De beste start in je werk na de zomer

We gaan de zomer in en of je nu wel of niet op vakantie gaat – het is tijd om wat afstand te nemen, te reflecteren en jezelf de beste start mogelijk te geven voor na de zomervakantie.

In het kort:

 • Zomervakantie betekend afstand nemen, opladen, reflecteren en jezelf de beste start voor de rest van het jaar te geven
 • We doorlopen de beste inzichten op al deze stappen en geven we je input om dit jaar echt het meeste uit de vakantie te halen
 • Dat is geen overbodige luxe met de afgelopen corona-periode en ‘niet werken en leven zoals normaal’ in het achterhoofd.

Zomervakantie = afstand nemen

Zomervakantie is – of je nu wel kiest voor een verblijf in het buitenland of dat je toch liever thuis blijft – een moment in het jaar om afstand te nemen van je dagelijkse werkzaamheden en beslommeringen. En goed afstand kunnen nemen is verbonden aan straks voorwerk. Denk bijvoorbeeld aan:

 • zorgen dat je werk door kan zonder dat jij je er tegenaan hoeft te bemoeien
 • de overdracht van werkzaamheden goed voorbereid te hebben – zodat degene die voor jou waarneemt weet waar hij/zij dingen kan zoeken, welke besluiten er genomen zijn of tijdens jouw vakantie genomen moeten worden en bij wie er eventueel informatie te krijgen is
 • Voor alle betrokkenen duidelijk maken dat je weg bent, tot wanneer je weg bent en bij wie ze over de verschillende werkzaamheden en projecten bij wie terecht kunnen tijdens jouw afwezigheid. Zorg dat mensen niet via jouw ‘out of office’-replay vernemen dat jij er een paar weken niet bent…
 • Zorg dat je met de belangrijkste stakeholders voor jouw werk voor jouw vakantie ook een mondelinge overdracht hebt gedaan zodat je ook hun zorgen en belangrijkste aandachtspunten mee hebt kunnen nemen in jouw overdracht.

Opladen

Vakantie in deze periode van het jaar is niet alleen belangrijk om nieuwe indrukken en inspiratie op te doen door bijvoorbeeld (buitenlandse) reizen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Het is vooral ook een periode om fysiek en mentaal op te laden. Hoewel het niet onze expertise is hebben we ons licht opgestoken bij de experts op dit gebied. Hun tips zijn:

 • begin de vakantie fysiek in de schaduw – niet meteen hele dagen vol de zon in
 • drink veel… water! Hoewel het natuurlijk heel gezellig (en lekker) is om met een wijntje of een G+T op het terras te zitten, je lichaam moet even schakelen. Geef het daar even de tijd voor. Begin van de vakantie is vaak een periode waarin lichamelijke klachten die normaal onderdrukt worden naar boven komen.
 • zorg dat je veel slaapt

Het is allemaal geen rocker-science, maar toch goed om het even te herhalen. Als het terras en de BBQ lonken willen w het gewoon ook snel vergeten.

Reflecteren

En als je toch even rust om je heen aan het creëren bent is het goed om ook de tijd te nemen voor reflectie. Dat doe je door de volgende trits met vragen aan jezelf te stellen:

 • Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden, besluiten, acties, etc van de afgelopen periode geweest?
 • Wat was de bedoeling? Was dat ook het doel?
 • Welke dingen heb je gedaan? Letterlijk. Wat zijn de verschillende handelingen en informatiestromen die je hebt gekregen?
 • Wat was het effect?
 • Met de kennis van nu: wat zou je de volgende keer anders doen?
 • En wat kun je daarvan leren voor alle andere dingen die je in je werk doet?

Prima vragen om jezelf te stellen als je aan het opladen bent in de schaduw met een glaasje water. Maar ook prima vragen om jezelf te stellen en te overdenken als je op ene luchtbed in het zwembad ligt of op een ligbed op het strand.

Jezelf de beste start voor de rest van het jaar geven

En als je toch aan het reflecteren bent… denk dan ook eens na over jouw ambities. Wat zijn jouw doelen en ambities in je werk en als persoon en professional?

En als je die niet hebt of niet echt weet of kunt benoemen, besteed daar dan deze vakantie eens tijd en aandacht aan. De kans dat je deze doelen en ambities gaat realiseren wordt meteen een stuk groter als je voor jezelf ook weet en kunt verwoorden dat dit jouw doelen en ambities zijn.

Een volgende stap om jouw doelen en ambities te bereiken is er acties aan verbinden. Dingen gaan doen die zorgen dat je jouw doelen en ambities ook gaat realiseren. Als je bijvoorbeeld een volgende stap in je loopbaan wilt maken en meer op strategisch niveau wilt gaan bijdragen en impact wilt hebben… dat gaat niet vanzelf. Als je hier geen acties op zet dan kun je met grote mate van waarschijnlijkheid voorspellen dat je volgend jaar in de zomer gaat concluderen dat je hier geen vooruitgang op hebt gerealiseerd.

Nu over jouw doelen en ambities nadenken en daar acties op inplannen geeft jou de beste start voor de rest van het jaar. Zo is een simpele actie als je toe bent aan een volgende stap, meer regie in je werk – en dus meer bereiken met minder doen -, en een betere gesprekspartner zijn voor het bestuur of het hogere management… het inschrijven voor het introductiecollege van de Fast Track MBA in september. 🙂

Een snelle stap met zowel inspiratie als concrete inzichten

Tijdens een introductiecollege voor de Fast Track MBA nemen we je mee in waarom bedrijfskunde een belangrijke stap voor je kan zijn, vertellen we je over onze innovatieve didactische benadering en krijg je een eerste concrete bedrijfskundige inzicht waar je meteen mee aan de slag kunt en effectiever kunt worden in je werk.

Of doe deze zomer de DNHS Pre MBA!

Een gratis en informatief digitaal programma waarin je meer leert over bedrijfskunde, intergaal kijken en zaken waar je naar moet kijken en voor jezelf inzichten over moet creëren voordat je kiest voor een opleiding. Natuurlijk krijg je in de Pre MBA ook al inzichten op gebied van:

 • Ontwikkelen
 • Bedrijfskunde en management
 • Leiderschap

Dus: inschrijven voor het DNHS introductiecollege of voor de DNHS Pre MBA! Dat kun je in ieder geval deze zomer al doen en jezelf op voorsprong zetten.

0/5 (0 Reviews)
0/5 (0 Reviews)

Introductiecollege Fast Track MBA

Is de Fast Track MBA iets voor jou? Kom dan naar het vrijblijvende DNHS Fast Track Introductiecollege via onze digitale collegezaal. Op dit college proef je de DNHS sfeer, bespreken we de inhoud en opzet van de opleiding, jouw ontwikkelbehoefte, mogelijke vraagstukken in jouw organisatie en kun je je vragen over de opleiding stellen.

Deel dit artikel:

Blijf op hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen. Laat dan hieronder je gegevens achter.

50%

Je bent er bijna… Nog even je gegevens invullen

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.
Ook wij haten SPAM! Jouw gegevens zijn veilig bij ons!

Meer weten over onze Fast Track MBA opleiding?