In het kort:
- Veel mensen vinden cijfers eng. Niet omdat cijfers eng zijn, maar vanwege het onbekende en niet weten waar de cijfers voor staan.
- In deze blog een korte oefening met uitleg om te doorzien dat cijfers niet eng zijn – maar wel heel belangrijk bij het gezond houden van de organisatie
- En we maken een begin met het verhaal achter de cijfers. Het bedrijfskundige verhaal.
We merken bij onze MBA studenten die niet uit het financiële vak komen, vaak wat terughoudendheid als we bij de cijfers komen. Vaak is deze ‘angst’ voor cijfers al iets wat vanuit de middelbare school mee komt. Als je geen ‘beta’ bent hou je gewoon niet zo van cijfers. En dat gevoel wordt soms gekoesterd. Want als je ‘niet van de cijfers bent’ hoef je er immers ook niets mee.
En dat is jammer…
Want cijfers zeggen heel veel. Zeker als we kijken naar een organisatie!
Kijk maar… helemaal niet moeilijk
We beginnen het college financieel management meestal met een eenvoudige cijferoefening. We geven een reeks met cijfers en vragen onze studenten welk cijfer niet in deze reeks thuis hoort. Het gaat om deze reeks:
3
6
9
13
15
18
21
Zie jij het? Welk cijfer hier niet thuishoort in deze reeks?
Het antwoord is anders dan je denkt
De meeste studenten zetten in op het cijfers 13 – dat is immers geen veelvoud van 3. Als we aangeven dat dat niet het goede antwoord is wordt er even lacherig gedaan, diep gedacht en na even denken komt het getal 21 boven. Het enige cijfer boven de 20.
En ook dat is niet het goede antwoord.
Het goede antwoord is 9!
De cijfers komen namelijk van de menukaart van de Chinees, en de cijfers betreffen allemaal rijstgerechten. Behalve de 9 – dat is een bami gerecht. Er zijn maar weinig mensen die deze oefening goed hebben – hoeveel ze dagelijks ook met cijfers werken.
De boodschap van deze eenvoudige oefening is dat cijfers zonder het verhaal niets betekenen. En dat we uit cijfers zonder verhaal eenvoudig de verkeerde conclusies trekken. En als je het verhaal wel kent, zijn cijfers helemaal niet zo moeilijk. Ook niet voor de meest alpha gerichte mensen.
De taal van de cijfers
Wat het begrijpen van de cijfers in de organisatie lastiger maakt is dat financieel management zijn eigen taal heeft. En als je die taal niet spreekt, kun je vaak niet communiceren met mensen die die taal vloeiend spreken. Hetzelfde geldt voor de logistiek als het gaat om productie en voorraden. Of voor marketing als het gaat om vindbaarheid van de organisatie online. Taal die hoort bij de verschillende functionele gebieden en die het gat tussen mensen die de cijfers snappen en zij die het niet doen groter maakt.
Moet je nu de taal van al die vakgebieden leren om de cijfers te kunnen begrijpen? Nee, gelukkig niet. De universele taal van de bedrijfskunde werkt als een vertaler. Je hoeft niet alles in diepte te beheersen om het verhaal van de organisatie te kunnen begrijpen. Dat is het voordeel en de versneller die bedrijfskunde je kan geven.
Het verhaal is een bedrijfskundig verhaal
Het is aan ons de eer om tijdens de Fast Track MBA het verhaal van die cijfers te vertellen – als onderdeel van het leren van de bedrijfskundige taal. Een verhaal dat we graag vertellen omdat het duidelijk inzicht geeft in hoe de organisatie er voor staat. En over wat er naar de toekomst mogelijk is. En omdat het het seizoen is voor het maken en uitrollen van plannen voor het nieuwe jaar hebben we als voorproefje alvast het principe van de rolling forecast beschreven. Een financieel middel om te sturen.
En natuurlijk is dat niet het volledige verhaal. Het is een hulpmiddel om zeker in weer een onvoorspelbaar, maar in ieder geval ‘niet normaal’ jaar de gezondheid van de organisatie in de gaten te kunnen houden. Niet op de langere termijn, maar gewoon van maand tot maand – zodat je meteen bij kunt sturen.
Het hele verhaal
Uiteraard is het hele verhaal uitgebreider dan een rolling forecast, maar niet veel ingewikkelder dan de cijferreeks die hierboven staat. En als je het hele verhaal uitgelegd krijgt, en er mee oefent zijn cijfers even duidelijk als de menukaart van de chinees. Want ook daarbij geldt dat je even het verschil moet weten tussen een babi pangang en een tjap tjoy.
We leggen je het bedrijfskundige verhaal van de cijfers graag uit. Maar wel als onderdeel van het complete bedrijfskundige verhaal.
Nieuwsgierig? Kijk dan eens naar de Fast Track MBA of kom eens naar een vrijblijvend introductiecollege. Niet alleen laten we je ervaren hoe nuttig bedrijfskunde kan zijn, maar ook hoe onze keuzes qua opzet van de opleiding je helpen om het verhaal van de organisatie snel en zeker te doorzien.