We zitten in maand vijf van 2021. Rekenkundig zitten we op 5/12 van het jaar, in de praktijk zijn we op de helft van het jaar. De vraag is of je ook al op de helft van jouw doelstellingen bent. En of de organisatie ook al halverwege de doelen voor 2021 is.
In het kort:
- Het voelt misschien alsof het jaar met de (late) komst van de lente nog maar net begonnen is, maar in de praktijk zijn we al zo’n beetje halverwege
- De vraag is of je ook al halverwege bent met jouw doelen en de organisatie halverwege met haar doelen
- Beter laat dan nooit, je kunt nog flinke stappen maken voor de zomervakantie om de doelen te behalen
De zomervakantie is niet op de helft van het jaar
Een van de zaken waar we vaak tegen aan lopen in organisaties is dat er een soort collectief idee is dat de zomervakantie de helft van het jaar markeert. Maar dat is natuurlijk niet zo. Rekenkundig zit de helft van het jaar eind juni – begin juli. En de zomervakantie begint pas in de helft van juli en neemt de maand augustus in beslag.
Daar hebben we collectief (in de westerse wereld) voor gekozen, omdat augustus de meest warme maand is. Het is lekker juist die maand vrij te hebben en op vakantie te gaan.
En als het gaat om werk dan ligt de helft van het jaar nog eerder, namelijk nu ongeveer. Tel maar mee:
- Het jaar bestaat uit 12 maanden
- De maand augustus hebben we net al gezien valt af vanwege de zomervakantie
- Van de maand juli valt ook de helft af vanwege de zomervakantie
- En van december valt ook de helft af vanwege Sinterklaas en Kerst
Overblijft 10 maanden. De helft ligt dus bij 5 maanden… en zo komen we bij de maand mei.
Reality check
Tijd dus voor een reality check:
- Ben jij ook al halverwege met het realiseren van jouw doelen voor 2021?
- Is de organisatie ook al halverwege met het realiseren van de overal doelen voor 2021?
- Zijn er genoeg acties ingezet zodat je een goede voorspelling kunt maken dat je dit jaar je doelstellingen nog gaat halen?
Met andere woorden: neem even de tijd deze maand om te reflecteren op deze vragen.
Het is nog niet te laat om doelen te behalen
Dat is belangrijk omdat je voor de zomervakantie nog anderhalve maand van de resterende vijf maanden hebt. Een anderhalve maand die je goed – en dus effectief – moet besteden. Want alleen dan kun je voldoende voortgang maken om het einde van het jaar ook alle doelen gehaald kunt hebben.
De volgende vragen helpen je om je te helpen de effectiviteit voor die anderhalve maand te borgen:
- Wat zijn jouw doelen voor dit jaar precies?
- Waar sta je op dit moment in de realisatie van die doelen?
- Wat is er al in gang gezet wat later dit jaar resultaten op gaat leveren? Met andere woorden: wat komt er nog qua realisatie bij als je niets meer doet?
- Waar besteed je dagelijks en wekelijks je tijd aan?
- Zijn dat zaken die bijdragen aan het realiseren van jouw doelen? Of zijn dat ander dingen, zaken die niets met realisatie van jouw doelen te maken hebben?
- Als het andere zaken zijn, zijn die dan wel of niet essentieel voor het realiseren van de organisatie doelen voor dit jaar of de langere termijn? Dat zijn namelijk activiteiten die linksom of rechtsom geborgd moeten worden.
Snelle winstpunten
Als eerst kun je per direct stoppen met activiteiten die niet bijdragen bij het realiseren van jouw doelen of de doelen van de organisatie. Het zijn in ieder geval activiteiten die je binnen het team eens zou moeten bespreken. Want waarom zou je daar tijd in investeren als het behalen van jouw doelen nog niet zeker is.
Deze tijd kun je op korte termijn besteden aan het bedenken van een plan wat je in vijf maanden kunt doen om je doelen nog te bereiken.
Die activiteiten die daarmee te maken hebben – die je gaan helpen je doelen de komende vijf maanden te bereiken – zet je per direct in gang. Zo verlies je geen extra tijd. En kun je voor de zomervakantie nog een boost geven aan jouw resultaten.
Voortgang volgen
Belangrijk is wel dat je vanaf nu de voortgang van jouw activiteiten gaat volgen.
- Klopt het plan dat je hebt gemaakt?
- Maak je nu de juiste snelheid en voortgang met het realiseren van jouw doelen?
- Besteed je jouw tijd, energie en middelen goed?
- Kun je ergens versnellen? Moet je ergens bijsturen?
- Zijn er zaken die je anders kunt of moet doen omdat de organisatie daar beter van wordt?
Je zet daarmee als het ware je eigen management cyclus op.
Bedrijfskunde gaat over grote dingen, maar is ook heel praktisch
We gebruiken dit voorbeeld van jouw jaardoelen en dat we nu al halverwege het jaar zijn om aan te geven dat bedrijfskunde niet alleen over hele grote en strategische zaken gaat. Niet alles gaat over grote keuzes en flinke investeringen.
Bedrijfskunde is ook heel praktisch. En de inzichten uit dit vak hellen je om niet alleen meer gril en invloed te krijgen op je werk en binnen de organisatie. Het helpt je ook om meeruit je werkdagen te halen en met meer gemak je doelen te behalen. En daarmee zeggen we vaak dat bedrijfskunde een van de belangrijkste preventieve middelen is tegen werkstress.
Nieuwsgierig? Doe dan eens mee aan een introductie college. We vertellen je meer over bedrijfskunde, geven je nog een concreet bedrijfskundig inzicht over de organisatie mee en je kunt jouw vragen stellen aan twee van onze docenten. Schrijf je in en kom kennismaken door middel van de onderstaande knop.