overwonnen en dat je niet aan het herplannen blijft. Dan wordt het namelijk een doekje voor het bloeden en zal de realisatie van je doelstellingen moeilijk worden, omdat jij jezelf niet serieus neemt.

Maar dat is nu niet aan de hand. Natuurlijk neem jij je doelstellingen serieus. En jezelf al helemaal!! Dingen gebeuren en het is volstrekt legitiem dat je daarop schakelt. Bovendien is de eerste mijlpaal, redelijk willekeurig gekozen. Het is een doelstelling op weg naar een groter doel. Formuleer dus een nieuw tussendoel of nieuwe tussendoelen. Om opnieuw die kleine stappen te kunnen maken op weg naar realisatie van het grotere geheel.

Doen!!

 

 

 

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)
Deel dit artikel:
50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?