Betekenisvol werk: dat wil iedereen wel!

Geschreven door: Dr. Gert-Jan Melker – kerndocent DNHS Business School

Op 28 september was er bij Eva Jinek een boeiend interview te zien met Merel van Vroonhoven. Dit naar aanleiding van een boek dat Van Vroonhoven recent heeft geschreven over de opmerkelijke stap die ze heeft gemaakt in haar loopbaan. Jarenlang had ze directiefuncties bij Nationale Nederlanden, ING, NS en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Tot ze in 2019 bekend maakte dat ze haar functie als bestuursvoorzitter van de AFM wilde verruilen voor een functie in het speciaal onderwijs. En dan geen functie als bestuurder, maar ‘gewoon’ als juffrouw in de klas. Een opmerkelijke en tevens moedige switch in haar loopbaan.

Een betekenisvolle rol vervullen

De wil om zich maatschappelijk in te willen zetten is iets boeiends. Van Vroonhoven zegt hierover in hetzelfde interview het volgende: “Ik vervul graag een rol om van betekenis te zijn in maatschappij, op het werk en in privésituaties. Van samenwerken, om mensen in hun kracht te zetten, hun talenten te gebruiken en daarbij een stimulerende rol te mogen vervullen geeft mij een mooie energieke dag!” Kennelijk gaat het (sommige) mensen niet om het verdienen van veel geld, het hebben van een eigen chauffeur en het hebben van macht. Het hebben van betekenisvol werk is blijkbaar essentieel. Betekenisvol in de betekenis van maatschappelijk relevant werk doen. Iets doen waar anderen iets aan hebben. Dingen doen die het verschil maken. In het geval van Vroonhoven was dat ook een kwestie van op individueel niveau betekenisvol zijn in plaats van op grote afstand betekenisvol zijn voor grote groepen.

Positieve gevolgen van een betekenisvolle loopbaan

In de wetenschappelijke literatuur is steeds meer aandacht voor betekenisvol werk en de betekenisvolle loopbaan. Zo blijkt uit onderzoek dat het ervaren van betekenisvol werk meerdere positieve gevolgen heeft voor zowel werknemers als organisaties: het leidt onder andere tot meer werktevredenheid, beter functionerende teams en meer ‘organizational citizenship behavior’ (de bereidheid goede dingen te doen voor de organisatie die formeel buiten je directe taken en verantwoordelijkheden vallen). Er zijn verschillende algemene factoren die het gevoel geven betekenisvol werk te doen, zoals ontwikkelmogelijkheden, autonomie, authentiek leiderschap en een ondersteunend werkklimaat (Lysova et al., 2018). Daarnaast zijn er ook individuele factoren die hier een rol blijken te spelen. Voor organisaties is het daarom belangrijk inzicht te hebben in algemene én individuele factoren.

Meer uit je werk halen

“Ik wil van individuele betekenis zijn voor de mensen die dat het meest nodig hebben, zoals leraren dat waren voor mijn zoon met autisme. Daarom ga ik het speciaal onderwijs in”, zo lichtte Van Vroonhoven haar opmerkelijke keuze toe. Hoewel de individuele overwegingen zeer divers zullen zijn, is er één overeenkomst: het zorgt ervoor dat mensen méér halen uit hun werk. Het zorgt voor meer inzet, meer betrokkenheid en uiteindelijk tot meer plezier in het werk. De tegeltjeswijsheid ‘Hard werken voor iets waar je niets om geeft noemen we stress, hard werken voor iets waar je van houdt noemen we passie’ krijgt hiermee een extra onderbouwing.

Graag wil ik mijn blog eindigen met enkele persoonlijke vragen:

  • Wat is voor jou betekenisvol werk?
  • In welke mate voorziet jouw baan in het hebben van betekenisvol werk?
  • Ligt een (grote) stap voor jou in het verschiet?
  • En uiteraard: welke rol speelt DNHS bij betekenisvol werk en welke rol zou DNHS hierbij
    kunnen spelen?

Iets om over na te denken dus. Want: betekenisvol werk doen, wil iedereen wel, toch? Hopelijk voelt deze blog als betekenisvol…

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)

Introductiecollege Fast Track MBA

Is de Fast Track MBA iets voor jou? Kom dan naar het vrijblijvende DNHS Fast Track Introductiecollege via onze digitale collegezaal. Op dit college proef je de DNHS sfeer, bespreken we de inhoud en opzet van de opleiding, jouw ontwikkelbehoefte, mogelijke vraagstukken in jouw organisatie en kun je je vragen over de opleiding stellen.

Deel dit artikel:

Blijf op hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen. Laat dan hieronder je gegevens achter.

50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?